Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök határszemlét tart Hajdúhadházon 2022. február 26-án
Hirdetés

Ifj. Lomnici Zoltán a portálnak adott interjújában azt mondta, ma háborús időket élünk: Magyarország szomszédságában emberéleteket követelő fegyveres harc dúl két állam, illetve nemzet között.

A Századvég jogi szakértője szerint lehet olyan kimenetele is egy ilyen háborúnak, hogy az egyik fél – a támadó – részben eléri céljait, és az elért jobb pozíciók megtartása érdekében leteszi a fegyvert. „Kétségtelen, Európa számára a legjobb az lenne, ha a harcok minél előbb befejeződnének, és fegyvernyugvással rendeződnének a viszonyok” – nyilatkozta Ifj. Lomnici Zoltán.

Magyarországot gazdaságilag ütőképes állapotában érte a háborús veszély

Magyarországot az elmúlt két év járványhelyzete után is erősen, stabilan, gazdaságilag ütőképes állapotában érte a szomszédból fenyegető háborús veszély; 2016 óta már nagyban zajlott, zajlik a Magyar Honvédség megerősítése is, melynek fontosságát a polgári kormány már 2010-től felismerte – tette hozzá.

Ifj. Lomnici Zoltán arról is beszélt, Orbán Viktor miniszterelnökségének elmúlt tizenkét évében sok minden megváltozott; átalakulóban van a világrend, a nemzetközi, geopolitikai erőviszonyok átrendeződnek, az európai-eurázsiai kontinens két fele közötti egyensúly is megváltozik, nő a keleti világ súlya, ugyanakkor Közép-Európa és benne hazánk jelentősége is. „Azt látjuk, hogy sorra dőlnek meg a sokáig szilárdnak hitt paradigmának, és régóta biztosnak hitt megoldások és megközelítések válnak használhatatlanná” – hangsúlyozta.

A Századvég jogi szakértője szerint a magyar miniszterelnök egyike azon kevés államférfinak a nyugati világban, aki felismerte: a korábbi történelmi helyzetekre, válságokra felírt receptek, követendő tanácsok kevéssé bizonyulnak hasznosnak és hatásosnak.

„Orbán Viktor látja azt is, hogy időközben megváltoztak maguk a nemzetközi szereplők is, például Amerika és Nyugat-Európa egy része már jó ideje megkezdte saját hagyományos civilizációjának a felszámolását” – vélekedett. Ifj. Lomnici Zoltán rámutatott, a most Ukrajnában háborúzó Oroszország nem kevesebbre tart igényt, mint hogy harminc évvel a Szovjetunió bukása után átrendezze Európa biztonsági térképét.

„Ilyen globális körülmények között látta meg Orbán Viktor a Nyugat válságát, és a szemléletbeli változtatások szükségességét; ő lett Európában az a bátor politikus, hogy ma Európa keleti fele lehet az, amely megmentheti a nyugati kultúra maradékát. Ez pedig a kormányzás gyakorlatában is komoly változtatásokat szükségelt, és ennek megfelelően kellett újrahangolni a külpolitikai célokat is” – mondta a Századvég szakértője.

Stratégiai nyugalomra van szükség

Orbán Viktor szerint a mai háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség, és óva inti kormányát, ellenzékét és mindenkit az átgondolatlan lépésektől. Ennek gyakorlati példája most, hogy Magyarország nem bocsát senki más rendelkezésére hadi eszközöket és katonát, mert nincs is olyan fegyver, amelyet nélkülözhetnénk, és nincs az a háborúzó fél, aki jó néven venné, hogy vele szemben hazánk részéről rendelkezésre bocsátott – vagy magyar állami területen átengedett – harcászati eszközöket vetnének be – fejtette ki Ifj. Lomnici Zoltán.

Orbán Viktor azt is felismerte az elmúlt hetekben, hogy most nem okosabbnak, lényeglátóbbnak kell mutatkozni Európánál és többi szövetségesünknél, hanem az egységet kell felmutatni a gyorsan szükséges közös cselekvéseknél.

„Mindeközben az ellenzéki baloldal radikálisabbnál radikálisabb, a köznyugalmat is felkavarni képes nyilatkozatokkal operál, és amit jelenleg ők akarnak – katonák és fegyverek küldését hazánkból Ukrajnába –, az kormányon megvalósulva nagyon könnyen belesodorhatná Magyarországot a háborús katonai konfliktusba” – hangsúlyozta.

A Századvég jogi szakértője szerint joggal bízhatunk abban, hogy az elmúlt tizenkét év kormányzásának tapasztalatai, valamint Orbán Viktornak az a képessége, hogy közép- és hosszú távon is józan, okosnak és bölcsnek bizonyuló döntéseket tud hozni, a továbbiakban is megmarad.

A teljes interjút az Origo oldalán olvashatják.

Korábban írtuk