Hirdetés

Lukács László György: Eső után köpönyeg

Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)

Eső után köpönyeg – mondta Lukács László György (Jobbik) a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva azokra az intézkedésekről, amelyeket a kormány az energetika terén tett. Kijelentette: az ország minden értelemben kiszolgáltatott helyzetbe került egy nagyhatalommal szemben.

Sérelmezte, hogy a napelemeseket érintő szabályok „napról napra változnak”, szerinte az sem járható út, hogy a kormányhoz közelálló nemzeti oligarchák „kopasztják az embereket” rendszerhasználati díj címén, hogy a bevételből luxusjachtot vegyenek.

„Ha valami ilyen lassan hat, akkor a gyógyítót kuruzslással vádolják”- jelentette ki a miniszterelnök azon korábbi kijelentésére, hogy az infláció ellen már beadták a vakcinát. Választ várt arra a kérdésre: visszatérnek-e a „kommunista” ársapkák és lesz-e megint olyan, hogy nincs a polcokon tej vagy cukor.

Korábban írtuk

Orosz háborús inflációnak nevezte az inflációt, mondván, az az oroszok barátait érinti. Az élelmiszerek terén Magyarország mellett leginkább Törökországot vagy Szerbiát – mondta. „Önök miatt élünk rosszabbul” – mondta, bírálva a kormány oroszbarát politikáját.

Kijelentette azt is: nemcsak békére, igazságos békére van szükség.

Azt is mondta: az országnak nincs szüksége bevándorlókra, így arra a mintegy félmillió „migránsmunkásra” sem, akik a kormányoldal törvénymódosítása által érkezhetnek az országba novembertől.

Ungár Péter: Ez miért jó bolt?

Ungár Péter (LMP) nemzeti konszenzust sürgetett egyes geopolitikai kérdésekben. Támogatta, hogy a kormány kiáll a kárpátaljai magyarok mellett és egyetértett, a kormány békét sürgető álláspontjával is. Közölte, a magyaroknak az az érdeke, hogy Oroszország elveszítse a háborút, mert ha nem így történik, akkor az orosz birodalom Magyarország határára érkezik, ez pedig ellentétes a magyar érdekekkel.

Elmondta, nem támogatják, hogy az EU-ban elvegyék a kis országoktól a vétó lehetőségét. Ugyanakkor azt kérte a kormányfőtől, hogy a német hegemóniával folytatott küzdelmét a gazdasági kérdésekre is terjessze ki, a német autógyárakkal szemben is folytassa.

Fontosnak nevezte és támogatta, hogy Magyarország továbbra is tiltsa az ukrán gabona behozatalát.

Magyarországnak fontosabb a NATO bővítése annál, mint hogy egy svéd televízió milyen véleménnyel van a miniszterelnökről – mondta, majd azt firtatta, milyen előnye származik Finnország és Svédország csatlakozásának késleltetéséből Magyarországnak.

Ungár Péter azt is tudakolta, hogy a kormány miért tesz fel minden egyes zsetont a republikánusokra?

Vitatta a miniszterelnök azon kijelentését, miszerint Magyarország klímabajnok. Kifejtette: az országban 2013 óta minden évben nőtt a szén-dioxid-kibocsátás a koronavírus-járványig, betiltották és jelenleg is tiltják a szélenergiát, a magyar vizet pedig most adják oda a magyar termőfölddel együtt a kínai és német nagytőkének.

Dúró Dóra: tényleg szemléletváltás kell

Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)

Dúró Dóra (Mi Hazánk) radikális változást sürgetett a családpolitikában, mert szerinte a 2010-ben meghatározott súlypontok ma már helytelenek. Kiemelte: 1990-ben Magyarországon a 30 éves nőknek mindössze 13 százaléka volt gyermektelen, most viszont ez az arány már 56 százalék. Egy szja-kedvezmény kevés lesz ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk – jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra: 1956 óta nem szenvedett el Magyarország akkora népességcsökkenést, mint 2022-ben, amikor 90 ezerrel csökkent a lakosság. Ebből 50 ezren elhagyták Magyarországot, miközben a kormány 500 ezer vendégmunkás betelepítését tervezi Magyarországra tíz éven belül. Arra szólította fel a miniszterelnököt, „ne hajtsanak végre lakosságcserét”, mert akkor Magyarország egy másik ország lesz.

Hangsúlyozta: a KSH előrejelzései szerint 2050-ben 8,5 millióan laknak majd Magyarországon, a lakosság 40 százaléka lesz eltartott, és ha vendégmunkások betelepítését valóban végrehajtják, akkor a lakosság nagyjából 15 százaléka idegen kultúrából fog érkezni.

Dúró Dóra arra is felszólította a kormányfőt, hogy a magyarok egészségügyi adatait semmilyen – pláne nem a „big pharma” által nyíltan pénzelt – nemzetközi szervezetnek, ne adja ki a kormány.

A Mi Hazánk képviselője az Egészségügyi Világszervezet elnökét, Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt „etióp marxista terroristának” nevezte és azt állította, a WHO arra készül, hogy felülbírálhassa a szuverén nemzetek egészségügyi intézkedésekkel kapcsolatos döntéseit.

Arra is kitért: a globalistákkal való szembenállás mellett az élelmiszer-önrendelkezésre való áttérés is rendkívül fontos ahhoz, hogy meg lehessen védeni Magyarország szuverenitását, illetve Szlovákiához hasonlóan Magyarországon is szükség van arra, hogy a készpénzhasználat jogát az alaptörvényben védjék meg.

Tóth Bertalan: Tökösség? A kétharmad áll, mint a cövek…

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint a kormányfő beszéde olyan volt, mint egy panasznap.

Tóth Bertalan hiányolta a miniszterelnök felszólalásából az emberek megélhetését érintő kérdéseket.

Külpolitikai kérdésekről szólva azt mondta: szövetségeseinket kioktatja a kormány, keresztbe tesznek nekik, míg „keleti diktátorokkal barátkoznak”. Feltette a kérdést: változott-e a kormány álláspontja Svédország NATO-csatlakozását érintően. Szerinte „ez a tizenöt hónapja tartó fideszes kutyakomédia már nagyon ciki”.

Úgy folytatta: a gazdaság egy éve recesszióban van, a drágulás pedig Magyarországon a legmagasabb. Megszorításokat vezetett be a kormány és továbbiakat készít elő, emellett beruházásokat állított le.

Szerinte ugyanakkor a rekordmagas inflációt a Fidesz okozta, ahogy a mostani válságért is ez a rezsim okolható. Miattuk drága az üzemanyag, romlik az egészségügy, kevesebb a posta vagy omlik össze a szociális ellátás – mondta.

A megoldás az uniós források hazahozatala lenne, amelynek feltétele, hogy ne lopják el a pénzt, hagyják békén a bíróságokat és az egyetemeket is – hangsúlyozta. Biztos megélhetésre van szükség, ehhez emelni kell a legkisebb jövedelmeket – fűzte hozzá.

Szabó Tímea: Ön legalább annyira szuverén, mint Rákosi Mátyás

Szabó Tímea a tőle megszokott stílusban hőbörgött.

Szabó Tímea (Párbeszéd) arról beszélt: Európában még mindig nálunk a legmagasabb az infláció, amely „felfalt” minden béremelést, minden növekedést és minden tartalékot.

Az inflációt a szegények adójának nevezte, és azt mondta: nem elég, hogy Magyarországon van a legnagyobb, 27 százalékos áfakulcs, az inflációval még rátettek egy „25 százalékos adót” a szegényeknek.

Az ellenzéki politikus szerint versenyképességi fordulatra van szükség, amely ez nem jelent mást, mint azt, hogy az oktatásra és az egészségügyre kell költeni.

Szabó Tímea szerint azért van a „béka feneke alatt” a magyar versenyképesség, mert a humán tőkére semmit nem fordít a kormány. Húszezer pedagógus hiányzik a rendszerből – tette hozzá.

Jelezte: kevesebbe került volna az összes pedagógus 45 százalékos béremelése, mint amennyit fizettek nemzeti büdzséből az atlétikai vb-re. „Keményebben fogalmazva ez mondjuk hazaárulás”, de minimum egy „Mekk mester kormányzás” – jelentette ki Szabó Tímea.

Azt mondta: az akkumulátorgyárak idehozzák a legszennyezőbb, legmérgezőbb iparágat Európában. Pártjuk visszautasítja a „jövőt elherdáló politikát” és felszólítja a kormányt arra, hogy álljon el „azt országot kiárusító” stratégiától – hangsúlyozta.

Gelencsér Ferenc neje és a borotva

Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)

Gelencsér Ferenc egy drámai történetet osztott meg felszólalásában: a piacon odament a feleségéhez egy idős úr, és 2000 ft-ért eladásra kínálta neki használt Philips-borotváját. Értékelése szerint ez is a kormányfő hibájából fordulhatott elő.

Gelencsér Ferenc (Momentum) szerint a kormánynak a brüsszelezés, a sorosozás és a genderezés helyett végre a magyar emberek érdemi bajaival kellene foglalkoznia.

Szerinte a kormány mindenről hazudik az embereknek, ennek az az ára, hogy az EU-ban Magyarországon a legmagasabb az infláció, hogy 2022 óta ötven megszorítást vezettek be, a választások óta pedig hússzor emeltek adó. Közölte, a kormány további megszorításokat tervez, pedig a magyarok nem tudnak több adót fizetni.

Közölte, egyes családoknak nincs mitől félnie, Orbán Viktor családjának nem kell aggódnia, mert a miniszterelnök ötmillió forintra emelte a saját fizetését.

Elmondta, tragédia, hogy a kormány nem tudja, hogyan állítsa meg a rossz kormányzás okozta megélhetési válságot. Kijelentette, a Momentum szerint emberközpontú gazdaságra, esélyteremtő oktatásra, klímabiztonságra és európai elköteleződésre van szükség, ez Magyarország útja.

Akkumulátorgyárak építése helyett szoftverfejlesztők és informatikusok képzését sürgette. Ne a munka léte, hanem annak eredménye és az emberek megbecsülése számítson – javasolta, kezdeményezve, hogy olyan vállalatokat telepítsenek be, amelyek jól fizető munkahelyeket teremtenek. Az új munkahelyek száma helyett a kifizetett munkabértömeghez és juttatásokhoz kell kötni az állami támogatását – fejtette ki.

Simicskó István: kulcsfontosságú a keleti nyitás elindítása

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője napirend előtt kulcsfontosságú lépésének nevezte a külpolitika váltását, a keleti nyitás elindítását. Meglátása szerint ez a lépés jelentősen növelte Magyarország mozgásterét, és segít biztosítani az ország energiaellátását.

Kiemelte: a KDNP nagyra értékeli a kormány gazdaságpolitikai helytállását a rendkívül nehéz nemzetközi környezetben. Egy olyan Európában kell helytállnunk, amely az indulásakor magáénak vallott és évtizedeken keresztül sikerre vitt kereszténydemokrata értékeket lassan feladni kényszerül. Ebben a „brüsszeli forgatagban” kell a magyar kormánynak stabil értékrenddel kiállni a magyar érdekek és a keresztény értékek mellett.

Simicskó István jelezte, a KDNP szerint a kormány a háború kérdésében is helyesen jár el, hiszen mindvégig a béke pártján állt, az azonnali fegyverszünetet és a béketárgyalások megkezdését sürgetve.

Kitért arra is, a migráció kérdésében a KDNP szintén támogatja a kormányt, hogy továbbra se fogadja el a Brüsszelben akart migránsgettókat, keményen és határozottan álljon ki a migrációs nyomással és a „brüsszeli bürokraták buta döntésével szemben”.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: pártja számára a legfontosabb a magyar családok további védelme. Hozzátette: arra biztatják a kormányt, hogy továbbra is tartsák fenn a családok támogatásának rendszerét, az otthonteremtési támogatást, a gyermekvállalási támogatásokat és a családok védelmét tekintse a biztonságpolitika, az energiabiztonság és a gazdaságpolitika mellett a legfontosabb célkitűzésének.

Gyurcsány Ferenc: Dobrev-kormány kell

Az ellenzék vezére, Gyurcsány Ferenc úgy látta, rosszabbul élünk, mint egy éve, az ország problémáira csak egy megoldás van: ha jön a Dobrev-kormány.

Új kormányra van szükség, szociáldemokrata kormányra, Dobrev Klára kormányára. Más politika kell és más kormány – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc (DK) a miniszterelnöknek adott válaszában. 

Bírálta a kormány Európa és a vele egyet nem értők ellen folytatott „háborúját”. Azt mondta: ez a háború nem igazolható, hiszen célja nem a nemzet felemelése, hanem a kormány hatalmi rendszerének megerősítése.

Gyurcsány Ferenc ezen háború eszközeit is tisztességtelennek nevezte, mondván, az emberek pénzét használják, „ellopják” ahhoz, valamint „hazugságból és erőszakból ötvözött fegyvereket használnak”.

A háború ráadásul nem hozott több megbecsülést sem az országnak, sőt inkább olyanoktól távolította el az országot, akikkel közös a történelmi sorsunk – jelentette ki.

Sorolta a problémákat: a diákok teljesítménye romlik, a tanárok a megbecsülés hiányától szenvednek. Magyarországot számos téren megelőzték olyan országok, amelyek korábban mögöttünk kullogtak. Az emberek nem élnek jobban, a forint értéke romlik – mondta. „Rosszabbul élünk, mint egy éve” – jelentette ki.

Kocsis Máté: önök az elveszett adományládák fosztogatói

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a DK frakcióvezetőjének felszólalására és az ellenzéki párt új szlogenjére úgy reagált: emlékszik még, hogy a haza a Gyurcsány-kormányok alatt annyira vigyázott a magyarokra, hogy elvette a 13. havi bérüket, a 13. havi nyugdíjat, a csőd szélére sodorta az országot, az összes családtámogatási formát elvette, és ha „mindez nem tetszett, akkor még ki is lőtték a szemünket”.

„Emlékszünk, elnök úr, nem kérünk abból a hazából” – jelentette ki. Arra, hogy a DK szerint ők hazahoznák az uniós forrásokat, úgy reagált: Gyurcsány Ferenc ezzel elismerte, hogy a brüsszeli elit politikai nyomásgyakorlásra és zsarolásra használja a források visszatartását. Szégyen, hogy ebben vesz részt a DK a saját hazája ellen – jegyezte meg.

A svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője leszögezte: szeretnének egy konszolidált viszonyt, de ez úgy nem megy, hogy a „svédek folyamatosan köpnek egyet Magyarország felé”. Hangsúlyozta: azt kérik a svéd politikai elittől, hogyha ha együtt kívánnak működni a NATO csatlakozás kapcsán, akkor ne ellenségként, hanem partnerként tekintsenek Magyarországra.

Tévedés, szamárság, gyermekded elképzelés – tételesen reagált a frakciók válaszaira a kormányfő.

Cikkünket frissítjük!