Fotó: MTI/Rosta Tibor
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára nyilatkozik a közmédiának a felsőoktatási modellváltás témájában szervezett Kiszámíthatóság és normativitás című konferencia előtt a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) 2023. szeptember 26-án

Hankó Balázs a Szegedi Tudományegyetemen rendezett Kiszámíthatóság és normativitás című konferencia előtt a közmédiának azt mondta, az elmúlt évek során az egyetemek kezdeményezésére olyan új modell alakult ki Magyarországon, amely autonóm, versenyképes, fenntartható és kiszámítható.

Hirdetés

A magyar egyetemek tudományos teljesítménye erősödik – közölte a politikus.

A kormány megduplázta a felsőoktatási intézmények finanszírozását, és ehhez olyan teljesítményszempontokat kapcsolt, amelyek az állam megrendelői szerepét úgy tudják biztosítani, hogy Magyarország versenyképessége, gazdasági előnye biztosított legyen. Az új modell lehetővé teszi a műszaki, természettudományos, mérnöki és informatikai terület erősítését, a gazdaság és az egyetemek jobb összekapcsolását, valamint a magyar kiválóság megjelenítését a nemzetközi erőtérben – fejtette ki az államtitkár.

Hankó Balázs úgy fogalmazott, nem mindenki érdekelt a magyar versenyképességben. Brüsszel olyan igaztalan támadásokat indít a magyar kutatók, a magyar a diákok ellen, melyet a kormánynak kötelessége elhárítani. A kormány kiáll a nemzetközi mobilitási programok mellett, kiemelten fontosnak tartja a magyar kutatók részvételét a nemzetközi együttműködésekben, és ezeket folyamatosan biztosítani is kívánja. Hozzátette: ennek érdekében hozták létre az ötmilliárd forintos önerőalapot.

Hankó Balázs leszögezte, a magyar kormány nemcsak beszél az európai értékekről, hanem az egyetemek „megemelésével” tesz is érte a mindennapokban.

Korábban írtuk