Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban
Hirdetés

Európai összehasonlításban 2010 előtt nem álltunk túl jól a gyógyító munkát végző orvosok számát illetően. A 2004-es uniós csatlakozás után a fejvadász cégek egyik fő feladata az volt, hogy a keleti tagállamokból enyhítse a nyugati országokban akkor már súlyos orvoshiányt. A hazai munkakörülmények, az alacsony fizetések, valamint a magyar egészségügyben megcsontosodott feudális viszonyok miatt százával hagyták el az országot a fiatal, jól képzett orvosok. A nagy gyógyszergyártók és -kereskedők szintén magas jövedelemmel csábították magukhoz a friss diplomásokat.

A helyzetet nem lehetett egyetlen hirtelen lépéssel megoldani. A tíz éve zajló egészségügyi infrastruktúra-fejlesztés javította a gyógyítás feltételeit és a munkakörülményeket amellett, hogy lehetőséget adott a tiszta viszonyok megteremtésére.

A már pályán lévő gyógyítók gondjait enyhítették az ország teherbíró képességének javulásával indított béremelési programok. A pályakezdő orvosok itthon tartását szolgálták azok az ösztöndíjak, amelyek megkönnyítették a frissen végzetteknek az egzisztenciateremtést, a megélhetést. Minderre súlyos ezermilliárdokat fordított az ország. Az orvoshiány felszámolását szolgálta az is, hogy sikerült évről évre több orvost képezni az egyetemeken. Ellentétben Nyugat-Európával, ahol a 2008-as válság után számos állam lefaragta az orvosképzésre szánt összegeket.

Az erőfeszítések mára meghozták gyümölcsüket, jelentősen növekedett az orvosok létszáma, és sikerült felére csökkenteni az országot vagy a pályát elhagyó orvosok számát.

Korábban írtuk

Nem állíthatjuk azonban, hogy teljesen felszámoltuk a hiányt. Az ország számos területén, főként a hátrányos helyzetű vidékeken, még mindig keresettek a szakemberek. Kevés az orvos például az aneszteziológia és intenzív terápia, belgyógyászat, érsebészet, gyermek- és ifjúságpszichiátria, sebészet területén. Azzal is szembe kell nézni, hogy hamarosan végérvényesen kiöregszik a háziorvosi gárda nagy része. A vidékre szegődő háziorvosoknak kiírt letelepedési programok, a praxisok javadalmazásának javítása elsősorban azt a célt szolgálja, hogy megerősödjék a betegek szempontjából is rendkívül fontos alapellátás.