A Demokratikus Koalíció törvénymódosítást nyújt be, amiben azt kezdeményezi, hogy a rendőrökhöz hasonlóan a felfegyverzett biztonsági őröknek is igazolniuk kelljen magukat az intézkedéseik előtt.

Sajtótájèkoztató!A DK törvénymódosítást nyújt be, hogy a fegyveres biztonsági őröknek is igazolniuk kelljen magukat az intézkedés előttArató Gergely, a DK országgyűlési kèpviselője, frakcióvezető-helyettese

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Freitag, 21. Dezember 2018

A DK frakcióvezető-helyettese pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy javaslatuk alapján a fegyveres biztonsági őrök erőszakot, kényszerítő eszközt, illetve fegyvert csak a legvégső esetben használhatnának, valamint az intézkedésükkel szemben is lenne jogorvoslati lehetőség.

Arató Gergely indoklásként úgy fogalmazott, nincs rendben, hogy egy magán biztonsági cég emberére kevesebb szabály vonatkozik, mint egy rendőrre. A DK nevében arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy aláírásukkal támogassák a javaslatot és közösen nyújtsák be.

„Nem elfogadható, hogy magánhadseregek minden ellenőrzés nélkül alkalmazhatnak erőszakot a polgárokkal szemben. Ezért a fegyveres biztonsági őrségről szóló törvény szigorítását kezdeményezzük” – írta a DK képviselője Facebook-oldalán.

A politikust a sajtótájékoztatón emlékeztették arra, hogy 2006-ban a rendőrség tagjai azonosító nélkül léptek fel a tüntetőkkel szemben. Arató Gergely azt mondta, hogy akkor a mostanihoz „semmiben nem hasonlító” zavargások törtek ki. A rendőri beavatkozások után a döntéshozók levonták a következtetéseket és olyan törvényeket alkottak, amelyek szabályok közé szorították a rendőrök fellépését – emelte ki.