A politológus az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában úgy fogalmazott: „ebben a politikai helyzetben, amibe kerültünk, Sulyok Tamás egy nagyszerű választás”. Ő ízig-vérig jogász ember, alkotmányjogász, aki a következő időszakban nagyon jól segíthet abban, hogy eligazítson az Európai Unióval (EU) felmerülő vitás kérdésekben – mondta Fricz Tamás, ugyanakkor rámutatva arra is, hogy nem a köztársasági elnök „dolga elsősorban az Európai Bizottsággal vitatkozni”, de mindenképpen segíthet az említett jogi háttér.

Hirdetés

Szerinte a hétfőn köztársasági elnökké választott Sulyok Tamás Országházban mondott beszédében több nagyon fontos üzenet is volt.

Az egyik az, hogy „a nemzeti, a jogi szuverenitásnál nincs fontosabb”, és tulajdonképpen Magyarország nem adta fel a szuverenitását azzal, hogy belépett az EU-ba, hanem bizonyos jogokat ráruházunk az unióra és ezeket közösen gyakoroljuk – mondta Fricz Tamás.

Kiemelte, Sulyok Tamás nagyon hangsúlyozta a szuverenitás kérdéskörét, és az új államfő arról beszélt: világos tény az, hogy az EU nem állam, hanem nemzetek szövetsége. Tehát nem lehet belőle államot csinálni, mert az EU a tagállamok független szuverenitására épül.

Korábban írtuk

Fricz Tamás szerint mindez azért fontos, mert már vannak információk arról, hogy a brüsszeli elit olyan jogokat akar magához vonni, amelyek a Lisszaboni Szerződés szerint egyáltalán nem tartoznak az unióhoz és a Európai Bizottsághoz. Azt mondta, hogy Brüsszelben nagyon szeretnék, ha az EU egy szuperállam lenne és – szerinte – „nagyon komoly törekvésekkel” kell majd szembenézni az európai parlamenti választásokat követően.

Annak kapcsán, hogy a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az államfői választásnál az ülésteremből, arról beszélt: az ellenzék úgynevezett dekonstruktív ellenzék, amelyik alapjaiban nem fogadja el a jogi berendezkedést, a jogszerű működést és a demokratikus rendszer működéséből is kilép.

Fricz Tamás azt mondta: „egész egyszerűen, érthetetlen okoknál fogva” – a Mi Hazánk Mozgalmat kivéve – kivonultak a köztársasági elnök megválasztási folyamatának a legelején, hogy „ők egyszerűen ezt tagadják”.

Nem lehet tudni, hogy miért, minden törvényesen zajlott. Az előző államfő lemondott, ezek után megválasztanak egy olyan köztársasági elnököt, aki minden szempontból megfelel az elnöki pozíciónak a jogtudásával, a tárgyilagosságával, az eddigi múltjával, és még ebben sem tudnak részt venni – tette hozzá.

Fricz Tamás szerint felmerül a kérdés, hogy mi a problémája az ellenzéknek, amikor olyan elnök jön, aki nem pártkatona, soha nem volt tagja pártnak.

Azt látni, hogy kettébomlott a magyar politikai élet, az ellenzék „tulajdonképpen keresi a balhét minden kérdésben”, a rendetlenség, a káosz irányába vezetné az országot – mondta a politológus.