Hirdetés
Korábban írtuk

Gréczy Zsolt (DK) a kultúráért és innovációért felelős minisztertől kérdezte, mit kíván tenni a kormányzat, hogy több magyar gyermek szülessen. Arról beszélt, tragikusan visszaesett a születések száma, „a Gyurcsány-kormány legrosszabb évében is több gyermek született, mint az Orbán-kormány legjobb évében”, 2010 óta pedig 4 évben is 90 ezernél kevesebb gyerek született.

Vitályos Eszter már az elején megsemmisítette a tájékozatlan politikust. „Tisztelje meg a választókat azzal, hogy felkészül a munkára” – javasolta neki.

Válaszában Vitályos Eszter azt emelte ki: a megszorító politika miatt 2010-re 1,23-re esett a termékenységi arányszám, ami az unióban a legalacsonyabb volt, ezt 2011 és 2021 között sikerült 1,59-re, azaz mintegy 30 százalékkal emelni, ami 136 ezerrel több születést jelent ahhoz képest, mintha változatlan maradt volna a korábbi trend.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat elkötelezett a családpolitikai intézkedések fenntartása mellett, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon.

A végén, mintegy kegyelemdöfésként azt is hozzátette, a telefon fényképező opciója helyett Gréczy inkább fókuszáljon a böngésző funkcióra, és tájékozódjon a témában – úgy mindenki jobban járna.

Gréczy kérdését és Vitályos Eszter válaszát az alábbi videóban nézhetik meg. A megtekintéshez a videó bal alsó sarkában látható órát figyelve terkerjenek 13:36:27-hoz: