Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Csárdi Antal (LMP) úgy értékelt: a kormány „beszántja” a katát (kisadózó vállalkozások tételes adója) és azt a legkisebb vállalkozói réteget lehetetleníti el, amelynek az érdekérvényesítési képességei a leggyengébbek. Pedig a kata hibáit ki lehetett volna javítani, meg lehetett volna emelni az adó mértékét, így hamarabb juthatott volna bevételhez a kormány – mondta. Hozzátette: ha valóban a burkolt munkaviszony ellen akartak fellépni, szigoríthatták volna a kata feltételrendszerét.

Kiemelte: ehelyett kétségbeejtő megoldást választottak, mert a jogállamiság definíciójával ellenkezik az adószabályok ilyen módosítása év közben. Mindeközben jutott pénz boszniai kkv-k bőkezű támogatására, pedig ezt a pénzt lehetett volna a hazai kkv-k megsegítésére fordítani – közölte.

Megjegyezte: Szerbia megköszönte Magyarország segítségét, hogy gázt vásárolhat tőle, de ha ilyen nagy a baj, nem kellene eladni az ország stratégiai tartalékait.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy a mai gazdasági kihívások okozója egy „tőlünk független körülmény”, a háború. Az elhibázott uniós szankciós politika pedig csak növeli a bajt, „nem tartják vissza Putyint a háborútól”, de nagy károkat okoznak Magyarországnak is – jelentette ki.

Korábban írtuk

Úgy vélte, az ellenzék úgy tesz, mintha védene valamit, amit korábban ellenzett – a katát és a rezsicsökkentést -, és ez képmutatás. „Önök kormányon mindig csak adót emeltek” – rótta fel.

Azt mondta: az ellenzék csak egyet akar, felfordulást, és cinikusan áll az emberekhez, ki akarja használni az emberek nehézségeit, hogy csökkenthesse a kormány támogatottságát.