Ezen a napon „az 1944. május 16-án az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban történt roma felkelésre emlékezünk. Tisztelettel emlékezünk ma a romák erejére, kitartására, nehézségekkel szembeni ellenállóképességére” – hangsúlyozta a képviselő.

Hirdetés

Kiemelte, hogy romák a történelem során számos atrocitásnak voltak kitéve, üldözték, rabszolgasorba taszították, kényszerű asszimilációs politikának vetették alá őket. „Ez azonban gyakran kimaradt a közismert és oktatott történelmi narratívákból, ami a témával kapcsolatos ismeretek hiányához vezetett. Mindez tovább erősítette a romákról alkotott negatív sztereotípiák és téves információk kialakulását, valamint a tapasztalataik, küzdelmeik és hozzájárulásuk megértésének hiányát” – fogalmazott Járóka Lívia.

Hozzátette, hogy a romák kitartottak a kihívások ellenére is, „megőrizték gazdag kulturális identitásukat és hagyományaikat. Éppen ezért a roma tudósok, aktivisták és művészek döntő szerepet játszanak a sztereotípiák lebontásában, a megkülönböztetés megkérdőjelezésében, kiemelkedő szerepük van történelmük dokumentálásában, valóban képesek megvalósítani a befogadás politikájának közvetítését” – véli a roma származású képviselő.

Mint hangsúlyozta, a roma szempontok és tudás bevonása a tudományos kutatásba, a kulturális intézményekbe és a politikai döntéshozatalba az európai történelem és kultúra pontosabb és átfogóbb megértéséhez járul hozzá. „Ez a közvetítői szerep kap helyet az európai romapolitikában is, de ennek kell hangsúlyossá válnia az európai roma művészek, tudósok és szakemberek mindennapjaiban is” – zárta sajtóközleményét Járóka Lívia.

Korábban írtuk