Hirdetés

Márki-Zay Péterrel, a baloldal miniszterelnök-jelöltjével ellentétben, akinek az ATV-ben fogalma sem volt róla, mikor is tartja évértékelőjét, Gyurcsány Ferenc az előre bejelentett időpontban annak rendje s módja szerint megtartotta a magáét.

Gyurcsány azzal indított, szerinte pocsék év volt a tavalyi. Majd megkísérelte kibontani az igazság további részleteit a tőle megszokott lendülettel és összefüggéstelen gondolatmenet mentén.

Dilemmákat sorolt fel: ki a barátunk? Kelet vagy Nyugat? Mi a kormány és a nép viszonya? Tolvaj-e ez az állam, tolvaj-e ez a kormány? Mi hajlunk arra, hogy igen – mondta Gyurcsány. Mások szerint csupán új szerkezetű országot teremtenek – elmélkedett a pártelnök.

Ez egy gyilkos kormány – mondják páran, de Gyurcsány szerint óvatosan kell fogalmazni.

Korábban írtuk

Barbár és felelőtlen kormánya van az országnak, ezt bátran mondhatom! – jelentette ki, aki szerint ugyanakkor az önkénynek, az önkény elfogadásának, sőt, igényének is nagy hagyománya van Magyarországon.

Gyurcsány ezután a házasságok átlagos időtartamát (ami szerinte 14 év) hozta fel párhuzamként, ő úgy látja, a házasságokhoz hasonlóan a nép is kiszeretett a kormányból, pláne, hogy szerinte sosem akarta.

– Mi nem ilyen menyecskét akartunk! Bár ez a megjegyzés a kormányfőre nem a legtalálóbb volt – jutott el elmélkedésében a teljes képzavarig.

Mi tudjuk, hogy mi jár a kormány fejében – érkeztünk el aztán a gondolatolvasásig egy huszárvágással, majd a finn iskolarendszerről elmélkedett egy rövid ideig az ellenzék vezetője.

Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala (képernyőfotó)

– Ez egy feslett hatalom! (…) Mint amikor elfeslik egy kosztüm varrása, amikor már darabokra esik minden, (…), amikor már nem tartja semmi egyben a kormányzást – bontotta ki sajátos szabósági allegóriáját a pártelnök. Megtudhattuk, politikai, erkölcsi és kulturális értelemben is feslett a kormány Gyurcsány szerint. Azt is kijelentette, szerinte a kormány elfáradt.

Az elmúlt évszázad legkorruptabb kormánya a mostani – húzta alá, majd kultúra és politikai viszonyáról kezdett összefüggéstelen elmélkedésbe.

– Az orbáni hatalom nem erős, bár annak mutatja magát, ilyen kis mokány fickónak. A jobboldal sértéstömeget, gyalázatot, embertelenséget képvisel – hangoztatta annak az ellenzéknek a vezére, akik kormányfőjelöltje naponta sértegeti a társadalom széles rétegeit: vidékieket, fogyatékkal élőket, időseket vagy épp a nőket.

Határozottan állítom: ez a hatalom nem keresztény – mondta, majd a kereszténység lényegét próbálta fejtegetni az egykor „rendszeresen bérmálkozó” baloldali politikus. Gyurcsány szerint a kormány „közös keresztény örökségünket” gyalázza.

– A keresztény lehajol, nem ágaskodik, pipiskedik – jelentette ki.

– Itt pogány barbárokkal állunk szemben – fröcsögte aztán Gyurcsány.

A moslékkoalícióról szólva elmondta, az összeállt hat párt mind európai pártok, az övék egy igazi hazafias szövetség, ami azt tűzi zászlajára, hogy hagyja az embereket élni.

Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala (képernyőfotó)

– Mi van a választások után? Mi fog történni? Van itt egy probléma – kezdett bele egy szerinte nem eléggé kitárgyalt témába Gyurcsány. Itt van nagyjából két és fél millió szavazó, akik őket támogatják, és ugyanennyien támogatják az orbáni hatalmat – mondta Gyurcsány, aki kitért a Demokratikus Koalícióra is, azt mondta: vitathatatlanul a DK-t támogatják messze a legtöbben az ellenzékben. Úgy fogalmazott: „a DK egy egészséges és érett párt”.

– Hunnia és Pannónia együtt kell hogy éljen – húzta alá, majd az István, a király rockoperát hozta fel példaként a nagy ellentétekre.

– Koppány négyben végezte – jegyezte azért meg határozottan. Némi történelmi okfejtés után végül azt mondta, ők persze a békés együttélésre törekednek: „Segítsünk a magyarokat megtanítani” elfogadni egymást, ez a cél, mondta.

Ezt az ellenzéket arra teremtette a sors, hogy kihívjuk Orbánt, szerinte nem az a lényeg, hogy az emberek egyetértenek-e az ő egészségpolitikájukkal, programjukkal, a lényeg az, hogy: Orbán vagy nem Orbán.

Vitában gazdag kormányzásra számít a moslékkoalíció hatalomra kerülése után, de ez nem baj szerinte.

– Az ellenzék kész a kormányzásra – húzta alá.

– Nekik lejárt az idejük, nekünk eljött az időnk – mondta a kormányról zárszavában Gyurcsány Ferenc.

Fidesz: Gyurcsány Ferenc kérjen bocsánatot!

Bocsánatkérésre szólította fel Gyurcsány Ferencet Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Demokratikus Koalíció elnökének pénteki évértékelőjére reagálva.

Kocsis Máté az MTI-hez eljuttatott videófelvételen hangsúlyozta: az ellenzéki politikus „az évértékelőiben rendszeresen elmulaszt néhány dolgot”, pedig bocsánatot kellene kérnie a 13. havi nyugdíj és a 13. havi közalkalmazotti bérek elvételéért, a fiataloknak, a családoknak nyújtott otthonteremtési támogatások elvonásáért.

Kérjen bocsánatot a munkaadóktól, a vállalkozóktól a folyamatos adóemelésekért, kérjen bocsánatot a munkavállalóktól a rekordnagyságú munkanélküliségért, kérjen bocsánatot a kórházak bezárásáért és az önkormányzatok eladósításáért, és kérjen bocsánatot a hazugságaiért is, ne csak a 2006-os őszödiért, hanem az összesért, amit azóta is tett – tette hozzá Kocsis Máté.

MTI