Fotó: képernyőkép, Facebook
Hirdetés

Az Origo azon kérdésére, mi a véleménye a baloldal álláspontjáról, Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója elmondta: abból látszódik, hogy Márki-Zay Péter mennyire nem ért a politikához, hogy rögtön kijelentette: Magyarország is küldjön katonákat Ukrajnába.

Az igazgató leszögezte, hogy Márki-Zay elragadtatta magát, és a probléma ebben az, hogy ez már a sokadik ilyen eset. 

Kiszelly Zoltán szerint ha egy ilyen ember lenne Magyarország miniszterelnöke, akkor nemcsak világpiaci rezsiárak lennének Magyarországon, hanem könnyen belekeveredhetnénk egy háborús konfliktusba az ő hozzá nem értése miatt. Ha megnézzük, hogy miket mond miniszterelnök–jelöltként, az nem az ő magánvéleménye. Amennyiben ő lenne az ország vezetője, akkor Magyarország egy nagyon súlyos konfliktusba keveredne, mert a lengyelek, az amerikaiak és más országok sem küldenek katonákat Ukrajnába. Itt látszódik, hogy amiket mond, az beleillik abba a sorba, amit eddig is láttunk tőle – mondta az Origónak.

Mint ismert, Orbán Viktor a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülése után újra hangsúlyozta: Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia, „mert számunka a legfontosabb a magyar emberek biztonsága, ezért szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába” – tette hozzá a miniszterelnök.

Katonák és fegyverek Ukrajnába

Szemben a magyar kormánnyal, amely békére törekszik és a diplomáciai megoldásban bízik, a baloldalnak a jelek szerint nem lenne ellenére a fegyveres konfliktus sem. Erre a következtetésre juthatunk, ha megnézzük Márki-Zay Péter és a Gyurcsány vezette szövetség más politikusainak nyilatkozatait és véleménycikkeit – írtuk meg szerdán.

Másfél héttel ezelőtt Márki-Zay Péter a Partizán vendége volt, ahol Gulyás Márton műsorvezető az ukrán helyzetről is kérdezte:

Mv.: – Miniszterelnökként segítenéd-e Ukrajnát a háborús konfliktus megelőzésében? Vagy adott esetben, ha kirobban a konfliktus, segítenéd-e őket annak a kezelésében?

Márki-Zay Péter: – Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk. Nyilván, itt Magyarország, azért valljuk be…

Mv.: – Tehát akár katonai segítséget is biztosítanál?

MZP: – …hogyha nem Putyin ügynökeként működik Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt, azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának.

Mv: – Akár katonait is?

Márki-Zay Péter: – Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is. De egyelőre erről szó sincs. Nyilvánvalóan azt, hogy milyen kötelezettséget vállal a NATO, amelynek Magyarország a lojális tagja kell legyen, nyilván Magyarország hasonló misszióban már részt vett Afganisztántól a Közel-Keletig, Afrikáig és a többi. Sőt, Orbán maga ajánlott NATO-együttműködést különböző külföldi missziókban. Nem lehet kizárni, hogy lesz ilyen majd egyszer akár Ukrajna vonatkozásában is.

Ha valaki azt gondolná, Márki-Zay Péter szokásához híven csak összevissza beszélt, és most, az új fejlemények hatására már finomabban fogalmaz, téved. A baloldal kormányfőjelöltje ugyanis kedden este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában is hasonlóan nyilatkozott.

Műsorvezető: – Ha önön múlna, adna fegyvereket Ukrajnának?

Márki-Zay Péter: – Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy most anélkül, hogy a konkrét kérdést meg tudnánk ítélni, a NATO-val való együttműködés, a NATO-tagság kell hogy meghatározza ezt a döntést is.

Mv.: – Tehát amit a NATO tesz, azt kell tennie a magyar kormánynak is ebben az esetben. Értem.

Márki-Zay Péter: – Pontosan, azt kell, abszolút. A NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is. Tehát hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.

És hogy ezúttal kivételesen nem Márki-Zay ámokfutásáról, hanem a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal programjáról van szó, azt jól jelzi, hogy három héttel ezelőtt, a Magyar Hang című baloldali propagandalapban megjelent véleménycikkében Fekete-Győr András is arról írt: fegyvereket kellene felajánlanunk Ukrajna számára.

„Elrettentés-politikára van szükség. (…) Először is – szövetségeseinkhez hasonlóan – fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára, hogy ezzel is hozzájáruljunk a kárpátaljai magyar kisebbségek védelméhez.”

Korábban írtuk