Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Lőrincz Gábor dandártábornok, a tankok jövendő állomáshelye, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka a lapnak elmondta: a Németországból megrendelt 12 Leopard 2 A4HU egy kiképző váltótípus, amivel húsz évet ugrik előre az időben a Magyar Honvédség, a legmodernebb, új gyártású A7 változat 2023-as érkezésével pedig még vagy harminc évet. „A Leopard 2 A7+HU változattal elérjük a világszínvonalat, sőt annak is az elejét” – mondta Lőrincz Gábor a lapnak Münchenben, a Magyar Honvédség által lízingelt Leopard 2 A4HU harckocsikat átadó Krauss-Maffei Wegmann gyárban.

Az első harckocsik a tervek szerint még a nyár folyamán megérkeznek a tatai dandárhoz. A harckocsivezetők szeptemberben kezdik meg a kiképzésüket Ausztriában, majd az osztrák és a német féllel felváltva folytatják a vezetői, irányzói, parancsnoki, illetve logisztikai tanfolyamokat külföldön és Magyarországon – ismertette Lőrincz Gábor. Kitért arra is, hogy keresik azokat a jól képzett, fizikailag és mentálisan erős fiatalokat, akiket érdekel a honvédelem, a nehézpáncélos-haditechnika. Úgy vélte, az új, világszínvonalú technika megjelenése vonzani fogja a fiatalokat.

Hozzátette: nemcsak harckocsizó katonák jelentkezését várják, hanem olyan szoftverüzemeltetőkét is, akik számítástechnikusnak, illetve híradós katonának jönnének. Az új harckocsik ugyanis már digitális technikával üzemelnek, a bennük lévő rádiós és tűzvezető berendezéseket számítógépek alkotják – mondta a dandártábornok a Magyar Nemzetnek.

Korábban írtuk