Fotó: MTI/Balázs Attila
Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa (b) beszédet mond az Itthon, Fiatalon, Szülőföldön Ház mintegy 15 millió forint értékű filagóriájának és napelemes rendszerének átadásán a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtasson 2023. szeptember 8-án
Hirdetés

Gyopáros Alpár a helyi Itthon, Fiatalon, Szülőföldön Ház mintegy 15 millió forint értékű filagóriájának és napelemes rendszerének átadásán azt hangsúlyozta, kiemelkedő az a falupasztorációs munka, amelyet a görögkatolikus egyház a falvakban végez, különösen az ország három északkeleti megyéjében.

Nemcsak a görögkatolikusok, hanem bármely egyház a falvakban és az egyházközségekben végzett munkáját a kormány támogatta és támogatni is fogja – erősítette meg a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár emlékeztetett arra, az összesen mintegy háromezer kistelepülésen az ország népességének egyharmada él, a községekben pedig folyamatosan növekszik a lakosságszám.

Kifejtette, az előző évszázad rendszere miatt a falvak ötvenéves lemaradásban vannak a nagyobb településekhez képest, ezt a hátrányt nem lehet egy csapásra eltüntetni, fokozatosan, „lépésről lépésre, egyről a kettőre” kell ledolgozni.

Korábban írtuk

A civil egyesület tulajdonában lévő épület jól jelképezi ezeket a megtett, apró lépéseket, bizonyítja a közösség tagjainak szorgalmát és lelkesedését – fogalmazott.

Hozzátette, a vármegyei kistelepüléseken felhasznált hatalmas összeg nagy részben a térségi országgyűlési képviselők lobbitevékenysége révén érkezett Szabolcs-Szatmár-Beregbe.

„Ezt így kell csinálni” – jelentette ki a közösségi ház létrehozásával és fejlesztésével kapcsolatban Seszták Miklós a térség fideszes országgyűlési képviselője. Arról beszélt, fontos, hogy egy közösség ne csak kitűzze, hanem el is érje a célját.

A 2021-ben létrehozott közösségi ház napelemes rendszerét nyolcmillió forintos pályázati támogatásból fejlesztették, további hétmillió forint jutott a további beruházásokra.