Fotó: MTI/Mohai Balázs
Hirdetés

Gál Kinga magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a magyar és az európai történelem egyik legnagyobb humanitárius programja zajlik éppen a Magyarországra érkező menekültek, illetve az Ukrajnába szánt segély tekintetében.

„Magyarországra hétfő estig több mint 90 ezer menekült érkezett. A magyar emberek egyként állnak ki az Ukrajnából érkezők mellett” – fogalmazott.

Kijelentette: Magyarország teljes mértékben elítéli az orosz katonai agressziót, és kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Magyarország számára a béke helyreállítása a legfontosabb. Az emberek békét akarnak, ezért – mint mondta – mindent meg kell tenni, hogy az orosz-ukrán tárgyalások folytatódjanak, hogy a diplomácia érvényesüljön.

„Nem engedhetjük, hogy belerángassanak a szomszédban zajló háborúba” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Gál Kinga az EP-vitán elmondott felszólalásában kijelentette: Magyarország az unió egységének megmaradását, valamint az egységes európai fellépést kulcsfontosságúnak tartja. Hozzátette: minden rosszindulatú álhírrel és dezinformációval ellentétben, amelynek terjesztéséből elfogadhatatlan módon a magyar ellenzék is kiveszi a részét, a magyar kormány támogatott és elfogadott minden közös szankciót, egységes döntést, ideértve az Európai Békekeretet is.

Hangsúlyozta: Magyarország számára a béke megteremtése kiemelten fontos, hiszen határának túloldalán magyar közösség él. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisebbségek a háborús helyzetben még kiszolgáltatottabbak, még kitettebbek az álhíreknek, a dezinformációnak, ezért kiemelten kell figyelni a kárpátaljai magyar közösség biztonságára.

Gál Kinga hangoztatta: most stratégiai nyugalomra van szükség, a béke helyreállításán kell dolgozni a szomszédságban és a térségben egyaránt. „Ehhez minden segítséget meg kell adnunk Ukrajnának” – tette hozzá.

A képviselő a nap folyamán később elfogadni tervezett EP-állásfoglalásra irányuló kérdésre válaszolva közölte: noha a szövegben vannak túlzónak tűnő módosító indítványok, a Fidesz EP-képviselői az egységes európai álláspontot hangsúlyozva, a jelen helyzetben támogatták a határozatot. Kijelentette ugyanakkor: a Fidesz és a KDNP EP-képviselői a nemzeti érdeket képviselve a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztető részek ellen szavaztak. A rezsicsökkentés nincs veszélyben – tette hozzá.

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte a valóságnak megfelelő tájékoztatást a kárpátaljai magyar közösség jelenlegi helyzetéről. Kiemelte: az otthon maradtak a korábbinál több nehézséggel néznek szembe, egyre több, a harcok elől otthonát elhagyni kényszerült belső menekültet kell ellátniuk, ezért a magyarországi kezdeményezésű humanitárius segítség jelentősége megnőtt.

Kiemelte, a kárpátaljai magyarok ellen uszító álhírek terjesztése megrontja a magyar-ukrán kapcsolatokat. A magyarok Kárpátalján a békében, a békés együttélésben érdekeltek.

Elmonda, a kárpátaljai magyarok üdvözölték, hogy az Európai Unió pozitívan fogadta Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét. A mélyebb uniós integráció előrelépést jelenthet az anyanyelvi oktatás, valamint a nyelvhasználati, illetve más egyéb demokratikus és szabadságjogok tekintetében – tette hozzá Bocskor Andrea.