„Csereberék és trükközések után hat (!) baloldali frakció alakult az új Országgyűlésben” – írta tegnap közösségi oldalán Kocsi Máté. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: „mindössze 34 százalékos eredményt értek el a közös listával, jóval kevesebb képviselőjük van, mint az előző ciklusban, mégis több frakciójuk lesz, emiatt pedig hárommilliárd forinttal többet kaphatnak”. – Ezért trükköztek ezek ennyit – summázott Kocsis Máté.

Hirdetés

Ismert: különböző háttéralkuknak, titkos egyezményeknek köszönhetően a DK-nak tizenöt, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek tíz, a Párbeszédnek hat, az LMP-nek pedig öt képviselője lett az új Országgyűlésben, noha egy listán indultak. Az LMP-nek például Gyurcsányék adták oda Dobrev Klára mandátumát, hogy a zöldpárt önálló frakciót alakíthasson.

– Gyurcsány Ferenc azért vonult ki elsőként az eskütétel után, hogy a baloldali kemény magnak megmutassa: ő a valódi ellenfél, aki fizikai távolságot tart a kormánytól

– ezt már Kiszelly Zoltán mondta a Magyar Nemzetnek az Országgyűlés hétfői, alakuló ülésén történtekről, amelyen a DK elnökét a Momentum és a Párbeszéd is követte. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: nem tudni, hogy összehangolt akcióról volt-e szó, az viszont biztos, hogy a baloldal súlyos veresége után a bukott miniszterelnök arra biztatta az ellenzéket, hogy „legyetek ti is Gyurcsányok”. Szerinte a Jobbik kivételesen azért maradhatott ki az akcióból, mert Jakab Pétert már mindenki összeköti Gyurcsány Ferenccel, ami miatt a párt elveszítette támogatóinak felét.

– Ha Jakab is kivonult volna, az csak erre erősített volna rá. Márpedig a Jobbik hétvégén tisztújító kongresszust tart, ahol a jelenlegi elnöknek kihívója is akadt, aki vélhetően ezért pihenteti kicsit a Gyurcsánnyal való kapcsolatát. Ha Jakab Péter megőrzi a székét, legközelebb már ő is ki fog vonulni

– mondta Kiszelly Zoltán.

Korábban írtuk

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!