– Kanász-Nagy Máté: Hol van Lázár János?

Hirdetés

– Menczer Tamás: Hadd segítsek a legegyszerűbb kérdésben: ott van. Lázár miniszter úr itt van az ülésteremben. A probléma az, hogy a többi kérdésfelvetése is nagyjából ennyire alapos, körültekintő és észszerű.

A fenti párbeszéd hangzott el ma az Országgyűlésben.

Kanász-Nagy Máté (LMP) elmondta, hiába a lakossági tiltakozások, hiába az elképesztő mértékű környezetszennyezés, a kormány folytatja azt „az eszement tervét”, hogy Magyarországból akkumulátorgyarmatot csináljon. Felidézte Szijjártó Péter külügyminiszter a napokban Debrecenben jelentette be, hogy a már engedélyezett akkumulátorgyár mellé egy másikat is kap a város, a BMW kérésére.

Korábban írtuk

Vitatta azt, hogy az akkumulátorgyárakban jobban keresnek az emberek, szerinte ezek a cégek kizsákmányolják a munkavállalókat és gyakori, hogy vendégmunkásokat alkalmaznak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a becslések szerint 30 százalékkal növekszik az épülő akkumulátorgyárak miatt Magyarország energiaszükséglete 2030-ra, miközben a gáz 90 százalékát, a villamosenergia 30 százalékát importálja az ország.

Azt kérdezte, miért nem bízzák Lázár János beruházási miniszterre a tárgyalásokat, akinek az a feladata, hogy nagyberuházásokat leállítson? Erre lenne szükség, ide Lázár János kell – hangoztatta.

Menczer Tamás államtitkár válaszában elmondta, hogy korábban több LMP-s képviselő is arról beszélt, hogy az elektromos autózás megállíthatatlanul terjed és az államnak több pénzt kellene költeni az elektromobilitásra.

Elmondta, a károsanyag-kibocsátást nem lehet csökkenteni az elektromos autók nélkül, ehhez pedig akkumulátorok szükségesek. Felhívta a figyelmet az autóipar jelentőségére a magyar gazdaságban, mondván több százezer család él az autóiparból.

Szerinte nem az a kérdés, hogy akkumulátorgyárak épülnek, csak az, hogy hol. A magyar érdek az, hogy az országban épüljenek – tette hozzá.

A képviselő a választ nem fogadta el.

Két interpellációval később Lázár János adott választ. Felszólalását azzal kezdte, hogy egy mondatban reagált Kanász-Nagy Máténak, ha már megszólította: