Ha a Gyurcsány-kormány nem riad vissza saját erkölcstelenségétől, egy vörös milliárdos, Leisztinger Tamás és köre kaparinthatta volna meg azt a rendkívüli értékkel bíró Tokaj Kereskedőházat mintegy harmincezer ember előtt, ami a környék tizenkilenc falva lakóinak életét megmenthetné.

A gusztustalan botrány kitörésének megakadályozására az ilyenre mindig kész Élet és Irodalom hetilapot használták fel, amely egy állítólagos jegyzőkönyvre hivatkozva az ügyben teljesen vétlen Orbán Viktorra és feleségére igyekezett a figyelmet irányítani. Az elterelő hadművelet a jótékony balliberális médiumoknak köszönhetően várakozás feletti sikert aratott.

A szépen borzolt hajú Friderikusz legújabb műsorának egyik vendége maga Orbán Viktor volt, aki itt kényszerült cáfolni a rágalmakat. Eközben senki sem beszél a lényegről, arról, hogy a tizenkilenc falu népe továbbra is veszélyben forog. Az ÉS hetilap állítja, dokumentumokkal rendelkezik arról, hogy a még miniszterelnök Orbán Viktor részt vett a Szárhegy Dűlő Kft. taggyűlésein.

Orbán Viktor kijelentette, semmiféle taggyűlésen nem vett részt. Azt azonban természetesnek tartotta, hogy mint férj tanácsot adjon a feleségének. Ez a motívum nem új. Más formában már korábban is szerepelt a baloldali sajtó hasábjain. Véletlenül éppen akkor, amikor már nem lehetett eltitkolni az SZDSZ-es Wekler Ferenc botrányát, ahol nem a szőlőterületeire kért támogatás mértékén háborodott fel a közvélemény, hanem azon, hogy Wekler, a Tisztelt Ház alelnöke és az SZDSZ politikusa törvényt akart módosíttatni annak érdekében, hogy saját szőlői kedvezőbb borvidéki besorolást kapjanak.

Az ügy elkendőzésére akkor Lévai Anikó esetét kapta elő a szoclib sajtó. A baloldal egy másik, súlyosabb váddal is illette Orbán Viktort. Eszerint a Fidesz vezetője miniszterelnökként tanácsokat adott arra, miként privatizálja a Szárhegy Dűlő Kft. az állam tulajdonában levő Tokaj Kereskedőház Részvénytársaságot, illetve annak jövedelmezőbb részeit.

Az ÉS szerint Orbán Viktor itt is mérsékletet kért a Szárhegy tulajdonosaitól, mondván, várni kell még a privatizációval, csak 2002 után szabad visszatérni rá, különben óriási politikai botrány lenne belőle. Súlyos logikai hiba van itt is. Hiszen ha győz a Fidesz 2002-ben, akkor továbbra is Orbán Viktor marad a miniszterelnök, és ha a Szárhegy Dűlő Kft. privatizálja a Tokaj Kereskedőházat, az változatlanul óriási politikai botrányt okozott volna. Ha pedig az MSZP győz, akkor felesleges minden óvatosság, hiszen úgyis valamelyik szocialista cég viszi el a Tokajt. Amelynek 2000-ben és 2001-ben a polgári kormány összesen 4 milliárd forint támogatást adott, hogy felvásárolhassa a környékén lelhető legjobb szőlőterméseket. Ezzel meg akarta erősíteni az állami céget, és persze a Tokaj márkanevet is az ország uniós csatlakozása előtt.

A privatizációs vád érdekessége, hogy a tények makacsul ellentmondanak ennek. A Fidesz-kormány ugyanis egyetlen tőkét sem adott el a Tokaj Kereskedőház Rt. vagyonából, sőt törvénnyel erősítette meg a cég állami státusát. Nem így a szoclib kabinet, amely két ízben is privatizációs listára helyezte a Tokaj Kereskedőház Rt.-t, és suttyomban meg is kezdte a magánosítását. Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője, a párt országgyűlési frakciójának vezető-helyettese emlékeztetett rá, a Medgyessy-kormány a Tokaj Kereskedőház Rt. részvényeinek 23 százalékát ügyesen átadta a szintén 100 százalékos állami tulajdonú Forrás Rt.-nek.

A Forrást viszont nemsokára megvette az Arago nevű vállalatbirodalom. Az Arago pedig Gyurcsány Ferenc közeli barátjának és szövetségesének, Leisztinger Tamásnak a cége. Tehát Leisztinger szerezte meg cselesen a Tokaj Kereskedőház Rt. részvényeinek 23 százalékát. Jó fél esztendő múlva azonban valamitől megijedt a kormány, és az ÁPV Rt.-vel visszavásároltatta a 23 százalékos részvénycsomagot – igaz, 90 millió forinttal drágábban. Leisztinger 90 milliót keresett – a semmin. Hogy mitől ijedtek meg Gyurcsányék, az összeállításunkból kiderül.

A Demokrata információ szerint ugyanis az ijedtség oka a 19 önkormányzat által bejelentett térítésmentes birtokbavételi szándék volt. Nehéz volna ugyanis a közvéleménynek megmagyarázni, hogy egy úgymond baloldali kormány miért részesít előnyben egy milliárdost tizenkilenc falu népével szemben. Egyébként a jól bevált szocialista recept szerint, 2004-ben már megkezdődött a privatizáció előkészítése a vállalat értékének lerombolásával. Több értékes vagyonrészt is kivitt a Tokaj Kereskedőházból a kormány, s áttette a Kecskeméti Borkutatóba.

Többek között egy 288 502 darabból álló muzeális borkészletről van szó, aztán a tarcali Borászati Kutatóintézetről, a tolcsvai Muzeális Pincéről, valamint 22 hektárnyi szőlőterületről, amelyet a világörökség részét képező, igen értékes Szarvas- és Király-dűlőből kanyarítottak ki. Feltűnő, hogy a muzeális értékű, negyvenesztendős palackok darabját csupán 1200 forintért adta át a Kereskedőház.

Bár a Gyurcsány-kormány úgy nyilatkozott, hogy nem óhajtja privatizálni a Tokaj Kereskedőház Részvénytársaságot, László Boglár kormányszóvivő elismerte, hogy a szocialista kabinet kivitte a szóban forgó értékeket a Kereskedőházból. Ő ezt azzal indokolta, hogy azért cselekedett így a kormány, mert ha mégis sor kerülne a Kereskedőház privatizációjára, akkor ezek ne vesszenek oda.

Tehát a vállalat lerombolása megkezdődött. Mellesleg az ÉS által emlegetett bizonyíték eredetéről csak találgatni lehet. Lehallgatta volna Orbán Viktor miniszterelnököt a titkosszolgálat? Melyik? Összevágott montázst készített volna Orbán Viktor szavaiból? Mindenesetre tény, hogy az egykori irodalmi hetilap a 2002 előtti Orbán-bánya ügyben már pert veszített. Nehéz dolguk lesz a vádaskodóknak. Orbán Viktor 1990 óta minden esztendőben elkészítette és beadta a vagyonnyilatkozatát. Nemcsak a sajátját, hanem a feleségéét is. Jellemző, hogy Gyurcsány Ferencnek eszében sincs folytatnia a miniszterelnök-feleségek vagyonnyilatkozatának hagyományát. Köztudott, hogy Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó ez év februárjában megvált a Szárhegy Dűlő Kft.-ben levő 8 hektárnyi földjétől. Névértéken. Nem keresett vele egyetlen forintot sem.

A Fidesz egyébként elfogadja annak a vizsgálóbizottságnak a létrehozását, amelyet az MSZP javasolt a Tokaj Kereskedőház és Orbán Viktor kapcsolatának feltérképezésére, de javaslatot tett egy olyan vizsgálóbizottság felállítására is, amely Gyurcsány Ferenc 100 milliós évi jövedelmét és többmilliárdos vagyongyarapodását tárná fel az Apró család tevékenységével egyetemben. Répássy Róbert és három képviselőtársa pedig önálló indítványt nyújtott be arra vonatkozóan, hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt a Tokaj Kereskedőház Rt. vagyoni helyzetének visszaállítására, a kisíbolt értékek visszaszármaztatására, illetve az így okozott vagyoncsökkenés mértékének megállapítására. Az idő sürget.