Gyurcsány Ferenc hű fegyverhordozója, Gréczy Zsolt reagált Ujhelyi István hétfő esti kijelentésére, amikor is az hazugsággal vádolta a DK elnökét.

Fotók: MTI, szerk.: demokrata.hu

Igazán nem boldogít ez a vita. Sokan bosszankodnak, hogy »már megint veszekednek«, »miért nem a Fidesszel foglalkoznak.« De a dolgot muszáj rendbe tenni, mert Ujhelyi István hazugsággal vádolta meg Gyurcsány Ferencet, holott ő volt az, aki megváltoztatta a véleményét

– kezdi védőbeszédét Gréczy Zsolt országgyűlési képviselő. (Biztosan akadnak, akik bosszankodnak a legújabb ellenzéki cicaharc láttán, de sokan vagyunk, akik csak egy kávét kérünk.) Gréczy Zsolt tehát megvédi vezérét, sőt még azt is felhánytorgatja Ujhelyinek, hogy egykori miniszterelnökét merészelte szájára venni: 

Ujhelyi István, MSZP-s európai parlamenti képviselő tegnap nekiment korábbi pártelnökének és miniszterelnökének

Ám a feketeleves csak ezután következik. Gréczy Zsolt írásában ugyanis utal egy Ujhelyi-közleményre 2015 decemberéből, amelyből idéz is. A teljes közleményben, amelyet 2015. december 16-án adott ki Ujhelyi, ez áll:

Ujhelyi: nem támogatom, hogy Orbán bűnei miatt Magyarországot büntessék
A Fidesz-kormány antidemokratikus és Európa-ellenes gyakorlatával szembeni fellépés követelése több mint jogos, a négy képviselőcsoport által közösen megfogalmazott javaslat minden megállapítása helyes és pontos. A szavazáson való tartózkodásom oka, hogy semmilyen olyan javaslatot nem tudok támogatni, amely Orbán Viktor bűnei miatt egész Magyarországot bünteti. Sem korábban, sem a jövőben nem fogok megszavazni olyan javaslatot, amely a 7-es cikkely alkalmazását szorgalmazza, vagy amely legalábbis megnyitja a lehetőségét az állampolgárokat is érdemben sújtó szankcióknak. Ahogyan eddig, úgy ezt követően is az illiberális rezsim kérlelhetetlen ellenfele leszek Magyarországon és Brüsszelben egyaránt.

Gréczy ezután így összegez:

Öröm, hogy Ujhelyi álláspontja a jó irányba változott meg néhány év alatt. Az azonban elfogadhatatlan, ha Gyurcsány Ferencet támadja – teljesen indokolatlanul. Tetszik, nem tetszik, az MSZP következetlenségére a DK elnöke joggal, és bizonyíték birtokában hívta fel a figyelmet.

Epedve várjuk Ujhelyi válaszreakcióját, mivel Gréczy Zsolt nem a 2017-es szavazatát kérte most számon a szoci EP-képviselőn, amire Gyurcsány Ferenc eredetileg utalt, Ujhelyi pedig visszautasított, hanem visszament 2015-be.