Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter meghallgatásán az Országgyûlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2023. november 28-án
Hirdetés

Gulyás Gergely elmondta, január 1-jéig tartozik a Miniszterelnökséghez a területi közigazgatás, amely önálló tárcát kap Navracsics Tibor vezetésével. A területi közigazgatásról elmondta, ez az a terület, aminek a 2010 utáni átalakítását és hatékonyságát, magas szakmai színvonalát még azok is elismerik, akik akkor ezt az átalakulást ellenezték.

Jelenleg 313 kormányablakban több mint 2500 ügyintéző dolgozik, tavaly 14,3 millió ügyfélkapcsolat jött létre. Huszonöt kormánybusz működik országszerte, ezek 3,5 millió állampolgárnak teszik könnyebbé az ügyintézést – ismertette.

A miniszter kitért a kormányhivatalok munkájára is, amelyek többi között felelősek voltak az Ukrajnából érkezett menekültek segítéséért. Ezen a területen a közigazgatás, főleg a határ menti területeken kiemelkedően helytállt. Gulyás Gergely elmondása szerint 40 ezer menedékeskénti kérelmet bíráltak el a kormányhivatalok. Az ukrán-magyar határt több mint 1,2 millió ember lépte át.

A miniszter szerint ez igazolta a kormány többször hangoztatott álláspontját, hogy a világ másik feléről a jobb élet reményében érkezőkről nem Magyarországnak kell gondoskodnia, de amikor Magyarország az első biztonságos ország, mint Ukrajna esetében, akkor gyors, nagyvonalú és jogilag is korrekt segítséget és ellátást biztosít.

Kiemelte és megköszönte a miniszter a karitatív szervezetek munkáját a menekültek segítésében, mint mondta, ehhez a munkához egyenként 750 millió forint támogatást nyújtott a kormány, összesen 4,5 milliárd forintot.

Az árstopok és a kötelező akciózás kapcsán Gulyás Gergely arról számolt be, hogy 2022. február 1-jétől 2023 júliusának végéig a kormányhivatalok közel 6 milliárd forint bírságot szabtak ki. Jogsértés gyanúja 2381 esetben merült fel, és 2035 esetben szabott ki bírságot a hatóság. „Ilyen értelemben a ”fogyasztóvédelmi lába„ is jól működik a kormányhivataloknak” – szögezte le. Az árakciózásnál 2023. június 1-jétől idáig 131 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki 47 határozattal.

A Magyar falu programról szólva azt mondta, 2019 és 2023 között a legnagyobb teljesítmény, hogy 1200 kistelepülésen indult meg újra a népességnövekedés. Kitért arra, hogy a Falusi Civil Alapban 4,7 milliárd forint állt rendelkezésre, és 1439 pályázatot támogattak. A Városi Civil Alapnál 1003 pályázatot támogattak „hasonló keretösszeggel”. A Nemzeti Együttműködési Alap 11 milliárd forintot osztott szét, ami a kormányzás kezdetekor még csak 3,4 milliárd forint volt – sorolta. Ezek az összegek jó célt szolgálnak, hiszen mindannyiunk érdeke egy valódi, jól működő civil társadalom – jegyezte meg a miniszter.

Gulyás Gergely beszámolt az Aktív Magyarország államtitkárság munkájáról is. Mint mondta, a finanszírozás jövőre lehetővé teszi, hogy a népegészségügyi termékadóra (neta) kötelezett cégek befizetéseik 10 százalékát felajánlhatják a programra. A program során több mint kétezer kilométer kerékpárút épült vagy újult meg, 26 bringapark, 25 mászóterem kapott támogatást, és 56 ezer gyerek jutott el az általuk szervezett vándortáborokba.

Fekete-Győr András (Momentum) azt kérdezte, hogy miért akadályozza „önsorsrontó módon” a kormány annak a katonai szövetségnek a bővítését, amelynek Magyarország is tagja. „Mi a magyar érdek a svéd NATO-csatlakozás cinikus akadályozásában?” – fogalmazott. A vendégmunkástörvénynek nevezett jogszabály kapcsán az ellenzéki képviselő megjegyezte, hogy a kormány egyszerre folytat agresszív menekültellenes kampányt, miközben szabadlábra engednek közel ezer embercsempészt. Továbbá arra is választ várt, hogy miért állították le a Modern városok programot.

Gulyás Gergely a Momentum képviselőjének adott válaszában úgy fogalmazott, „Svédországnak és a svéd politikai elitnek valamilyen választ illene adnia a Magyarországgal szembeni gyalázkodással kapcsolatban”. Magyarország erős NATO-ban érdekelt – mondta a miniszter, hozzátéve: „ha őszinték akarunk lenni, akkor a NATO összvédelmi képességét Svédország tagsága nem befolyásolja”. A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját, ez „előbb vagy utóbb meg fog történni” – közölte.

Gulyás Gergely megjegyezte: Svédországnak nem tűnik olyan fontosnak ez az ügy, „hiszen (…) nem láttam semmilyen olyan aktivitást a svéd diplomácia részéről, ami akár minimálisan is rendezni akarná a véleménykülönbségeket, vagy tisztázni a Magyarországot ért svéd rágalmakat”.

A vendégmunkásokról rendelkező törvényről a miniszter azt mondta, ez Európa legszigorúbb jogszabálya lesz, és csak bizonyos számú külföldi munkavállalót és csak bizonyos szakmákban enged foglalkoztatni a törvény. Kiemelte: a magyar kormány a migráció ellen van, és ehhez minden szempontból illeszkedik a „vendégmunkás-szabályozás”.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar falu programban többségében fideszes vezetésű kistelepülések nyertek volna, Gulyás Gergely cáfolatként elmondta, a programban részt vevő 2865 településből 439-et vezet fideszes polgármester.

Korábban írtuk