A tájékoztatás szerint a szóvivői szerep „gazdagította a kommunikációt a magyar közösséggel és a közösséget tájékoztató sajtóval”, az RMDSZ elnöke ezért tartotta fontosnak, hogy Hegedüs Csilla távozása után biztosítsa a folytonosságot. A szövetség a jövőben még inkább a bukaresti központú, román nyelvű sajtójelenlétre fókuszál – írták.

Hirdetés

„Csoma Botond hiteles, nagy munkabírású, tapasztalt politikus. A szövetség képviselőházi frakciójának vezetőjeként eddig is szószólónk volt Bukarestben a román tévékben és Erdélyben a magyar nyelvű médiában” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Rámutatott, hogy a kolozsvári politikus – aki az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke – otthonosan mozog Bukarestben is. Az RMDSZ elnöke arra kérte, hogy „segítse elő és jobbítsa a gyors és hatékony kommunikációt”, és ne hátráljon meg a kérdések elől.

Csoma Botond 1975-ben született, végezettsége szerint jogász. 2006 óta kolozsvári önkormányzati képviselő volt, 2015-től a Kolozs megyei szervezet elnöke, 2016-tól parlamenti képviselő. Számos alkalommal szót emelt a kisebbségi jogok védelmében a kolozsvári önkormányzatban és a román parlamentben egyaránt.

Az RMDSZ szóvivői tisztsége azután üresedett meg, hogy a feladatot korábban ellátó Hegedüs Csilla – a szövetségi kormányból való kizárása után – az észak-erdélyi fejlesztési ügynökség vezérigazgató-helyettese lett.

A szóvivői szerep ebben az időszakban felértékelődik, mivel Romániában a jövő év folyamán négy választás is lesz.

Korábban írtuk