Az index.hu írt arról az Orosz Ortodox Egyház közleménye alapján, hogy „Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították”.

Hirdetés

Semjén Zsolt az atv.hu megkeresésére azt mondta: mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.

„Ez emberi és hazafias kötelességem” – fogalmazott.

Az atv.hu értesülése szerint az ügy koordinációját Semjén Zsolt mint egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Egyházi keretek között zajlott az akció, kárpátaljai magyarokról van szó – erősítették meg a portálnak.

Korábban írtuk

A hadifogoly-szállításban közreműködött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: arra kaptak felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyenek részt.

A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A rájuk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módukban több információt közzétenni – közölték.