Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Kálmán Olga (DK) arról beszélt: 2023-ra oda jutott Magyarország, hogy az EU-s és NATO tagságunkat kell félteni a kormányoldaltól. Azzal vádolta a kormányt, hogy az elmúlt években szisztematikusan leépítette az EU-s kapcsolatokat, „pár rubelért” kiárusította az európai értékeket. A kormány ingyenpénzt szeretne továbbra is az uniótól, de az európai értékekből, a demokráciából, a szabad sajtóból nem kér – tette hozzá.

Magyarország Európa sereghajtója lett, rekord inflációval, és egy magányos, EU-ellenes kormánnyal, amelyre Putyin csatlósaként tekintenek – fogalmazott. Szerinte a szabad világ országai a magyar miniszterelnököt már akkor hívják meg, ha „magyarul is meg akarják hallgatni az orosz álláspontot”, Orbán Viktort már csak „Türkmenisztán alsón látják szívesen”.

Ugyanakkor – folytatta – van másik alternatíva: a Dobrev Klára vezette árnyékkormány az egyetlen remény arra, hogy Magyarország Európához tartozhasson.

Dömötör Csaba államtitkár leszögezte: Magyarország uniós tagsága nemzeti érdek, de – folytatta – nem ilyen EU-ról álmodtak, ahol a kelet-európai államokat csak másodosztályú tagnak tekintik.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: a korábbi baloldali kabinet „dobta oda” a MOL-t Putyinnak, és adta el a gáztározókat, míg a jelenlegi kabinet tette lehetővé, hogy a Magyarországra máshonnan is érkezhessen gáz.

Úgy vélte: az árnyékkormány fegyvereket küldene a háborúba, támogatná a migrációt, adót emelne és megszorításokat vezetne be. Ez a politika csak maradjon az árnyékban – jegyezte meg.