A CÖF-CÖKA, a konfliktus kezdetének évfordulója alkalmából egy „tárgyalóasztalt” állított fel a képviselet bejáratánál négy székkel, az asztalon pedig az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna zászlajával, illetve a szervezet ifjú aktivistái performansz keretében meg is kezdték a tárgyalásokat.

Hirdetés

Mint azt ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője ez alkalommal hangsúlyozta: a CÖF-CÖKA tagsága, illetve a magyarok szerte a világban, egyetértve nemzeti kormányunk álláspontjával, azért imádkoznak, hogy béke legyen Ukrajnában és minél előbb befejeződjön ez a háború.

A háború befejezésének az egyik kulcsa pedig az Európai Bizottság, az Európai Unió kezében van, ezért fordultak petícióval az Európai Bizottsághoz. Ebben rögzítették békevágyukat, illetve azt a kívánságukat, hogy mindent tegyenek meg a béke érdekében.

Az Európai Unió a fegyverszállítással ne a háború elhúzódását támogassa, ne engedjen a „nemzetközi baloldal és a külföldi lobbierők nyomásának” – mondta a szóvivő.

Korábban írtuk

A petíciót Tordai Máté, a CÖF-CÖKA ifjúsági szakkoordinátora ismertette. Eszerint felhívják a bizottság figyelmét arra, hogy minden vérontás értelmetlen, és a vitás kérdéseket haladéktalanul a tárgyalóasztalnál kell eldönteni. Ugyanis a jelen fegyveres konfliktusának hatásait egész Európa megszenvedi.

„Amikor szülők siratják gyermekeiket, gyermekek siratják szüleiket, olyankor a politikai érdekeket mielőbb felül kell írnia az azonnali fegyvernyugvás kívánalmának és a békekötés szándékának” – fogalmaztak.

A CÖF-CÖKA a valódi civil társadalom egyik legnagyobb magyarországi képviselőjeként nyomatékosan elvárja a nemzetközi közösség minden felelősen gondolkodó politikusától, hogy haladéktalanul és tevőlegesen lépjenek fel a béke megteremtésének érdekében, továbbá kerüljenek el minden olyan döntést és megnyilatkozást, ami a háború meghosszabbodásához és eszkalációjához vezethet – ismertette a petíciót a koordinátor.

Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ alapokmánya is a háborúk elkerülése érdekében a békés tárgyalásokat ajánlja a konfliktusok megoldására.

„Ukrajna a béke kapcsán legyen a világ közepe, ne pedig egy nukleáris háború következményeként a föld közepe” – fogalmazott Heizler Norbert.