Fotó: MTI/Kiss Dániel
Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa beszédet mond a Magyar falu program 19 millió forintos támogatásával felújított orvosi rendelő átadásán Németkéren 2023. október 12-én

Gyopáros Alpár a Tolna vármegyei Németkéren, a Magyar falu program 19 millió forintos támogatásával felújított orvosi rendelő csütörtöki átadásán azt mondta, a kormány eltökélt a falvak fejlesztésére, és „a mindenkori lehetőségekhez képest, de a létező legnagyobb erőforrásokat mozgósítva” biztosítani fogja a program működését.

Hirdetés

Megjegyezte: fél évszázada zajlik az elvándorlás a falvakból. Ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon, élhető településeket kell kialakítani, komolyabb, életminőséget javító intézkedéseket kell tenni. Emellett meg kell értetni a fiatalokkal, hogy ha az alapszolgáltatásokat a falvakban olyan minőségben biztosítják, mint a városokban, akkor a falu a miliőjének köszönhetően megelőzheti a várost – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, a fiataloknak a család, az egzisztenciális biztonság a legfontosabb. A Magyar falu program elindításakor ezt a cél tűzték ki az infrastrukturális fejlesztésekkel.

Úgy vélekedett, hogy az a verseny, ami a falvak és a városok között zajlik, bölcsődék építésével, óvodák felújításával, az óvodai férőhelyek számának növelésével vagy orvosi rendelők felújításával kiegyenlíthető.

A kormánybiztos közölte, Tolna vármegyében 30 milliárd, Németkéren 200 millió forint értékű fejlesztést valósítottak meg a program támogatásával.

Süli János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy az elmúlt években központi forrásból járhatóvá tették a környék útjait. Ez azért is fontos, mert a járóbetegellátás központja Paks – mutatott rá.

Horváthné Gál Erika, a község független polgármestere ismertette: az önkormányzat 2019 és 2022 kötött kilenc pályázaton összesen 143 millió forintot nyert el a program forrásaiból, amelyet 23 millió forint önrésszel egészített ki. Az orvosi rendelő mellett a többi közt utakat, óvodai játszóteret újítottak fel, kerékpárutat építettek és orvosi eszközöket szereztek be.

Korábban írtuk