• Az EU versenyjogának alkalmazása a médiaterület horizontális és vertikális koncentrációjának megtörésére;
Hirdetés
  • Politikai nyomásgyakorlás az Európai Bizottságra, hogy tovább vizsgálja Magyarország tényleges helyzetét, és javasoljon megfelelő szankciókat a Tanácsnak;
  • Közvetlen működési támogatás a független sajtóorgánumoknak európai programokból és alapokból;
  • Az európai közszolgálati média működésének határokon átnyúló fejlesztése

– ezeket javasolták a meghívott újságírók és médiaszakemberek az Európai Parlament kulturális bizottságának egy, az Origo által most ismertetett jegyzőkönyv szerint.

A portál emlékeztet, a Sabine Verheyen vezette bizottság tavaly novemberben látogatott Budapestre, hogy többek között a magyar médiahelyzetről tájékozódjon.


Forrás: Origo.hu
A jegyzőkönyv egy részlete

A bizottság programja szerint november 3-án a küldöttek Pethő Andrással, a Direkt 36 alapítójával, Bozsó Ágnessel, a Telex munkatársával, Orbán Gáborral, a Tilos Rádió igazgatójával, Hardy Mihállyal, a Klub Rádió vezetőjével, Polyák Gáborral, a Soros György által támogatott Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjével és Kert Attilával, az Euronews magyarországi vezetőjével találkoztak. Vagyis a magyarországi médiahelyzetről eleve meglehetősen elfogultan, csak a baloldali sajtó vezetőitől próbáltak „tájékozódni”.

A bizottság jelentése szerint a november 3-i találkozón többek között a szereplők abban egyeztek meg – és ez szerepelt a találkozó konklúziójaként –, hogy politikai nyomásgyakorlással kell kényszeríteni az Európai Bizottságot, hogy tovább vizsgálja a magyar helyzetet, és megfelelő szankciókat javasoljon a Európai Tanácsnak. Mindezek mellett szeretnék elérni „a független (a valóságban baloldali – a szerk.) médiumok közvetlen működési támogatását az európai programokból és alapokból”.

Korábban írtuk


Pethő András az Origo megkeresésére azt közölte, hogy a „Direkt36 részéről én vettem részt azon a bizonyos bizottsági meghallgatáson, amelyen a magyar sajtó állapotáról volt szó. Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy én követeltem-e szankciókat, vagy lobbiztam-e a támogatásért, akkor a határozott válaszom az, hogy nem. Pusztán annyit tettem, hogy a bizottsági tagok kérdéseire válaszolva megosztottam a tapasztalataimat a magyar sajtószabadság helyzetének alakulásával kapcsolatban. Emlékeim szerint más jelenlévő újságíró sem tett követelt szankciókat és nem lobbizott támogatásért, de minden egyes elhangzott mondatot nem tudok felidézni.”

– Egyetlen kollégám sem követelt szankciókat Magyarországgal szemben, és nem lobbizott uniós támogatásért a bizottsági tagoknál, ez tehát nem igaz – ezt Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője közölte az Origóval.

Kert Attila, az Euronews magyarországi vezetője is azt mondta, hogy nem követelt szankciókat Magyarország ellen.

– Egyáltalán semmilyen követelésem vagy hasonló megnyilvánulásom nem volt – tette hozzá. – Nem lobbiztam uniós támogatásért a Magyarországra látogató EP-képviselőknél.

„Az eddigi válaszok alapján tehát a résztvevők tagadják azt, ami a cult-bizottság összefoglalójában szerepel. Akkor valójában ki követelt újabb nyomásgyakorlást és közvetlen támogatást? Ki hazudik?” – teszi fel a kérdést az Origo.

A teljes cikk ITT olvasható.