A Gyurcsány-párt mellett a Momentum a letevékenyebb abban a lobbiban, amelyet a dollárbaloldal a Magyarországnak folyósítandó uniós források felfüggesztéséért folytat. Míg ezeket a pénzeket az általuk „civilnek” nevezett szereplők között osztaná szét a baloldal, az aknamunkájuknak épp a valódi civil társadalom egyik tartóoszlopa, a pedagógusok a legnagyobb kárvallottjai, hiszen az EU-s támogatásokból az ő béremelésüket fedezné a kormány – fejti ki cikkében az Origo.

Hirdetés

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője már a 2022-es választás kampányában is azzal próbálta zsarolni a szavazókat, hogy a Fidesz győzelme esetén az ország nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat. Ezért erősen lobbizott is. Így például 2021 végén – még a Momentum elnökeként – találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel is, több meghatározó baloldali politikus társaságában.

– Egyértelművé tettem: a tavaszi választások arról is szólnak, hogy Magyarország hozzájut-e végre azon uniós pénzekhez, amelyeket most a magyar kormány korruptsága miatt nem kapunk meg

– mondta Donáth Anna. Hozzátette: szerinte csak kormányváltás után, Márki-Zay Péter vezetésével tudnának olyan „antikorrupciós garanciákat” kiépíteni, amelyek biztosítanák, hogy az EU-s pénzek oda érkezzenek meg, ahova szánták őket.

Hevenyészett találkozó a baloldali társasággal

Kérdéses, hogy a francia elnök is így látta-e mindezt, hiszen míg Orbán Viktor kormányfővel a szokásos protokolláris keretek között találkozott, addig a baloldali társasággal folytatott megbeszélést követően még közös sajtótájékoztatót sem tartottak.

A diplomácia jelrendszerében pedig annak is komoly üzenetértéke van, hogy Macron egy olyan előszobában huppant le Donáthék mellé, ahol még rendes asztal sem volt, székek helyett pedig kopottas kanapékon görnyedtek, s Gyurcsány felesége a táskáját is csak a földön tudta elhelyezni.

A hevenyészett találkozóról készült képeken tolmács sem látható, így valószínűsíthető, hogy Karácsony Gergely – nyelvismereti sajátosságai folytán – egy szót sem tudott váltani a francia vezetővel – írja az Origo.

Alig egy hónappal a bohózatba illő találkozót követően tavaly januárban Donáth Anna részt vett a helyreállítási alap pénzeinek felfüggesztését sürgető Delbos-Corfield-jelentés elkészítésében. Az Európai Parlament 2022 szeptemberében meg is szavazta a Sargentini-jelentés frissített változatát, amelyben ugyancsak a jogállamiság mondvacsinált ürügyén szorgalmazták Magyarország megbüntetését.

A Fidesz negyedik kétharmados győzelmét hozó tavaly áprilisi választás után a Momentum folytatta lobbiját, hogy ne érkezzenek meg a Magyarországnak járó uniós források. Teljesen semmibe véve hazánk szuverenitását Donáth Anna nemrégiben még azt is felvetette, hogy Brüsszel vegye kézbe a magyar gazdasági tervezést és az uniós pénzek folyósítását.  

– A megoldás a közvetlen folyósítás lenne. (…) Mi azon dolgozunk, hogy az Európai Bizottság végre vállalja fel, hogy ez megtörténhessen, mert ennek nincs logisztikai akadálya, hiszen erre láttunk már példát, amikor Görögország a csőd szélén állt, akkor Görögországnak a gazdasági tervezést, az EU-s pénzek folyósítását ideiglenesen a bizottság átvette

– fogalmazott Donáth Anna a múlt hónapi nyilatkozatában. Ehhez hasonló üzenetek az utóbbi időben szinte már hetente jelennek meg a momentumos EP-képviselő kommunikációjában.

A teljes cikket az Origo oldalán olvashatják.

Korábban írtuk