Az MTI-hez eljuttatott közleményben ismertették: a Településszonda célja, hogy a helyi közösség igényeire reflektálva olyan javaslatokat fogalmazzon meg, amelyek segítségével hatékonyabban szervezhető meg egy-egy település, térség szolgáltatási rendszere. E rendszeren belül a környezeti és gazdasági szempontból is fenntartható helyi tömegközlekedést, az egészségügyet és szociális ellátást, a hulladékgazdálkodást, az energiatermelést vagy a helyi erőforrásokra és hagyományokra épülő szolgáltatások szervezését vizsgálja. A részvételi kutatás eredménye egy műszaki tartalommal ellátott cselekvési terv az önkormányzati és kormányzati döntéshozók számára, mely a konkrét helyi igényeket, a trendeket és a megoldásra váró problémákat is tartalmazza.

Hirdetés

A program csütörtöki bemutatásán Borboly Csaba, Péter Ferenc és Tamás Sándor, Hargita, Maros és Kovászna megye önkormányzatának elnöke is részt vett.

A közleményben kitértek arra, hogy a Digitális Falu Program okos, digitális megoldások alkalmazásával kívánja növelni a falvak megtartó erejét és az ott élők életszínvonalát. A program a vidéki térségekben élők, és a falvakban letelepedni szándékozók számára kívánja vonzóvá tenni a kistérségeket.

Az eseményen Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. Digitális Vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese azt mondta: a falvak az okos, úgynevezett „smart” megközelítéssel nemcsak élhetőbb helyekké, de akár innovációs központokká is válhatnak.

Korábban írtuk

Az okostelepüléssé válás minden esetben egyedi programot feltételez, és a technológia fejlődésével párhuzamosan folyamatos korrekciót, nyomon követést igényel – áll a Digitális Jólét Program közleményében.