A magyar katona a magyar hazát szolgálja. A katonai eskü pedig az elkötelezettség, a katonai normáknak, a haza védelmének vállalása iránti elkötelezettség szimbóluma. Az esküt tevő honvédek szolgálatukkal hozzájárulnak a honvédség erőnlétének és képességeinek fokozásához, hazánk területi szuverenitásának védelméhez és nemzeti ellenállóképességünk gyarapításához.

Hirdetés

Magyarország függetlenségét, az állampolgárok jogait és szabadságát bátran, az Alaptörvény és a törvények betartásával és betartatásával, a rám bízott honvédek és fegyverek erejével, életem árán is megvédem.

Az esküszövegből is kiderül, hogy a haza védelmének legfőbb értéke maga az ember. A magyar honvéd tehát nem egyenruhába bújtatott munkavállaló, hanem Magyarország szuverenitását élete árán is megvédeni kész katona. Felelősségvállalásukkal pedig együtt jár, hogy jogállásuk markánsan különbözik a legtöbb jogviszonytól.

A katonai lét egy olyan hivatás, amelynek nem képezheti részét az alkudozás és az egyezkedés. Ennek értelmében a katonáinkra bízott feladatok teljesítése nem tehető függővé szociális és gazdasági érdekek érvényesítésétől sem – írják keddi közleményükben.

Korábban írtuk

A jelenlegi honvédek jogállására vonatkozó szabályozás értelmében a honvédek érdekképviseleti szervezetei nem szervezhetnek sztrájkot, tevékenységükkel nem veszélyeztethetik a honvédelmi szervezetek iránti közbizalom fenntartását, valamint nem akadályozhatják meg a honvédelmi szervezetek jogszerű és rendeltetésszerű működését, a szolgálati feladatok ellátását. Továbbá pedig a sztrájktörvény is egyértelműen rendelkezik arról, hogy a Magyar Honvédségnél nincs helye sztrájknak.

Az egyéni érdekérvényesítés lehetőségét a jogállási szabályozás természetesen jelenleg is biztosítja, a szolgálati panasz és a jogorvoslati fórumrendszer útján.

Az Alaptörvény módosítására irányuló javaslat értelmében a szakszervezetnek nem minősülő, más érdekképviseleti szervezetre vonatkozó sajátos szabályokat a Kormány rendeletben állapítja majd meg. Ezáltal továbbra is biztosított a Magyar Honvédségnél a szervezett érdekképviselet lehetősége – zárul a közlemény.