Az IOM migrációval kapcsolatos, kedden közzétett javaslataiban arra kérte a belga és a magyar elnökséget, hogy tartsák a politika és a jogalkotás középpontjában a működőképes megoldásokat, a bevándorlók jogait, és szavatolják, hogy a biztonságos és legális migráció egyre inkább az Európa jólétéhez, versenyképességéhez és növekedéséhez hozzájáruló pozitív erőként jelenjen meg.

Hirdetés

Az IOM véleménye szerint az új migrációs és menekültügyi paktum elfogadásának és végrehajtásának kiszámíthatóbb, összehangoltabb és humánusabb válaszokat kell eredményeznie a migráció és a menekültügy minden területén.

„Mivel az EU munkaerőpiacai a demográfiai és technológiai változások miatt jelentősen átalakulnak, alapvető fontosságú, hogy az államok kihasználják a külföldi munkavállalókban rejlő lehetőségeket és a jogszerű migráció előnyeit” – fogalmaztak.

Az IOM felszólította az elnökségeket, nyújtsanak olyan megoldásokat, amelyek választási lehetőségeket kínálnak az arra rászorulóknak, hogy biztonságos és méltóságteljes életet élhessenek a negatív éghajlati hatásoknak kiszolgáltatott területeken is, segítséget és védelmet nyújtsanak a katasztrófák miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerülők számára, és segítsék őket abban, hogy biztonságosan változtassanak lakhelyet az éghajlati hatásokhoz való alkalmazkodás érdekében.

Korábban írtuk

Az ENSZ-szervezet végezetül hangsúlyozta, hogy az EU-n belüli és a migráció származási országaival folytatott, a bevándorlók érdekeit szem előtt tartó hazatérési és reintegrációs tanácsadási politikának a bevándorlási folyamatok létfontosságú részét kell képeznie.