Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

„Ez a nap arra emlékeztet minket, hogy a rák globális, nemzetközi probléma, amely minden kontinensen érinti az emberek életét” – mutattak rá.

Nem véletlen, hogy az Európai Unió európai rákellenes programja (Europe Beating Cancer Plan) és az európai rákellenes misszió (Cancer Mission) kiemelt egészségügyi problémaként kezeli az onkológiát és a programok egyik „zászlóshajója”, hogy 2025-ig minden európai uniós országban létrejöjjön legalább egy mindenre kiterjedő, úgynevezett komprehenzív onkológiai központ – írták.

Hozzátették: ezen a területen Magyarország a kelet- és közép-európai régióban mintaként szolgál, hiszen régiónk első komprehenzív onkológiai központja 2008 óta az Országos Onkológiai Intézet.

„Az OOI nemcsak hazánk vezető onkológiai, diagnosztikai, terápiás, oktatási és kutatási központja, hanem az európai uniós pályázatok segítségével motorja és koordinátora lehet a hazai és közép-kelet-európai országok komprehenzív onkológiai központjainak és azok hálózatának kialakításában” – fogalmazott az intézet.

Korábban írtuk

Kiemelték: „a társadalmunkra nehezedő rákteherrel” szemben csak társadalmi összefogással, kormányzati támogatással és a civil és betegtámogató szervezetek bevonásával vehető fel sikerrel a harc.

„Továbbra sem engedhetünk az OOI által összeállított Nemzeti Rákellenes Program fő célkitűzéséből, miszerint 2030-ig együtt 10 százalékkal csökkentjük a daganatos betegségek okozta halálesetek számát” – hangsúlyozták a közleményben.