Orbán Viktor egyre inkább lehagyja Márki-Zay Pétert. Arra a kérdésre válaszolva, hogy „ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, ön kit választana miniszterelnöknek az alábbi politikusok közül?”, a jelenlegi kormányfő múlt hónapban még 17 százalékkal (49:32) előzte meg a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal jelöltjét, a különbség azonban mostanra 33 százalékra (57:24) nőtt! Vagyis nem csupán Orbán Viktor népszerűsége emelkedett, de az elmúlt hónapokban megfigyelt tendenciának megfelelően Márki-Zay támogatottsága is csökkent.

Hirdetés

A Fidesz és az ellenzéki szivárványkoalíció közötti különbség is nőtt, a múlt havi 4-ről 16 százalékra (47:31)! Ez a kormánypártok érdemi növekedése mellett a baloldal jelentős népszerűségvesztésének is köszönhető. Érdekesség, hogy nőtt azok aránya is, akik biztosan vagy valószínűleg részt vennének egy most vasárnapi választáson.

Ha az ellenzék külön indulna, a baloldali pártok közül csak a Demokratikus Koalíció lépné át biztosan az ötszázalékos parlamenti küszöböt, míg a Fidesz akár a szavazók felének voksára is számíthatna.

Mindebből következően nem meglepő, hogy a múlt havi 45 százalék helyett már a megkérdezettek fele mondja azt, hogy nem lenne jobb, ha másik párt vagy pártszövetség venné át a kormányzást, és négy százalékkal csökkent azok aránya is, akik egyértelműen kormányváltást akarnak.

Korábban írtuk

Bangóné Borbély Ildikó és a Momentum budapesti jelöltje, Hajnal Miklós diplomabotrányára, illetve Karácsony Gergely nyelvvizsgaügyére reagálva arra is kíváncsiak voltunk, a választók szerint „az olyan politikus, aki iskolai végzettségéről, nyelvvizsgájáról és vagyoni helyzetéről valótlan adatot ad meg, betölthet-e magas közhivatalt, országgyűlési, önkormányzati képviselői pozíciót”? Nos, az eredmény egyértelmű: 44 százalék szerint nem, további 43 százalék szerint pedig nem csupán nem tölthet be, de pártjának emellett ki is kell zárnia az ilyen politikust. Ezzel az összesen 87 százalékkal szemben csak 5 százalék mondja azt, hogy igen, ettől még tölthet be valaki magas pozíciót. A baloldali szavazók kicsit megengedőbbek a kérdésben (talán mert ott vannak most ilyen ügyek), de a túlnyomó többség az ellenzéki térfélen sem bocsát meg egy ilyen hazugságot.

Részletes adatok az alábbi galériában – nagyobb képért kattintson az ábrára

Korábbi felméréseink ITT olvashatók.