A baloldali főpolgármester-helyettesekről is lesújtó véleményt fogalmazott meg a Városháza-botrány kulcsfigurája azon a hangfelvételen, amelynek leirata a Magyar Nemzet birtokába került.

Hirdetés

A lap azt írja: Gansperger Gyula egyebek mellett arról beszélt, hogy Karácsony Gergely négy helyettese közül három nem csinál semmit, sőt gyakorlatilag maga a főpolgármester sem végez érdemi városvezetői tevékenységet.

A Magyar Nemzet szerint Budapest első emberének látványos semmittevése már korábban is feltűnő volt, hiszen mióta Karácsony 2019-ben elnyerte mandátumát, nem igazán foglalkoztatták a főváros ügyei, s a főpolgármesterséget csak ugródeszkának próbálta felhasználni az országos politika felé. Karácsony Gergely számos egyéb elfoglaltsága is azt mutatja, hogy nem elsősorban városvezetőként tekint magára. Így például 2021 nyarától kezdve több hónapig leginkább a miniszterelnök-jelölti kampánya támogatására beindított 99 Mozgalom, valamint a podcastsorozata kapcsán hallatott magáról.

Az is köztudott volt az önkormányzati ciklus kezdete óta, hogy a Karácsony vezette Városháza fontosabb pozícióit a Gyurcsány-korszak embereivel töltötték fel, s a főpolgármester-helyettesek között DK-s mellett van momentumos és szocialista is.

A lap által közzétett hangfelvétel-részleteken Gansperger Gyula egyáltalán nem rejti véka alá a véleményét a pozícióhoz jutott politikusokról.

„Miért, szerinted a Tüttő Kata dolgozik? Nem. Kerpel-Fronius dolgozik? Nem. Gy. Németh Erzsike hova jár? Elmegy a Gyurcsányhoz, meghallgatja, hogy mi a feladat és elmondja a Gergőnek. Hát ezt, mást nem csinál. Hát érted” – jelentette ki beszélgetőpartnerének a Városháza-gate kulcsfigurája a Magyar Nemzet szerint. Gansperger Karácsony Gergely főpolgármesterségéről is lesújtó véleményt fogalmazott meg: „Milyen vezetés az, ahol van egy főnök, aki szintén nem dolgozik, […] és a többiek sem csinálnak semmit. […] Hát ők ott vannak. Jó a fizetés, szolgálati autó, meleg van, telefon, laptop.”

A napilap ezután Karácsony Gergely helyetteseinek eddigi tevékenységéről említ meg néhány jellemző részletet.

„Humán területekért felelős főpolgármester-helyettesként Gy. Németh tevékenysége leginkább annak kapcsán került előtérbe, hogy a pandémia kitörését követő hetekben a Pesti úti, fővárosi fenntartású idősotthonban feltűnően nagy számban haltak meg a gondozottak” – írják a Gyurcsány-párti politikusról. „A kiugróan magas elhalálozások miatt az illetékes kormányhivatal vizsgálatot indított, amely során több higiéniai szabálytalanságot tártak fel, s egymillió forint bírságot is kiszabtak a gondatlanul működtetett intézményre. Mindeközben Gy. Németh Erzsébet azzal igyekezett kezelni a problémát, hogy tagadta az idősotthonban meglévő higiéniai problémák létezését.”

Korábban írtuk

A korábban a hírekbe leginkább egy luxusnyaralásával bekerülő – és Gansperger Gyula állítása szerint szintén nem dolgozó – Tüttő Kata sem a fővárossal van elfoglalva, hiszen szinte biztos, hogy ő vezeti majd pártja, az MSZP EP-listáját.

A legkeményebb kritikát ugyanakkor a momentumos Kerpel-Fronius Gábor kapja Ganspergertől a hangfelvételen.

Ez a Kerpel-Fronius, vagy hogy hívják b…zd meg? Hát ez egyszerűen, hát ez, ez hülye. Azt sehova nem merik már elküldeni, csak a legszemetebb munkát kapja mindig, tudod, be kell jelenteni minden szarságot. Teljesen hülye.

Az idézett hangfelvétel része annak a sajtóban eddig meg nem jelent, közel tízórányi hanganyagnak, amelyet Anonymous vágatlan formában juttatott el a hatóságokhoz, és a Városháza-ügy nyomozati anyagát képezi. A felvételeken a Magyar Nemzet szerint Gansperger Gyula hosszasan beszél arról, hogy úgynevezett jutalékos rendszerben vertek dobra fővárosi ingatlanokat. A korábban napvilágot látott felvételek szerint még a Városháza műemlék épületegyüttesét is értékesíteni tervezték. Utóbbi kapcsán orosz, olasz, amerikai és izraeli befektetőknél is házalt egy baloldalhoz köthető személy.

A történtekkel összefüggésben a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított, a rendőrök tavaly ősszel befolyással üzérkedés gyanúja miatt három személyt hallgattak ki.

Meggyanúsították a fővárosban működő korrupciós rendszer egyik kulcsfigurájának tartott és a baloldalhoz szorosan köthető Berki Zsoltot, valamint testvérét, Berki Józsefet. 

Előbbi több, Magyarországon ismert üzleti körrel is felvette a kapcsolatot a Városháza tervezett adásvétele kapcsán. Utóbbiról pedig érdemes megemlíteni, hogy éppen abban az időben dolgozott a néhai Kiss Péter mellett, amikor a volt MSZP-s miniszter titkárságvezetője Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt. A rendőrség kihallgatott egy koronatanút is, a büntetőeljárás jelenleg is zajlik.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható.