Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Hirdetés

A történetet 2009 februárjában érdemes kezdeni, amikor Hunvald Györgyöt, a VII. kerület szocialista polgármesterét előzetes letartóztatásba helyezték, miután egy 2006 óta tartó nyomozás bizonyította, hogy Erzsébetvárosban jóval a piaci ár alatt játszottak át magáncégeknek önkormányzati ingatlanokat, több milliárd forint értékben. Az ügyészség szerint Hunvald és társai bűnszervezetben követték el a csalásokat. A vádak között szerepeltek még kisebb-nagyobb visszaélések is. A Fővárosi Törvényszék 2012 februárjában elsőfokú ítéletében felmentette Hunvaldot az ingatlanokkal kapcsolatos csalás vádja alól, több kisebb ügyben viszont megállapították bűnösségét. A volt polgármesterre egy év hat hónapnyi börtönbüntetést szabtak ki a lakáskiutalások és a szerződések kapcsán történt hivatali visszaélés, illetve a hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt.

Hunvald bukása után Erzsébetváros élére a Fidesz–KDNP jelöltje, Vattamány Zsolt került, majd a 2019-es önkormányzati választások után Niedermüller Péter. A DK-s politikus botrányos megszólalásain túl azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy regnálása alatt a kerületi ingatlanvagyon körül újra szaporodni kezdtek a kétes ügyek.

Elég csak a Molnár Antal Zeneiskola kálváriájára gondolni. A tanintézmény épületét a fideszes vezetés idején kezdték tatarozni, a felújtás befejezése azonban már az új vezetés beiktatásának idejére esett. A 700 millió forintból rendbe hozott épületbe végül nem költözhetett be a zeneiskola, mivel a DK-s önkormányzat nem akarta átadni a tankerületnek. Ehelyett pályázatot írtak ki a hasznosítására, amelyet véletlenül egy ellenzéki mozgalom, a Freeszfe Egyesület nyert meg. Mivel az iskola ügye hatalmas társadalmi felháborodást keltett, a színészhallgatók maguk mondtak le az épületről, hogy tompítsák az ügy miatt elszenvedett népszerűségvesztésüket. A Niedermüller Péter vezette önkormányzat ezek után minden jogi eszközt bevetett annak érdekében, hogy ne kelljen a zeneiskolásokat beengednie az épületbe, de a hosszú csatározás végén mégis kénytelen volt engedni.

Hasonló kálvária zajlott a Wesselényi utca 17. alatt található, a kerület kulturális központjaként működő Erőművház körül is, melyet az erzsébetvárosi vezetés bezáratott, ezzel az utcára téve a 100 Tagú Cigányzenekart és a Heti TV stúdióját, amely egyébként az egyetlen zsidó televízió Európában. Az ingatlanba végül a szélsőségesen liberális Milestone Intézet költözhetett be. Utóbbi egy üzleti alapon működő elitképző, amelyet nem mellesleg a vérvörös Léderer dinasztia egy ifjabb sarja alapított. Talán csak a véletlen műve, de az előválasztási vitákat is az intézet épületében szervezték.

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A gyanús ügyletek száma pedig egyre nő. Veres Zoltán, az erzsébetvárosi Fidesz képviselőcsoportjának frakcióvezetője arról számolt be a Demokratának, hogy a kerületi vezetés nemrégiben nagyjából kétmilliárd forint értékben akart eladni önkormányzati ingatlanokat. A tervnek csak az vetett gátat, hogy a baloldali koalíción belül törés keletkezett, így a felek kölcsönösen szabotálják egymás előterjesztéseit.

– A szerencsén múlt, hogy a kerületi vezetés terve nem ment át a testületen, így a vagyonfelélés most egy időre alacsonyabb fokozatba kerül. Arra azonban számítani kell, hogy újra megegyeznek a koalíciós pártok, és akkor hatalmas károk érhetik a kerületet – magyarázta a frakcóvezető.

Veres Zoltán elmondta azt is, hogy az eladásra szánt ingatlanok között olyan épületekről van szó, amelyeket az előző városvezetés megmentett a visszavonhatatlan állagromlástól, így jöhetett létre a Csányi utca 5. szám alatt az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár is. A fideszes vezetés azért invesztált ezekbe az épületekbe, hogy a kerület számára hasznosítsák őket. A Fidesz frakcióvezetője kitért rá: kerületi lakásbérlők arra hívták fel a figyelmét, hogy indokolatlanul lassan haladnak azok a lakásfelújítási projektek, amelyekre szintén a jobboldali vezetés idején sikerült forrást szerezni az önkormányzatnak.

– Láthatólag nem a legjobb árakon kezdtek hozzá a munkálatokhoz, ennek ellenére mégsem halad előre a lakásfelújítási program. Így nemcsak az önkormányzatot, de magukat a lakókat is megkárosítják – tette hozzá Veres Zoltán.

Nemrég egy másik ügy is napvilágot látott. Az Akácfa Udvar néven ismert ingatlanban eddig idősgondozás zajlott, nagyon színes programkínálattal, klubokkal várták az időseket, illetve különböző szolgáltatásokkal segítették, szűrővizsgálatokkal látták el a rászorulókat. 2021. szeptember 1-től azonban más telephelyekre helyezték át a szolgáltatásokat. A következő lépés az volt, hogy a képviselő-testület októberi döntése után az Akácfa Udvart törölték a Bischitz Johanna Humán Szolgáltató telephelyei közül. Ezzel gyakorlatilag megszűnt az intézmény. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen funkciót szán ezután az épületnek az önkormányzat.

– Folyamatosan csökken az idős polgároknak nyújtott szolgáltatások köre Erzsébetvárosban, miközben a kerületi lakók nagy része jellemzően közülük kerül ki. Mi azt gondoljuk, hogy a koronavírus jelentette fenyegetés miatt bővíteni kéne a szociális szolgáltatások körét, nem pedig elvonásokkal rontani a lehetőségeket. A mostani helyzetben sokkal nagyobb szükségük van az időseknek a támogatásra, mint korábban bármikor. Mindeközben döbbenten látjuk, hogy az önkormányzati vezetés épp rajtuk spórol – fejtette ki Veres Zoltán.

Azelőtt az önkormányzat minden ősszel sorra szervezte az időseket köszöntő programokat. Rendezvényekkel, meglepetésekkel, kirándulásokkal dobták fel az idősek mindennapjait. Idén azonban a baloldali kerületvezetés bezáratta egyik legkedveltebb klubjukat, az Akácos Udvart. Veres Zoltán attól tart, hogy az épületet megpróbálják eladni az önkormányzat illetékes szervei.

Az ingatlan kiürítése mellett azonban más elvonás is sújtja a kerület időskorú polgárait. A polgármesterváltást megelőző években az önkormányzat minden évben karácsonyi ajándékcsomagot adott az időseknek, amely sokak számára jelentős segítség volt. Ez mára megszűnt, az önkormányzat egy ideje elvonásokkal kedveskedik a kerület lakóinak. Mindezek mellett a korábban jól működő Erzsébet-taxi-szolgáltatás elérését is szűkítette a városvezetés. Vattamány Zsolt polgármestersége alatt két kisbuszt vásárolt az önkormányzat, amelyek előjegyzés alapján az időseket szállították bevásárolni, orvosi vizitre, patikába. Most, hogy az Akácfa Udvar kapuit bezárták, az Erzsébet-taxira még nagyobb szükség volna, hiszen most új helyszínekre kell eljutniuk. Az önkormányzat azonban korábban éppen ellentétes döntést hozott, a két jármű egyikét kivonták a forgalomból.

A DK-s vezetés pedig többmilliárdos plusszal vehette át a városi kasszát, most azonban felélik a tartalékokat. Érdekes adaléka a helyzet megértésének, hogy egy testületi ülésen megjelent előterjesztésből kiderült: az önkormányzat egyik cége – az Erőművház Kft. – majd 36 millió forint támogatást kapott Magyarország kormányától bértámogatásra. A polgármester és a helyi baloldal folyamatosan elvonásokról beszél, miközben elfelejtik megemlíteni, hogy az önkormányzat cégei milyen támogatásokat kapnak a kormányzattól. Mindez persze nem illeszkedett a baloldali narratívába. A támogatásra úgy derült fény, hogy a kormányzati forrásból származó összeget az önkormányzat mindjárt el is vonja a cégtől, amihez testületi döntés szükséges. Így burkoltan kénytelenek voltak bevallani, hogy kormánytámogatásban részesültek. Az egész történet tanúsága az, hogy az erzsébetvárosi vagyongazdálkodás körül hatalmas problémák vannak. Átfogó vizsgálat nélkül azonban csak a felszínre került pénzügyi manőverekből lehet következtetni mindarra, ami a kerületi vagyon körül történik.