Sikkasztással, zsarolással, csalással és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Andráska Gergelyt, Dobránszky Árpádot, a Pécsi Tudományegyetem közgazdasági karának óraadóját és a szocialista hátterű Volt Állami Gondozottak Egyesületének (VÁG) elnökét, Varga Istvánt. Az ügy akkor pattant ki, amikor a civil szervezet vezetője március 24-én önként jelentkezett az ügyészségen, lapinformációk szerint azért, mert le akarta leplezni a szocialista lobbit. Andráska Gergelyt tetten érték, amikor húsvét előtt 1,2 millió forintot vett át Budapesten, azt ígérve, hogy kijárja az illetékes államtitkárnál, hogy az egyesületet ne ellenőrizzék bizonyos számlázási visszásságok miatt. Azt nem lehet tudni, hogy Andráska pontosan kire hivatkozott, de logikailag Baráth Etele EU-s pénzekért felelős államtitkár, illetve Teleki László, a kormány cigányügyekkel foglalkozó államtitkára jöhet szóba. A rendőrség ugyanakkor cáfolta, hogy az ügyben magas rangú politikusok is érintettek lennének. Szerintük Andráska becsapta a VÁG elnökét. A Magyar Szocialista Párt pécsi szervezete ráerősített erre az álláspontra, s elhatárolódott Andráska Gergelytől, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van. Juhász István, a párt városi vezetője sajtótájékoztatón jelentette ki: "nem párt- , nem politikai, hanem bűnügy van". Juhász szerint helytelen összefüggésbe hozni az MSZP-t egy egykori párttag büntetőügyével. Hozzátette, Andráska nem tekinthető már párttagnak, hiszen hosszú ideje nem fizet tagdíjat, ami az MSZP alapszabálya értelmében automatikus kizárást jelent. Ez ugyanakkor ellentmond a városi szocialista vezető által a Dunántúli Naplónak mondottakkal, amelyek szerint kezdeményezik Andráska kizárását a pártból. Márpedig kizárni csak azt lehet, aki tagja az MSZP-nek. Annyi bizonyos, hogy a párt Andráskának még az emlékét is igyekszik kitörölni mindenhonnan, még az internetről is, a baranyai MSZP-honlapról ugyanis egyszerűen eltüntették a fiatalember képviselő-jelölti oldalát. E metódus a sztálini időket idézi, amikor az időközben "imperialista kémekké vált" elvtársakat visszamenőleg kiretusálták a képekről. Vannak dolgok, amik nem változnak.

A nyomozás jelenlegi állása szerint több tíz millió forintra rúghat az elsikkasztott pénz összege. A rendőrség minden olyan pályázatot megvizsgál, amelyhez köze lehetett Andráskának. Az ellenőrzés kiterjed az összes Baranya megyei cigány szervezetre, sok számítógépet lefoglaltak. Ugyanakkor a hatóság hangsúlyozza, hogy sem párt, sem politikus nem érintett az ügyben. Másként vélekedik erről Apró Zoltán, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség volt elnökségi tagja, önkormányzati bizottsági szakértő, a Pécsi Tudományegyetem romológiai tanszékének tanára, aki szerint a jelenlegi kurzus általános erkölcsi állapota alkalmas arra, hogy felszínre hozza az ilyesfajta üzelmekre kapható embereket, az érdekkijárás rendszerét. – Etikai deficitben élünk, igaz, nem magyar specialitás ez, emlékezhetünk az Európai Bizottság néhány évvel ezelőtti korrupciós botrányára – teszi hozzá. Apró Zoltán úgy véli, Andráska Gergely is érdekkijáró volt, ám az ilyesmi csak úgy működik, ha fel is mutat valamit.

– A közreműködésért felvett pénzért cserébe valóban el kellett intézzen bizonyos előnyöket azoknak, akik fizettek neki. Másként ez nem megy. Ehhez pedig kellett legyen kapcsolata, ismeretsége magasabb szinteken is – állítja Apró Zoltán.

Andráska Gergely 2002-ben az egyetlen szocialista jelölt volt Pécsett, a valamikor csak kis Moszkvának nevezett, jobb sorsra érdemes városban, aki vereséget szenvedett a polgári oldaltól. Ezért aztán megélhetés után kellett nézzen. A pályázati pénzek körüli ügyködés pedig manapság nagyon vonzó szocialista körökben. Mint a méhek a mézesbödönre, úgy repülnek rá erre a területre az MSZP-sek.

– Gyakorlatilag hasonló ügy ez, mint Baráth Etele és Medgyessy Péter fiainak EU-lobbista tevékenysége, azzal a különbséggel, hogy utóbbi esetben a törvényesség nem sérült. De a metódus, a megközelítési mód ugyanaz. A lényeg az érdekkijárás. S miközben a szocialisták semmitől sem riadnak vissza, hogy a Fideszt démonizálják és diszkreditálják mondvacsinált ürügyekkel, addig ugyancsak mindent megtesznek, hogy az őket érintő ügyeket eltussolják, pedig a saját portájuk előtt inkább volna mit söprögetniük – mondja Apró Zoltán.

A mostani ügyben megyei cigány szervezetek érintettek. A rendőrség gyanúja szerint őket kereste meg Andráska Gergely azzal, hogy elintéz nekik bizonyos pályázati pénzeket. Az újabb "cigányügy" kapcsán nem lehet nem észrevenni, hogy a szocialisták, illetve a hozzájuk köthető személyek előszeretettel használják fel a cigányokat saját céljaikra. Vas megyében tömegesen léptették be őket a pártba némi fröccsért cserébe, hogy a belső hatalmi harcokban elégséges támogató szavazót szerezzenek a szemben álló felek, s volt erre példa másutt is az országban. Az MSZP prominensei esélyegyenlőségről, a cigányok felemelkedéséről beszélnek, ám a gyakorlatban ez szinte teljes egészében kimerül a cigányok fel-, illetve kihasználásában. Ennek egyik módja, hogy "segítenek" pályázatokat írni a cigány szervezeteknek, merthogy azok "nem értenek hozzá". Másrészt politikai akciókra is felhasználják a cigányokat. Mint korábban a Vas megyei botrány kapcsán már megírtuk, jelenleg a fiatal kajmánok és az öreg bolsevikok csatája, a "hosszú kések éjszakája" zajlik az MSZP-n belül, ahogy egy szocialista párttag mondta. Ebben a küzdelemben a már említett módon eszközként használják a cigányokat.

– A szlogenek ellenére sem a Medgyessy-, sem a Gyurcsány-kormány nem tett semmit a cigányokért. Ezt bizonyítja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tervben egyáltalán nem is szerepel a "cigány" szó, s egy minisztériumi illetékes szerint nincs cigányprobléma, csak szegényprobléma – mondja Apró Zoltán.

A pécsi szocialisták kézzel-lábbal kapálózva határolódtak el Andráskától, mondván, már régóta nem tagja a pártnak, ám ezt a védekezést gyengíti, hogy az előzetes letartóztatásban lévő, 1976-os születésű fiatalember komoly karriert futott be a pártban. 2002-ben szocialista színekben egyéni jelöltként indult Pécs 7. számú választókerületében az önkormányzati választáson. Később Kékes László országgyűlési képviselő, Baranya megyei önkormányzati elnök mellett dolgozott, miközben a városi önkormányzat szocialista frakciójának külsős külügyi szakértőjeként is tevékenykedett. Itt végzett munkájáért még néhány hónappal ezelőtt is pénzt vett fel. Andráska Gergely Toller László pécsi szocialista polgármester mellett is dolgozott, s a tavalyi európai parlamenti választások idején az MSZP EP-listájának 13. helyén induló Németh Balázs kampányfőnöke volt. A fiatalember korábban a Pécsi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának vezetőjeként is működött. Ebbéli ténykedésének pénzügyi mérlege mínusz kétmillió forint. Ennyi hiányt hagyott maga után, amikor leköszönt tisztségéről. Ehhez képest szemrebbenés nélkül aláírta 2002 tavaszán az Otthont Magyarországból nevű szocialista szatellit-mozgalom kiáltványát, amelynek hatodik, Morális megtisztulást! címet viselő fejezetében a következőket olvashatjuk:

"Magyarország akkor lesz mindenki otthona, ha morális megtisztulás következik be mind a gazdasági-politikai intézmények és a tömegtájékoztató eszközök világában, mind az egyszerű emberek hétköznapi életében; (…) ha sikerül elérni, hogy a politikai elit ne joghézagokra, hanem a törvényekre támaszkodva gyakorolja a hatalmat, s ne kénye-kedve szerint értelmezze és alkalmazza a törvényeket a saját zsebének megtöltése és hatalmának megőrzése érdekében; ha sikerül lényegesen csökkenteni a korrupciót; ha a hétköznapi, az üzleti és a politikai életben egyaránt megtanuljuk értékelni a becsületességet, és szankciókkal sújtani a tisztességtelenség minden formáját, a szerződés-, a szószegést és egyebeket."

Hogy Andráska Gergelynek mennyire sikerült betartani a saját maga által aláírtakat, az elég egyértelmű. Az egyelőre kérdéses, hogy más szocialisták érintettek-e ebben a botrányban, s ha igen, milyen mértékben. A rendőrség határozottan állítja, hogy sem párt, sem politikus nem érintett az ügyben. Igaz, ezt Kékesné Gyimóthy Marianna, a Baranya megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője jelentette be, aki nem más, mint Kékes László szocialista országgyűlési képviselőnek, a megyei önkormányzat elnökének felesége. Figyelemre méltó viszont, hogy a VÁG mögött információink szerint az a Hering Gyula áll, aki 2003 tavaszán egy időközi választáson szocialista színekben nyert önkormányzati képviselői mandátumot Pécs mecsekszabolcsi városrészében. Ő az a szocialista városatya, aki kilenc hónapot töltött a tököli fiatalkorúak börtönében, mert 100 nyugatnémet márkát lopott el az édesanyjától. Apró Zoltán szerint Hering és a VÁG egymásra találása a zsák és a foltja tipikus esete.

– A Volt Állami Gondozottak Egyesülete (VÁG) csak a jéghegy csúcsa. Egy egyesületbokor, egyesületszövevény az, ami ebbe az ügybe gyaníthatóan belekeveredett – magyarázza Apró Zoltán. A volt állami gondozottak ügye olyasmi, amire karriert lehet építeni. Hiszen a kikerülő fiatalokat fel kell zárkóztatni, ingatlanokat kell nekik építeni és így tovább. Csupa olyan tevékenység, amelyhez közpénzre lehet pályázni – sorolja Apró Zoltán.

A pécsi szocialisták tehát védekeznek, de Andráska Gergely múltjának, pártbéli karrierjének ismeretében a magyarázkodás nem tűnik meggyőzőnek. Annyi bizonyos, hogy az előzetes letartóztatásban lévő volt szocialista képviselőjelölt nem a magányos farkas, hanem sokkal inkább a feltörekvő ifjú szocialista kajmánok prototípusa, aki a jelek szerint hirtelen magára maradt a bozótosban.