A szakértők nagynak látják a politikai bizonytalanságot és az ingatlanadó vitájából arra következtetnek, hogy a választás előtti kényszerek megnehezítik a vállalások végrehajtását. Közben kiderült, hogy a legutóbbi szándéklevélben újabb megszorításokat vállalt a magyar kormány. Eszerint két év alatt 80 milliárd forintot vonnak ki a mezőgazdaságból, 2010-től teljesen megszüntetik az energiatámogatásokat, valamint 40 milliárd forinttal csökkentik a személyszállítást végző MÁV-Start állami támogatását.

A szándéklevélből az is kiderül, hogy az idei adóváltozások hatása – a kormányzati nyilatkozatokkal ellentétben – nem nullszaldós, hanem 50 milliárd forintos költségvetési többletbevételt eredményez.

Az áfaemelés miatt mától szinte minden drágul – az élelmiszereknél csak a tejtermékek és a pékáru lesz kivétel. Az üzletekben éjszaka állították át a gépeket az új áfakulcsokra. Többet kell mostantól fizetni a közlekedésért, az üzemanyagok pedig példátlan mértékben drágultak. A 95-ös benzin átlagára országos szinten meghaladja a 302 forintot, de van ahol 310 forintnál is drágább lett. Kora este sorok kígyóztak a töltőállomásoknál, mert az autósok még az áremelés előtt igyekeztek tankolni.

(hírTV)