Öröm és csalódás a kis pártok háza táján

Mindkét parlamentbe jutó párt hatalmas eredménynek könyvelte el azt, hogy sikerült átlépnie egy matematikai határt, az Országgyűlésbe kerüléshez szükséges ötszázalékos küszöböt, mintha ennek bármiféle politikai jelentősége lenne. Pedig van. A kettő és fél százalékos Harmadik út messzebb van a két boldog nyertestől, mint amit az eredmények különbsége kifejez. Azoknak minden, nekik majdnem semmi.

Nem kér a Fideszből

A választások előtt utoljára közzétett közvélemény-kutatások alapján a párt nem tűnt esélyesnek a bejutásra, ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, hatalmas a médiaérdeklődés. Már este nyolc órakor óriási tömeg gyűlt az MDF választási székhelyére, a Parlament Caféba. Dávid Ibolya sehol, Boross Péter fél kilenc felé érkezett. Nem látszott rajta az izgalom, de nem sokat lehetett belőle kicsikarni. A faggatódzó újságírók kérdésére azonban annyit elárult, hogy kevés esélyt lát a Fidesszel való összefogásra. Az első számok biztatóak, hiszen már este 8 órakor négy százalék fölött jár az MDF, szemben az SZDSZ-szel, akinek ekkor még csak négy százalék alatti eredményei voltak, pedig az SZDSZ-t sokkal biztosabb befutónak tartotta mindenki. Negyed tíz és fél tíz között átlépték a 4,9 százalékot. Mire a párt elérte a 4,97-et, már mozdulni sem lehetett a belső teremben. Mindenki visszafojtott izgalommal várta az ötszázalékos határ átlépését. Kevéssel tíz óra előtt hatalmas üdvrivalgás hallatszott a kinti folyosóról: az MDF átlépte a küszöböt.

Ütemes „Ibolya, Ibolya” kiáltással és tapsviharral fogadják a meglehetősen későn, éjfél körül érkező elnököt.

– Kedves barátaim, sikerült, és megvan, áttörtük a betonfalat – kezdte sajtótájékoztatóját Dávid Ibolya, majd megköszönte a választók bizalmát, és a kampányban részt vevők munkáját. Külön köszönetet mondott az MDF kampányát segítő, Schmuck Andor fémjelezte Tisztelet Társaságának.

A legfontosabb kérdésre, hogy mi lesz a jobboldali együttműködéssel, gyors és határozott választ adott. Leszögezte, hogy az MDF egyik nagy pártot sem segíti hatalomra.

Szavait alátámasztotta a kávézóban egész este uralkodó, felháborodott Fidesz-ellenes hangulat. Annak ellenére, hogy 5,04 százalékos eredményükkel egyelőre csak Dávid Ibolya és Herényi Károly került a parlamentbe, és jobboldali összefogás nélkül a még versenyben maradt egyéni jelöltjeiknek vajmi kevés esélyük van újabb mandátumot szerezni, a hírek szerint az MDF semmilyen körülmények között sem fog össze a Fidesszel.

Liberális házibuli

Este hétkor nyitott a sátor a budapesti Madách téren. A lelkes közönség először akkor tapsolt, amikor az előzetes gyorsfelmérés eredményei megjelentek a képernyőn. Az előzetes felmérések adatait Horn Gábor és Pető Iván nyilatkozatai megerősítették. Még egyetlen feldolgozott adat sem látott napvilágot, amikor magabiztosan jelentették, az SZDSZ bent van a parlamentben. A lelkes szurkolótábor tapsviharban tör ki.

Este kilenc előtt pár perccel az SZDSZ átlépi a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. A sátorban a hangerő és a füst egyre nagyobb lett, amikor a hatalmas tolakodás és lökdösődés legfőbb oka, Kuncze Gábor a színpadra lép.

– Számomra a legnagyobb öröm és győzelem, hogy ti itt vagytok velünk – kezdi mondandóját a pártelnök. Az öt százalék feljebb fog menni – jelenti ki az esélyeket latolgatva. – Nézzetek egymásra és örüljetek egymásnak – ajánlja a földön ülő-fekvő szimpatizánsoknak szánva szavait, mert a rajongók tekintete a kivetítőt leste…

Megérkezik Demszky Gábor, aki a szabad demokraták hat százalékát a saját sikerének könyveli el.

– Ezen a választáson is bebizonyosodott, hogy a magyar liberalizmus drága kincse, éke és védőbástyája Budapest – állítja a főpolgármester. A mondatot Kuncze Gábor pontosítja.

– Valamint az összes többi liberális szavazó, legyen a legkisebb faluban vagy a legnagyobb városban. Ne legyünk igazságtalanok – javasolta. – A „Szép volt Budapest!” mellé egy „Szép volt vidék!”-et is nyomjatok már – kéri híveit.

– Mikor lesz Budapest Minisztérium? Soha! – üvölti egy ifjú a közönség soraiból. Az örömünnep a tetőfokára hág. Bejelentik, hogy éjfél körül érkezik Gyurcsány Ferenc. A szocialisták miniszterelnök-jelöltjét elkíséri Dobrev Klára és Hiller István. Kuncze Gábor fél egykor tűnik fel újra, ekkor már a szocialisták kormányfőjelöltjének társaságában.

– Ma este valami győzött – kezdi mondandóját az est sztárja, Gyurcsány Ferenc. – A demokrácia. Gyurcsány Ferenc megállapítja, hogy az első fordulót „menthetetlenül megnyerték”, amire a közönség a „Megnyertük!” rigmussal válaszol. Újra együtt a koalíció…

Nyugodt vesztesek

A Harmadik Út több képviselőjelöltje a MIÉP Hercegprímás utcai székházában figyelte a híreket. A Jobbik részéről Kovács Dávid pártelnök már a választások esti befejezésekor a helyszínen tartózkodott, ahol a Demokratának elmondta, hogy a jelöltállítás tekintetében a MIÉP kétharmad, a Jobbik egyharmad arányban képviseltette magát. A helyiséget ekkor még többségükben újságírók, tévések és fényképészek töltötték meg, ez az összetétel némileg csak akkor változott, amikor Csurka István, a MIÉP elnöke is megérkezett a 21 órára tervezett első sajtótájékoztatóra. Röviden annyit mondott, hogy a szavazatok 14 százalékos összeszámolása után úgy tűnik, minden marad a régiben. A második tájékoztatóra este negyed tizenegykor került sor, amikor Csurka István közölte, csak annyi történt, hogy a korábbi négy párt ismét elfoglalhatja helyét az Országgyűlésben.

Kovács Dávid szerint az elmúlt 16 év alatt a közösségi demokrácia álmától eljutottunk a puha önkényuralomig. A Jobbik továbbra is nyitott a megkeresések iránt, de ha ez nem történik meg, ők sem támogatnak senkit a második fordulóban. Sajnálta, hogy a nemzeti radikálisok nem tartottak ki a Jobbik mellett, míg az MDF-et úgy jellemezte, hogy gazdaságpolitikája liberálisabb, mint az SZDSZ-é.

(reiter-harnádi-szaki)

A Demokrata 12. számában tévesen az egy nappal a listák lezárása előtti – lapzártánkkori – állapotot tekintettük véglegesnek az OVB internetes oldalán szereplő információk alapján, így helytelenül azt írtuk, hogy az MDF és a Harmadik Út nem volt képes minden megyében listát állítani. Bár ez a tévedés nem befolyásolta a végeredményt, olvasóinktól ezúton is elnézést kérünk – a szerk.