Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, kedden reggel újabb videó landolt több sajtóorgánum, így a Demokrata postafiókjában: a rejtélyes álarcos ezúttal a fővárosi korrupciós hálózatról és a politikusok szerepéről beszél. 

– Nagy nehezen végre eljutottunk oda, hogy a főváros vezetése is elismeri, volt szándék a Városháza értékesítésére – mondja Anonymous a videó elején, utalva Karácsony Gergely minapi nyilatkozatára, azonban megjegyzi, a politikusok megpróbálták elvitetni a balhét azokkal, akik végrehajtották a döntésüket. – Csakhogy ez hazugság, a fővárosi politikusok mindenről tudnak – hangzik el a videóban.

– Már régóta árulják a budapesti ingatlanvagyont, köztük a Városházát is. A pénzek pedig szépen csordogálnak vissza a politikusokhoz. Mindezt pedig már egy bejáratot rendszer segíti, amit a Gansperger Gyula részletesen el is mesélt egy 2021. október 6-i beszélgetésen – teszi hozzá.

Ezután újabb hangfelvétel következik, amin az említett Gansperger Gyula üzletember beszélget egy másik férfival. Gansperger szerint az általa megismert csapat úgy áll fel, hogy „Zsolt frontol”, Berki Zsolt mellett pedig „van egy Berki Józsi nevű figura, aki vagy az unokatestvére, vagy a testvére”. Ő Kiss Péter [már elhunyt szocialista politikus – a szerk.] „balkeze” volt, míg Kiss Ambrus [a jelenlegi főpolgármester-helyettes – a szerk.] volt Kiss Péter titkárságvezetője, Berki József „vele dolgozik együtt”.

– Tehát itt lép be a Berki család ebbe a buliba – mondja Gansperger. – Na, most nekem a Gordon azt mondta, hogy ő két embert ajánlott be a [Karácsony] Gergőnek. Mert ők nagyon jóban vannak. Tordai Csabát és a Kiss Ambrust.

Később kitér a szerepekre.

[Tordai Csaba] a főpolgármester jogi főtanácsadója, tehát nincsen úgymond hivatali tisztsége, de minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságba vagy aláír a Gergő egy szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza.

Később elhangzik: Tordai, aki Bajnai Gordon embere, „nem pénzezik”, „ő nincs benne ebben a jutalékos rendszerben”.

– A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem, az csak a Kiss Ambrus felé van – mondja Gansperger, aki megjegyzi, neki nincs elszámolni valója Tordai Csabával, „anyagi értelemben”. – Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Kata – a szerk.] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga meg a Tordai a dolga, hogy lerendezze – hallható a felvételen.

Fotó: képernyőkép
Korábban írtuk

Mindezekre reagálva kedden helyetteseivel közös sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely főpolgármester.

– Azt gondoljuk, hogy olyan személyek, akik semmilyen kapcsolatban nincsenek a városvezetéssel, és ezek a személyek olyan állításokat tesznek, amelyeknek semmi közük nincsen a valósághoz, ezek az állítások nem bizonyítanak mást, mint azt a kétségbeesett és izzadságszagú próbálkozást, hogy megpróbálja a Fidesz és a Fidesz lakájmédiája lejáratni a fővárosi városvezetést. Azért vagyunk itt, hogy ezeket a támadásokat visszaverjük – mondta a láthatóan feszült Karácsony Gergely.

A főpolgármester kijelentette, a támadásokat háromféle módon verik vissza. Egyebek mellett úgy,  hogy nagyon határozottan kiállnak egymásért. 

– Tudom, hogy a politikai támadás elsősorban nekem szól […], de most éppen ma nem engem talált el, hanem az egyik kollégámat – fogalmazott, majd kijelentette: tűzbe teszi a kezét minden főpolgármester-helyettesért, így Kiss Ambrusért is.

A főpolgármester azt mondta, minden, a felvételen elhangzó állítás teljes mértékben valótlan.

Hozzátette: feljelentést tesznek, mivel a kedden napvilágot látott felvételen „törvénysértő módon” hangzottak el „hazug rágalmak” és ezek bemutatása, tényként felmutatása bűncselekmény.

Azt mondta, a már említett feljelentés mellett – azért, hogy megcáfolják az elhangzottakat – minden döntésüket, amelyek a felvételek kapcsán fontosak lehetnek, nyilvánossá és még könnyebben hozzáférhetővé teszik.

Karácsony Gergely szerint a városvezetés egyetlen tagja sem találkozott soha semmilyen tárgyaláson Gansperger Gyulával, és „a Berki vezetéknevű és különböző keresztnevű emberekkel” szintén soha nem találkoztak.

(Ehhez képest korábban Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője tárgyalt az említett üzletemberekkel, amelyről szintén nyilvánosságra került egy hangfelvétel. Ráadásul a sajtótájékoztatón Gansperger Gyula személyét igyekeztek jobbra tolni, mondván, az üzletember 2001-ig az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója volt. Azt viszont elfelejtették kihangsúlyozni, hogy Gansperger később Bajnai Gordonnal ápolt szoros kapcsolatot, és a Wallis cégcsoport élén váltották egymást – a szerk.)

A főpolgármester azt mondta, azok a sajtótermékek, amelyek kész tényként próbálnak beállítani szerinte tényszerűen cáfolható állításokat, „hozzájárulnak ahhoz a bűncselekmény-sorozathoz, amellyel megpróbálják a városvezetés becsületét megkérdőjelezni”. Éppen ezért ezekben az ügyekben feljelentést tesznek – ismételte meg.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kijelentette: a felvételen elhangzott személyeket nem ismeri, nem találkozott velük, a megfogalmazott vádakat visszautasítja és mindezek miatt rágalmazásért büntetőfeljelentést tesz ismeretlen személy ellen, „akit a sajtó egy része Gansperger Gyulaként azonosított”.

– Büntetőfeljelentés teszek, mert azt mondta, hogy jutalékrendszert működtetek – fogalmazott.

A főpolgármester-helyettes közölte, helyreigazítást kezdeményez minden olyan sajtótermékkel szemben, amely ezeket az állításokat akár feltételes módban anélkül közli, hogy annak valóságtartalmára utalna bármilyen módon.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely megerősítette, a hangfelvételek ügyében nem látja indokát semmilyen belső vizsgálatnak, hiszen – mint mondta – teljesen nyilvánvalóan valótlan állítások hangzanak el ezeken.

– Nem tudunk nem létező ügyeket belső vizsgálat tárgyává tenni – fogalmazott.

A főpolgármester egy másik kérdésre válaszolva elmondta: a kedden napvilágot látott felvételen szóba kerülő telek értékesítése egy évek alatt előkészített folyamat volt és ennek révén egy fontos beruházás valósul majd meg Óbudán. A vevő egy multinacionális cég magyarországi vállalata. Semmilyen közvetítő ebben az ügyben nem járt el – közölte.

Kiss Ambrus arra a kérdésre, kijelenti-e, hogy soha nem kapott pénzt semmiféle vállalkozótól, aki a főváros által eladni tervezett ingatlanokkal kapcsolatba került, azt válaszolta: „nem kaptam soha”.


Karácsony „mindent megtesz, hogy ne kelljen szembenéznie a tényekkel”

A budapesti Fidesz-KDNP frakció kedden arra szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne halogassa, hanem hívja össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését csütörtökre vagy péntekre, és biztosítsa, hogy végre elindulhasson az érdemi tényfeltárás a Városháza-ügyben.

A frakció Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben azt írták: Karácsony Gergely „mindent megtesz, hogy ne kelljen szembenéznie a tényekkel”, és bár a törvény szerint jogában állna összehívni a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését, minden lehetőséget megragad, hogy ezt elkerülje.

Az ügy előzménye, hogy a Fidesz-KDNP frakció hétfőn rendkívüli közgyűlési ülést kezdeményezett szerdára a Városháza-gate és az ahhoz kapcsolódó telekügyek kivizsgálásáért. A Főpolgármesteri Hivatal viszont azt közölte, hogy nem lesz rendkívüli ülés szerdán, mert a Fidesz-KDNP frakció „túl későn” nyújtotta be a kezdeményezését, így az már szabályszerűen nem volt összehívható.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a főpolgármesternek címzett keddi levelében – amelyet szintén közzétettek a Facebookon – ugyanakkor azzal érvelt: a főváros szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet szerint a főpolgármesternek lehetősége van arra, hogy közgyűlés rendkívüli ülését a héten egy másik napra hívja össze. A kormánypárti politikus levelében ezért azt kérte Karácsony Gergelytől, hogy csütörtökre vagy péntekre hívja össze a rendkívüli ülést, amelyen a Városháza eladása ügyében felállítandó vizsgálóbizottságról szóló javaslat lenne napirenden.

„A budapestieknek joguk van a korrekt és a gyors válaszokra ebben a kérdésben. Biztosítsa, hogy végre elindulhasson az érdemi tényfeltárás” – szólította fel levelében Láng Zsolt a főpolgármestert.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Láng Zsolt

A frakció később újabb bejegyzést tett közzé. Ebben azt írják, „hiába dagad napról napra a Városháza-ügy”, Karácsony Gergely továbbra sem tartja indokoltnak a vizsgálóbizottság felállítását, mert nem hisz a nyilvánosságra került hangfelvételek valóságtartalmában.

„De hogy ő éppen miben hisz és miben már nem, az percről percre változhat. Ezt láttuk egész politikai ténykedése kapcsán. Egyébként pedig az igazság szempontjából teljesen érdektelen” – írták, hozzátéve: Karácsony Gergely azt is elhitte, hogy miniszterelnök lesz.

Hangsúlyozták: ki kell deríteni, hogy ki milyen információk birtokába jutott, amely a videófelvételeken hallható állításokhoz vezetett, kivel egyeztette kijelentéseit a vagyonkezelő vezérigazgatója, és ha nyíltan szembement a vezetés döntésével, akkor miért maradhatott a helyén.

A budapesti emberek megérdemlik, hogy korrekt és gyors válaszokat kapjanak az ügyben – emelték ki, hozzáfűzve: az újságírók és a politikai ellenfelek sértegetése nem elegendő.

A kormánypárti frakció ezért felszólítja Karácsony Gergelyt, hogy tegyen eleget a kötelezettségének, és még erre a hétre hívja össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését az általuk javasolt napirendi ponttal, amely azt indítványozza, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot a Városháza eladásának ügyében.