Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Gaal Gergely miniszteri biztos 2022. március 16-án
Hirdetés

Gaal Gergely a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtárban a szolnoki agglomeráció kistelepüléseinek polgármestereivel konzultált. Ezt követően sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a 2019-ben indult Magyar falu program célja a kistelepülések felemelése, erősítése.

Hozzátette: Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületében is „igen jó” úton jár a program, amely „a magyar kormány vidékfejlesztési, településfejlesztési politikájának az egyik zászlóshajója”.

Gaal Gergely beszámolt arról, hogy a megyében 5 milliárd 273 millió forint értékű fejlesztés valósult meg elmúlt években, és megjegyezte, olyan beruházások jöttek létre, amelyekre a program nélkül több évtizedet kellett volna várni. Csak a pályázati alprogramokat és a falusi civil alap pályázatait figyelembe véve több mint 1 milliárd 580 millió forint értékű fejlesztés történt a megye 1-es számú választókerületében.

A miniszteri biztos kiemelte: gyarapodik a magyar vidék és javul az ott élő emberek életminősége.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes képviselője és Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje az eseményen a Magyar falu program egyik fontos eredményének nevezte a települések jövőképének nagymértékű fejlődését. Beszámolt arról, hogy a programnak köszönhetően a választókerületben eddig 117 projektben mintegy kétmilliárd forintos fejlesztés valósult meg.

Kállai Mária elmondta: a magyar vidék megtartó ereje erősödött a programnak köszönhetően. Hozzátette: a Magyar falu programmal szoros kapcsolatban van a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és egyéb pályázati lehetőségek is. Példaként említette, hogy a Magyar falu programban lehetőség volt a többi között orvosi eszközök beszerzésére, közösségi terek megújítására és intézményi infrastruktúrafejlesztésre.

A képviselő bízik abban, hogy az április 3-i választás után folytatódhat a Magyar falu program, erősítve a vidék megtartó erejét.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke arról beszélt hogy a megyében a TOP hatékony kiegészítője a lakosság életminőségét még tovább javító Magyar falu program. Ennek révén számos olyan fejlesztés valósult meg, amely európai uniós forrásból nem vagy nagyon nehezen, illetve számos más program „egybeolvasztásával” történhetett volna csak meg – fűzte hozzá.

Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója elmondta: tavaly a megyében csaknem 50 kilométernyi szakaszon mintegy 7 milliárd forint értékű felújítás történt. Idén csaknem 20 milliárd forintból mintegy 80 kilométeren várható felújítás a közútkezelő megyei úthálózatán.

Szólt arról, hogy a Magyar falu programon belül 2,6 milliárd forintból mintegy 10 kilométer utat terveznek felújítani a megye 1-es számú választókerületében. Hozzátette, a fejlesztések folytatódnak a térségben, példaként említette, hogy a 3225-ös és a 3224-es út felújítása összességében mintegy egymilliárd forintba kerül.

A Magyar falu programban Besenyszög, Csataszög, Hunyadfalva és Nagykörű településen eddig 680 millió forint hazai forrást használtak fel kisléptékű fejlesztésekre, amelyeket szerdán sajtóbejáráson megtekintenek mind a négy helyszínen.

Stabilitást, biztonságot jelent a Magyar falu program

Nagy szükség van a stabilitásra és a biztonságra, egy ország számára ezt – többek között – olyan programok tudják „megjeleníteni”, amelyek kiszámíthatóan, hosszú távon is segítséget nyújtanak a kisközösségek számára is; a Magyar falu program ezek közé tartozik – közölte a miniszteri biztos a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben.

Gaal Gergely a Nincs magyar jövő magyar vidék nélkül elnevezésű fórumon elmondta: a programnak köszönhetően a települések közötti együttműködés is magasabb szintre emelkedett. A megye 1-es számú választókerületében 12 település érintett a Magyar falu programban, amely országosan 2887, ötezernél kevesebb lakosú településre vonatkozik – ismertette.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes képviselője, az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP jelöltje elmondta: a programnak köszönhetően a választókerületben eddig 117 projektben mintegy kétmilliárd forintos fejlesztés valósult meg tizenkét Szolnok környéki településen.

A miniszteri biztos szólt arról, hogy szerdán Besenyszög, Csataszög, Hunyadfalva, Kőtelek és Nagykörű településen tekintették meg a programban megvalósult kisléptékű beruházásokat. A Magyar falu program céljának nevezte a magyar vidék egyenrangúvá tételét az ország bármely részével, hogy „ne legyen hátrány a legkisebb településen élni sem”.

Gaal Gergely elmondta: a programban 2019-ben 150 milliárd forint állt rendelkezésre, 2020-ban 210 milliárd forint, míg tavaly 270 milliárd. Idén várhatóan elérik a 300 milliárd forintot a program során megvalósuló fejlesztések – közölte.

Kiemelte: a települések ma már számolnak a Magyar falu program lehetőségeivel, ma már mernek tervezni és a jövőbe tekinteni, mert látják, hogy van esély a tervek megvalósítására. Ennek köszönhetően a települések közötti együttműködés is magasabb szintre emelkedett – hangsúlyozta.

Fontosnak nevezte, hogy április 3-a után is megmaradjanak a program nyújtotta lehetőségek. Szavai szerint ennek három feltétele van: egyrészt legyenek olyan településvezetők, akik tudják, hogy az adott településnek mire van szüksége és terveket készítenek. A másik, hogy legyenek kormányzati programok és a gazdaság ereje lehetővé tegye a támogatásokat, a harmadik pedig, hogy legyenek, akik a kistelepülések igényeit a döntéshozók irányába eljuttatják, ahogyan Kállai Mária országgyűlési képviselő is teszi.

A Magyar falu program nemcsak a falvakról, hanem az egész nemzetről szól, mert ha a falvak, kistelepülések – amelyek az ország összes településének 91 százalékát jelentik – fejlődnek, akkor az egész nemzet fejlődik – fogalmazott.

Kállai Mária szavai szerint a magyar kormány kimondta, hogy a vidék fontos, ennek érdekében számos pályázati forrás áll rendelkezésre. A Magyar falu programmal szoros kapcsolatban van a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és egyéb pályázati lehetőségek is – jegyezte meg. A Magyar falu programban Besenyszög, Csataszög, Hunyadfalva, Kőtelek és Nagykörű településen eddig 680 millió forint hazai forrást használtak fel kisléptékű fejlesztésekre – jegyezte meg.

Nagykörűt erős identitással bíró, óriási adottsággal rendelkező, nagyon jó fejlődési pályán levő településnek nevezte. Kiemelt jelentőségűnek mondta az utak fejlesztését. Nagykörű ebben is élen jár – mutatott rá.

Túri Tibor (független), a mintegy 1600 lakosú Nagykörű polgármestere elmondta: 2019 óta csaknem 140 millió forintot nyertek a Magyar falu program pályázatain, például tető- és útfelújításra, játszótér létesítésére. Hozzátette: további útfejlesztésekre is pályáztak.

Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója elmondta: a zrt. tavaly a megyében csaknem 50 kilométernyi szakaszon mintegy 7 milliárd forint értékű felújítást valósított meg. Idén csaknem 20 milliárd forintból mintegy 80 kilométeren várható felújítás a közútkezelő megyei úthálózatán.

Szólt arról, hogy a Magyar falu programon belül 2,6 milliárd forintból több mint 10 kilométer utat terveznek felújítani a megye 1-es számú választókerületében. Az idén a 3224-es út öt szakaszát szeretnék felújítani négy forráscsomagból, az első szakasz felújítása már folyamatban van.

Korábban írtuk