Fotó: Demokrata/T. Szántó György
Hirdetés

Pénzzel önmagában nem lehet háborúzni, abból fegyvert kell venni és abból van a legkevesebb. Az EU fegyvergyárainak évekre le vannak kötve a kapacitásaik. Az Egyesült Államoktól lehetne venni, de a hadiipara az orosz–ukrán háború előtt is le volt kötve. De ha még lenne is fegyver, ember végképp nincs, aki használja. Az európai államok békeidőben sem tudják feltölteni a hadseregüket. Macron elnök által vizionált harmadik világháborús készültséghez semmi nem adott – mondta el a Magyar Nemzetnek Horváth József biztonságpolitikai szakértő azzal kapcsolatban, hogy a NATO európai tagországai még mindig nem költenek eleget a védelmi célokra. Ezen országoknak még évi plusz 56 milliárd eurót kellene találniuk ahhoz, hogy elérjék a szövetség védelmi kiadási célját.

A woke kiirtotta a hazaszeretetet

– A német hadsereg száma 180 ezer fő. Egyszerűen nincs emberük. Hihetetlen, de felmerült lehetőségként, hogy az illegális migránsok állampolgárságért cserébe szolgálhatnának a hadseregben. Ez viszont nagyon veszélyes, hogy fegyvert adjunk egy esetleges terroristaszervezet tagjának a kezébe itt, Európában. Öngyilkos küldetésnek hangzik – mondta a szakértő.

Horváth József kifejtette, hogy az elmúlt évek balliberális woke-ideológiája oda vezetett, hogy egész egyszerűen a hazaszeretet kiirtották az emberekből, és senki nem akar már Európáért meghalni.

Eljutottunk odáig, hogy nem jelent már semmit valakinek, hogy valamilyen nemzethez tartozik és nem tudnak azonosulni a saját szülőhazájukkal – mondta.

Korábban írtuk

A harmadik világháborút lebegteti Macron

Emmanuel Macron francia elnök minden adandó alkalmat megragad, hogy a harmadik világháborúról beszéljen, amit az európai átlag polgárok egyáltalán nem tekintenek olyan jó ötletnek. A NATO közvélemény-kutatása szerint néhány országban, ahol a legnagyobb hiányosságok vannak, igen alacsony a támogatottsága a védelmi kiadások növelésének. Az emberek nem akarnak több pénzt adni erre a célra.

– Macron elnöktől ez egy pánikreakció, hiszen hiába hozták a szankciókat az EU-ban, nem sikerült térdre kényszeríteni Vlagyimir Putyin orosz elnököt sem, sem pedig az orosz gazdaságot. Bíznak abban, hogyha háborús húrokat pengetnek, akkor talán sikerülhet. Arról beszél a francia elnök, hogy Franciaország egy atomnagyhatalom, ám úgy tűnik, elfelejti, hogy Franciaország nem egy sziget, ha Oroszországgal oda-vissza atomcsapással fenyegetik egymást és meg is tennék azt, akkor ebből Európa sokkal rosszabbul jönne ki, mint az oroszok, már csak a területi nagyság miatt is – mondta el a szakértő.

Horváth József kifejtette, hogy Emmanuel Macron szeretne valahogy bekerülni a történelemkönyvekbe, felmutatni valamit, és nem mellesleg nem tudni, hogy mennyire képzeli el magát valamelyik nemzetközi szövetség vezetői székébe. Az EU? A NATO? Az ENSZ? Macron elnök bármelyik széket kinézheti, ám ehhez külpolitikai sikert kell felmutatnia.

Egyszerűen, józan ésszel nem felfogható, hogy miért mond ilyeneket Macron, miközben a francia vezérkari főnök megjegyezte, jelenleg nincs elég katonájuk sem – emelte ki a szakértő, aki szerint a józan észnek győzedelmeskednie kell. Úgy fogalmazott: Macron nem egy katonatípus. Előbb célszerűbb lenne egy alap katonai kiképzésen részt vennie, hogy tudja, hogy egyáltalán mit követel meg az állampolgáraitól.

A franciáknak sok történelmi tapasztalatuk van az oroszokkal kapcsolatban és egyik sem túl rózsás – jegyezte meg a szakértő.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.