Bombaként robbant a hír, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a Simicska-médiabirodalom embereivel és Vona Gáborral, a Jobbik elnökével találkozott. Egyelőre minden érintett tagadja a Jobbik–LMP-szövetséget, pedig Simicska Lajos két éve pontosan ugyanilyen előzmények után hálózta be a Jobbikot.

„Sokakkal ellentétben én már becsülöm Simicskát” – nyilatkozta Hadházy Ákos még 2015-ben, amikor a Vona–Simicska-koalíció épp csak bimbózott. Az Origo január 18-án írt arról, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke már régóta rendszeresen találkozik Simicska Lajossal és fiával, Simicska Ádámmal. Hadházy Ákos még aznap egy Facebookon közzétett nyilatkozatban ismerte el, hogy már többször is találkozott Simicska Lajossal.

Az Index magyarázatot követelve fel is hívta a politikust, aki megerősítette a fentieket, majd a meglepett újságírónak megjegyezte, ő és Simicska Lajos tulajdonképpen tettestársak. Az igazi politikai bomba azonban akkor robbant, amikor kiderült, január 19-én este egy rendezvényhajón az LMP volt és jelenlegi politikusai (Schiffer András expártelnök, Lányi András író, az LMP választási programjának szerkesztője, Csárdi Antal, a párt korábbi főpolgármester-jelöltje és Varga Amara, az LMP szóvivője) Vona Gáborral és Simicska Lajos embereivel találkoztak. Az eseményt Simicska Lajos egyik leghűségesebb embere, Schlecht Csaba, a Magyar Nemzet főszerkesztője szervezte. Jelen volt még Faragó Csaba, a Hír TV vezérigazgatója is. Hogy miről folytak a tárgyalások, arról minden résztvevő mélyen hallgat. Hadházy Ákos azzal próbálta bagatellizálni a történteket, hogy beszélgetett ugyan Vona Gáborral, de csak arról, milyen volt a vacsora.

Az ellenzéki sajtó szerint a találkozó nem volt titkos, hiszen előre meghirdetett rendezvény volt, amelyen újságírókkal együtt mintegy százan vettek részt. Ez az érvelés több szempontból is sán­tít. Először is a Magyar Nemzet Szalon rendezvénye zártkörű, azon még az újságírók is csak meghívóval vehettek részt. Másrészt ez ugyanaz a rendezvény volt, ahol korábban Vona Gábor és Simicska Lajos egymásra talált.

Frissítsük fel, hogyan is kezdődött a Jobbik és Simicska Lajos közeledése! „Egy novemberi zártkörű rendezvényen Simicska Lajos odasétált a Jobbik elnökéhez, és elmesélte, miért szakított Orbán Viktorral. Vona Gábor szerint ez volt az első találkozójuk, és nem maradtak semmiben” – írta a vs.hu 2016. február 10-én a Magyar Nemzet Szalon rendezvényéről. Az ellenzéki sajtó akkor ugyanúgy viselkedett mint most, amikor a Simicska–Hadházy-együttműködést már nincs értelme tagadni. Beteges összeesküvés-elméletnek tartották, hogy Vona Gábor és Simicska Lajos összebútorozna, ezt szerintük csak a hazug kormányzati propaganda láttatja így.

A második Vona–Simicska-találkozó szintén a Magyar Nemzet Szalon estjén történt 2016 októberében. Erről Vona Gábor nyilatkozott is az ATV-ben, ahol Orbán Viktort paranoiásnak nevezte azért, mert a miniszterelnök korábban kijelentette, a Jobbikot felvásárolták. Mint tudjuk, az események Orbán Viktort igazolták. Most is kísértetiesen ugyanaz zajlik, mint két éve, még a helyszín is ugyanaz, és az ellenzéki sajtó reakciója is a szokásos sémát követi: mindenki hazug és őrült, aki a Simicska–Hadházy-frigyről beszél.

„A fideszes álsajtó úgy viszi végig a »leleplező« sztorit az LMP–Simicska-paktumról, hogy már a legeleje óta lehet tudni, mekkora kamu az egész” – írta a 444.hu. A probléma ezzel az, hogy egyik érintett párt politikusa sem állt elő azzal a védekezéssel, hogy a Magyar Nemzet Szalon nyilvános, bárki által látogatható rendezvény volt.

Hiszen nem is volt az. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja azt mondta, ha meghívják, ő is részt vett volna rajta, megerősítve ezzel azt, hogy az összejövetel zártkörű volt. Vona Gábor cinikus választ adott a találkozót firtató kérdésre, miszerint legalább kiderült, ő testőrök nélkül szokott sétálni, Hadházy Ákos pedig azzal hárított, hogy a Fidesz le akarja járatni őt, mert leleplezett egy korrupciós ügyet. Még Simicska Lajos sem tagadta határozottan a rendezvény zártkörűségét. A kérdésre, miszerint felvásárolja-e az LMP-t, mindössze annyit mondott, ő nem szokott pártokat felvásárolni. Arról nem is beszélve, hogy egy előre meghirdetett, nyilvános rendezvényről, mint például egy lakossági fórum, nem egyenként szivárognak ki a résztvevők.

Sajtóinformációk szerint az LMP-ben kevesen tudtak arról, hogy Hadházy Ákos feladata a Jobbikkal való szövetség előkészítése. A pártban többen arról beszélnek, Hadházy Ákos már évekkel ezelőtt elköteleződött Simicska Lajosnak, aki most a Jobbik után az LMP-t is irányítani akarja. Nemcsak az sokatmondó, kik vettek részt a találkozón, hanem az is, ki nem volt ott.

Vajon miért nem hívták meg Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét? Azért, mert ő nem híve az összefogásnak. Egy televíziós vitaműsorban Gyurcsány Ferenc egyenesen Szél Bernadett szemébe mondta, az ellenzéki összefogás legnagyobb akadálya az LMP. Amíg Szél Bernadett mindig határozottan elutasította, hogy az LMP bármilyen szövetséget is kössön a Jobbikkal, Hadházy Ákos már diplomatikusabban fogalmazott. Amikor Vona Gábor tavaly novemberben kijelentette, ha a választási eredmény arra készteti, hajlandó lenne az LMP-vel és a Momentummal is koalíciós megállapodást kötni, Hadházy Ákos erre úgy reagált, az LMP csak olyan koalícióban nem vehet részt, amelyben egy korábbi miniszterelnök is szerepet vállal. Magyarul, egy esetleges Jobbik–LMP-koalíció még nem megy szembe a párt kongresszusi határozatával.

Úgy tűnik, az LMP két társelnöke alapvető dologban nem ért egyet: Szél Bernadett hajthatatlanul kitart amellett, hogy az LMP-nek a választásokon egyedül kell megmérettetnie magát, Hadházy Ákos hajlik a minél szélesebb választási együttműködésre, ezért feltehetőleg Simicska Lajosnak nem is nagyon kell győzködnie őt. Mivel a fenti rendezvényen Simicska Lajos médiabirodalmának vezetői mellett a Magyar Nemzet újságírói és a Hír TV szerkesztői, műsorvezetői is részt vettek, az is szóba kerülhetett, hogy a választásokig a Jobbik politikusai mellett az LMP-s politikusok is sűrűbben fognak szerepelni a fenti orgánumokban. Elképzelhető, hogy már kész a forgatókönyv arra, a Simicska-újságírók hogyan tálalják a két párt szövetségét, mivel ideologizálják meg az LMP–Jobbik-szövetséget.

Mondjuk úgy, semmi különös nem történt, csak összeállt két olyan párt, amelyeket nem terhelnek a múlt bűnei. A Jobbik szavazóit könnyebb lesz erről meggyőzni, hiszen aki a Jobbik pálfordulása után még mindig a párt szavazója maradt, annak nem tűnik fel, hogy Vona Gábor már nem a cigánysorokat rója, hanem a Spinoza-házban udvarolgat, és újabban Hadházy Ákossal szövetkezik a hatalomért.

Ami az LMP tagságát és szavazóit illeti, az már keményebb dió lesz. Az egyeztetések fő témája is az lehet, hogyan adják el Vona Gábort az LMP-nek. Az LMP-szavazók jelenleg egyértelműen elutasítják a Jobbikot és Simicska Lajost is, de ha megnézzük, hogyan nyilatkozott Lányi András a Jobbikkal való szövetségről, közelebb kerülünk ahhoz, hogyan akarják lenyomni az LMP-sek torkán a dolgot: „Nagyon is egyetértenék az összes ellenzéki párt tisztán technikai összefogásával az Orbán-rendszer eltakarítása érdekében. Ennek az összefogásnak azonban szigorúan és hangsúlyozottan elvtelennek kell lennie. Ez álnaivitás és érthetetlen ezektől a tapasztalt, idős emberektől, akik most V18 néven összeálltak, hogy programot adjanak a nem tudni kinek. Mert ha a Fideszt leváltani képes, teljes ellenzéki összefogásra gondoltak, akkor annak szigorúan tilos programot adni. Épp azt kell hangsúlyozni: semmiben sem értünk egyet, a céljaink nem közeledtek egymáshoz, kizárólag azért fogtunk össze, hogy elhárítsuk a katasztrófát, amit a Fidesz további kormányzása jelentene” – mondta a 168 Órának.

Úgy tűnik, a Jobbik–LMP-megállapodás tető alá hozása csak idő kérdése. Lányi András azt is elárulta, erre mikor derül fény: „Ezt akkor kell bejelenteni, ha a paktum megszületett.” 
Hamarosan kiderül, hogyan dönt az LMP vezetése, elfogadják-e Simicska Lajos támogatását. Nem kizárt, hogy az LMP kettészakad. Történt már ilyen a párttal, hasonló nézeteltérés miatt. Az is elképzelhető, hogy miután a Hadházy Ákos vezette szárny szövetségre lép a Jobbikal, tavaszra megvalósul a Gyurcsány–Simicska-találkozó is. Hiszen az ellenzéki oldalon már több híve van a teljes összeborulásnak, mint a külön indulásnak, és így Karácsony Gergely technikai koalícióról szőtt álmai is megvalósulhatnak.

Egyre világosabb a választások tétje: vagy a negyedik Orbán-kormány kerül hatalomra, vagy egy bosszúszomjas milliárdos által összekovácsolt Vona–Karácsony–Hadházy–Kunhalmi–Dúró–Toroczkai–Gyurcsány-koalíció. Színpompás társaság, az biztos.

Lass Gábor