„Béruniót vagy Szovjetuniót?” – ez a kérdés a májusi EP-választáson a jobbikos Brenner Koloman szerint. A képviselő úgy véli: a Fidesz egy orosz titkosszolgálati hátterű bankot tesz törvényen felülivé, „Putyin elvtárs” pedig a diplomáciában szokatlan gyakorisággal látogat el Magyarországra, azonban a legnagyobb probléma az, hogy a magyarok az európai uniós bérek átlag egynegyedét keresik.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk.

Úgy fogalmazott: a Fidesz egyszerre tette Magyarországot a kivándorlók és a bevándorlók országává, hiszen 86 ezer migránst engedett be, miközben 2010 óta 6-700 ezer magyar hagyta el hazáját. Szerinte Fidesz Európai Néppárton belüli „önfelfüggesztése” oda fog vezetni, hogy Orbán Viktor és pártja kivezeti Magyarországot az EU-ból.    

Ha a Jobbiknak fontos a magyarok bére, akkor támogassa a kormány politikáját – reagált Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, aki válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2019 januárjában már 343 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, 10,6 százalékkal magasabb, mint az előző évben.

Az államtitkár hamisnak nevezte a 86 ezer bevándorlóról szóló állítást, mert – idézte a Központi Statisztikai Hivatal adatait –  a 12 hónapnál hosszabb tartózkodási céllal beérkező külföldiek száma 2015-ben 25 ezer, 2017-ben pedig 36 ezer fő volt. A bérunióval kapcsolatban kijelentette: ez a kezdeményezés megint arról szól, hogy jogköröket kellene átadni Brüsszelnek.