Gréczy Zsolt (DK) a kulturális tao megszüntetését tette szóvá interpellációjában.

Fotó: MTI, archív, szerk.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Szerinte az „Orbán-rezsim által meghirdetett kultúrharc élesedik”. Mint mondta, a tao-támogatások felszámolásának ugyan van indoka, a rendszerben megbúvó korrupciót kellene felszámolni, de ha ez így van, akkor magyar futball már nem létezne – jegyezte meg. Nem tudni, hogy kik is éltek vissza a rendszerrel, tettek-e feljelentést bármilyen ügyben. Azt látni csak, hogy egy bizottság osztogatja majd a tao-pénzeket. Attól tartanak – magyarázta a DK-s politikus-, hogy ez is az Orbán-csomag része, ami nemcsak a megszorításokról, hanem az egész magyar kulturális élet ellehetetlenítéséről szól. Amire készülnek, nem más, minthogy majd eldöntik, melyek a tűrt, tiltott és támogatott produkciók – jegyezte meg Gréczy Zsolt.

Rétvári Bence válaszul balliberális portálokat idézett a kulturális tao-ról, amelyek a rendszer anomáliáit részletezték az elmúlt időszakban. Az államtitkár azt mondta: átláthatóbb rendszerre van szükség, ezért alakítják azt át.

Hozzátette: a kormány abban eltökélt, hogy a kulturális terület forrásai ne csökkenjenek, hanem bővüljenek. Az elmúlt nyolc évben mindig újabb és újabb előre lépés volt ezen a területen – hangsúlyozta.

Rétvári Bence rögzítette: amit korábban tao-forrásként megkaptak az intézmények, összegszerűen ezentúl is meg kell kapniuk, de egy mindenki számára átláthatóbb, tisztességesebb rendszerben.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 106 igen, 31 nem és 3 tartózkodó szavazattal jóváhagyta.