Illés Boglárka úgy fogalmazott: válaszokat kell adni azokra a kérdésekre, hogy ha a balliberális képviselők olyan politikai manővereket végeznek, amelyek célja, hogy Magyarország ne jusson hozzá az uniós forrásokhoz, azt miért és hogyan teszik. Elmondta, hogy éppen ezért a szerdai bizottsági ülésre minden magyar EP-képviselő meghívást kapott, de a balliberális pártok képviselői nem jelentek meg.

Hirdetés

A Momentum lemondana a deklaráltan Magyarországnak járó uniós forrásokról – mondta a politikus azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki párt azt javasolja, európai uniós forrásokhoz közvetlen módon jussanak hozzá a magyarok. Felidézte, hogy az ülésen Deutsch Tamás egyértelművé tette: Magyarország mintegy tízmilliárd eurót fizet be, és 50 milliárd eurót kaphat vissza a hétéves költségvetési ciklus során. A közvetlen forrás ezzel szemben pusztán 600-800 millió euró, vagyis a különbség óriási – mondta Illés Boglárka.

A politikus szerint nem meglepő az ellenzéki párt lemondással járó javaslata, mert a balliberláis pártok először azon munkálkodtak Brüsszelben, hogy Magyarország kevesebb forrást kapjon az EU-tól. Ezt nem sikerült elérniük, ezért azon dolgoztak, hogy az EU felfüggessze a pénzek kifizetését – fűzte hozzá.

Amikor pedig az Európai Bizottság a források egy részét Magyarország rendelkezésre bocsátotta, akkor Cseh Katalin (Momentum) az Európai Parlamentben csatlakozott ahhoz a koalícióhoz, amely az Európai Bíróság előtt akarja megtámadni a döntést – emelte ki Illés Boglárka, megjegyezve, hogy ez egy „kapuzárási pánik” a balliberális képviselők részéről. Sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar „dollárbaloldal képviselői” az élére állnak ennek, és még „büszkélkednek is vele”.

Korábban írtuk

Illés Boglárka bízik abban, hogy az Európai Bíróság „józan döntést” hoz majd. A politikus abban is bízik, hogy a júniusi EP-választásokon az európai választók meg fogják hozni azt a döntést, hogy „ezeknek a balliberális képviselőknek az Európai Parlamentben a hangját le tudjuk csavarni”.

A politikus szerint felmerül, hogy Európán kívüli érdekek is megjelennek a balliberális képviselők munkálkodásában.

Illés Boglárka a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában arról beszélt, hogy az európai ügyek bizottságának vizsgálata során – többek között – arra is választ keresnek, hogy „kik azok, akik akár tollba is mondhatják” azokat a szövegeket, amelyek például a jogállamiságról szóló jelentésben szerepelnek. Hozzátette, hogy ugyanazokat a mondatok szerepelnek ott, mint amelyek „a dollárbaloldal képviselőinek a szájából” elhangzanak.