Hirdetés

A tárcavezető hangsúlyozta: a brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos üzemanyagárat nem lehet az ország összes benzinkútján a magyar családoknak biztosítani.

Gulyás Gergely jelezte: a szankciók életbe lépése az elmúlt napokban mindenki által megtapasztalható módon zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában. A Mol hétfőn levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását – tette hozzá.

Azt mondta: a Molt felkérte a kormány arra, hogy ha szükséges, akár a drágább, Brent olajból származó üzemanyagimport megszervezésével is biztosítsa az ország teljeskörű üzemanyagellátását.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: azt sikerült kiharcolni Brüsszelben, hogy Magyarország az orosz olajat behozhatja, ugyanakkor az üzemanyagpiac ellátásához importra is szükség van. Mivel az európai piac tíz százalékkal csökken az orosz olaj kiesésével, ez önmagában ellátásbiztonsági kérdést jelent.

Gulyás Gergely hozzátette: a gáz, az áram és a benzin árának emelkedése már korábban is megindult, de az, hogy ilyen tartós lett, egyértelműen az orosz agressziónak és az arra adott szankciós válaszoknak köszönhető.

Gulyás Gergely szerint az ársapka kivezetése emelni fogja az inflációt, pontos értéke a benzin és a gázolaj átlagárától függ majd. Hozzátette: minden ársapkának addig van értelme, ameddig nem vezet akkora mértékű hiányhoz, hogy a magyar családoknak nem biztosítható a termék.

Kiemelte: a kormány mindaddig fenntartotta az ársapkát, amíg azt meg lehetett tenni. Az elmúlt néhány napos káosz és a megelőző 13 hónap kedvezményes árának a mérlege egyértelmű, a magyar családok érdekét az ársapka bevezetése és fenntartása szolgálta mindaddig, amíg erre lehetőség nyílt. Megjegyezte: még ezzel a drágulással is az alsó egyharmadban lesz Magyarország Európában.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte: a Mol az ellátásbiztonsággal kapcsolatban „egy félreérthetetlenül egyértelmű” levelet írt az energiaügyi miniszternek, ezért nem tudtak tovább várni. „Szívünk szerint fenntartanánk a végtelenségig, de látni kell, hogy nincs mód” – jegyezte meg.

Kijelentette: 13 hónapon át kitartottunk, miközben volt olyan európai ország, ahol ezer forint volt egy liter üzemanyag. „Ha úgy tetszik, ez siker, az a kár, hogy vége van” – jegyezte meg a miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a jövőre tekintettel nem számítanak a mostanihoz hasonló nehéz helyzetre, mert az importlehetőség helyre fog állni.

Taxisok és árufuvarozók helyzetét firtató kérdésre azt mondta: a kormány eddig is mindenkivel készen állt arra, hogy tárgyaljon. „A taxisokkal is szívesen tárgyalunk” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a kormány mindenkinek szeretne segíteni abban a nehéz, rendkívüli helyzetben, amelyet a háború, az orosz agresszió és az arra adott szankciós válaszok okoztak.

Korábban írtuk

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az eddig bevezetett szankciók Európának iszonyatosan fájnak, és a korábban fennált versenyhelyzetet elbillentik a többi földrész javára. Ezért várja annak a józan mérlegelését, hogy az uniós energetikai szankcióknak volt-e olyan haszna, ami miatt megéri fenntartani azokat.

Matolcsy Györgyről szólva Gulyás Gergely azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét és döntéseit a kormány mindig is tiszteletben tartotta, és a kormány alkotmányos kötelezettsége az, hogy az ország pénzügyi stabilitása érdekében a lehető legnagyobb mértékben működjön együtt a jegybankkal.

Gulyás Gergely megjegyezte: a kormány nem tárgyalt arról, hogy módosítson azon a szabályozáson, miszerint a jegybankelnököt kétszer lehet kinevezni.