Az elmúlt hetekben több információ látott napvilágot arról, hogy az Action for Democracy (A4D) miként avatkozott be számos szuverén állam – köztük hazánk – belpolitikai folyamataiba. Az X-en található MagaBabe nevű profilon korábban megosztott videókon a szervezet vezetői azt már elismerték, hogy elsősorban Soros György állt a 2022-es választások eredményének befolyásolására az A4D-n keresztül a hazai ellenzékhez juttatott mintegy 3 milliárd forint – ismerteti a Mandiner.

Hirdetés

A legutóbb közzétett felvételen pedig Korányi Dávid, az Action for Democracy ügyvezetője több olyan kulcsfontosságú körülményről számolt be, amelyet korábban cáfoltak. 

„Magyarország esetében Budapest fővárossal próbáltunk nyomást gyakorolni a kormányra és az Európai Bizottságra, amikor a magyar forrásokról, a nemzeti tervekről tárgyaltak. Vannak kapcsolataink az amerikai kormányemberekkel, Brüsszelben, európai biztosokkal, és így tovább. Ez azért is van, mert politikai lobbitevékenységet is végzünk, ez értelemszerűen fontos része a kirakósnak számunkra”

– fejtette ki Karácsony Gergely korábbi városdiplomáciai főtanácsadója.

Korábban írtuk

Vagyis Korányi elismerte, hogy a főpolgármester hivatalával karöltve előszobáztak Brüsszelben annak megnehezítéséért, hogy megkaphassuk a hazánknak járó uniós forrásokat.

Figyelemreméltó, hogy eközben a baloldali pártok európai parlamenti képviselői azt igyekeztek kijárni, hogy a kormány megkerülésével utalják az uniós pénzeket, például baloldali bekötöttségű „civil” szervezetekhez.

A videón Korányi most azt is elismerte, amerikai kormányzati körökkel is kapcsolatban álltak az akcióik során. Bár az A4D több kuratóriumi tagja és együttműködő partnere is tett erre utaló kijelentéseket a korábban megosztott felvételeken, ám a társainál rendszerint óvatosabban fogalmazó ügyvezető esetében mérföldkőnek számít a beismerés.

Az Action for Democracy a minapi közleményében továbbra is azt bizonygatta, hogy pártpolitikai kampányokat soha nem támogattak, sem Magyarországon, sem Lengyelországban, sem másutt.

A tavaly nyáron a titkosítás alól részben feloldott titkosszolgálati jelentés feltárta, hogy az Action for Democracy-n, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint 4 milliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették.

A további részletekről a Mandiner oldalán olvashatnak.