Fotó: MTI
Mártha Imre (b)
Hirdetés

„Míg Karácsony Gergely siránkozik a főváros csődközeli helyzete miatt, Gyurcsányék kipakolják a kasszát, pont úgy, mint régen az egész országot. És úgy tervezik, hogy még fél évtizedig ezt fogják csinálni: a városban semmit, a városházán mindent” – reagált közösségi oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere milliós prémiumokat osztott ki az önkormányzati cégvezetők között. Láng Zsolt, a Fidesz budapesti elnöke is kemény hangú bejegyzésben szólította fel távozásra a fővárost irányító, Gyurcsány Ferenc vezette „arrogáns és élősködő bandát”. Mindkét politikus megnevezte Mártha Imrét, a Budapesti Közművek Zrt. vezérigazgatóját, aki csaknem nyolcmillió forintos extrajuttatást kapott Karácsony Gergelytől. „Már­tha Imre Gyurcsány vezérigazgatója volt. Mikor az ország vezetésében megbuktak, Gyurcsányékkal távozott – és jobb híján – Gyurcsányékkal a Városházára érkezett” – írja Láng Zsolt.

Mártha Imre, a Gyurcsány-fiókának becézett budapesti közművezér a második Gyurcsány-kormány idején 2008-tól 2010-ig irányította a Magyar Villamos Művek Zrt.-t, vezérigazgatósága alatt Szigetvári Viktor cégének több millió forintos állami megbízást szerzett. Elvhű baloldaliságát jól példázza, hogy 2018-ban az MSZP, a DK és a Párbeszéd a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába jelölte, de az erről döntő parlamenti bizottság nem támogatta a jelölését. Amikor 2019 őszén Karácsony Gergely átvette a főváros irányítását, előbb a Főtáv, majd a több vállalat összevonásával létrehozott közműcég vezérigazgatói székét nyerte el. Miután a sajtó egyre többször számolt be luxuséletviteléről, kétmilliárd forintot érő svábhegyi villájáról, százmillió forintos autójáról és luxusnyaralásairól, Gyurcsány Ferenc azzal vette védelmébe, hogy még több Mártha Imrét szeretne látni a közéletben.

Ha még több Mártha Imre nem is, de sok olyan cégvezető tevékenykedik a 2019-es baloldali hatalomátvétel óta a Város­házán, aki a 2010 előtti Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt volt miniszter, államtitkár. Mint például Draskovics Tibor, a BKK igazgatósági elnöke, aki még Medgyessy Péter miniszterelnök alatt lett kabinetfőnök, majd pénzügyminiszter, és akit Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként azért mentett fel tisztségéből, mert állítólag félrevezette őt fontos nemzetgazdasági ügyekben. Egy kis kitérő után a Magyar Villamos Művek elnöke lett, de újra a Gyurcsány-kormányban kötött ki mint a kormányzati igazgatás összehangolásának tárca nélküli felelőse, majd 2008-tól igazságügyi és rendészeti miniszter.

A bukott kormányfő bizalmas körébe tartozik Gál J. Zoltán is, akinek édesapja, idősebb Gál Zoltán jó kapcsolatot ápolt Apró Piroskával, Gyurcsány Ferenc anyósával. 2004-től Medgyessy Péter megpuccsolása után Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára lett, és 2008-ig államtitkári rangot viselt. Ő volt Karácsony Gergely 2019-es kampányfőnöke, majd a választási győzelem után a főpolgármester stratégiai főtanácsadója, beszédírójaként foglalkoztatták. Karácsony Gergely úgy nyilatkozott róla, hogy ő az egyedüli, aki elmondható beszédet képes írni. A főpolgármester jutalmul a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatóságába ültette.

Fotó: MTI (szerk.)
Gál J. Zoltán
Katona Tamás

Katona Tamás, aki jelenleg a BKV felügyelőbizottságának elnöki posztját tölti be, még Horn Gyula egykori miniszterelnök bizalmasaként előbb a KSH elnöke volt, majd Medgyessy Péter kabinetfőnöke lett. Később a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok alatt pénzügyminiszteri államtitkár. 2014-től 2016-ig az MSZP pártigazgatói posztját töltötte be, botrányoktól nem mentesen, ugyanis 2015-ben a nyilvánosságra került egy hangfelvétel, ahol MSZP-sekkel beszélget feketekasszáról és alkalmazottak feketefoglalkoztatásáról.

Kolber István, aki jelenleg a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági tagja, a Gyurcsány-kormány hivatalba lépésekor a regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri posztot kapta, később a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként, illetve a taszári reptér fejlesztésének miniszterelnöki megbízottjaként tevékenykedett. A Gyurcsány-pártban is fontos tisztséget tölt be, a DK országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióigazgatója.

Tordai Csaba alkotmányjogász, ügyvéd, a Gyurcsány- és Bajnai-kormány egykori jogi és közigazgatási államtitkára 2019-ben lett a főpolgármester jogi tanácsadója, emellett a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnöke. Neve többször szóba került a Városháza tervezett eladásával kapcsolatos botrányban. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes 2006-tól a szociális és munkaügyi miniszter kabinetfőnöke volt, 2009-től pedig a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kabinetfőnöke, majd Bajnai Gordon kormányában a későbbi DK-s Molnár Csaba miniszter mellett társadalompolitikai szak­államtitkárként ténykedett.

Fotó: MTI
Tordai Csaba (b)

Fontos tisztségeket töltenek be a Demokratikus Koalíció politikusai is, mint például Szabó Zoltán, aki az első MSZP–SZDSZ-kormány ideje alatt a Művelődési és Közoktatási Minisztérium politikai államtitkára volt, és jelenleg a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. felügyelőbizottsági tagja, valamint Kálmán Olga, Dobrev Klára árnyékkormányának szóvivője, aki kulturális tanácsadó lett a fővárosi önkormányzatnál.

Élő Norbert, a DK országos elnökségének tagja a főváros hivatalos portálja szerint gazdaságfejlesztési tanácsnokként „azért dolgozik, hogy a gazdasági, pénzügyi területen szerzett tapasztalatát, tudását a budapestiek érdekében kamatoztassa”. Az egykor SZDSZ-es, most DK-s Lakos Imre két fővárosi cégtől – a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., valamint a Budapest Vásárcsarnokai Kft.-től – kap fizetést tanácsadásért.

Meg kell említeni még Gyurcsány Ferenc fővárosi emberei között Gy. Németh Erzsébetet, a DK alelnökét, szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztert, aki 2022-ig, országgyűlési mandátumhoz jutásáig volt főpolgármester-helyettes. Egy baloldali portál így jellemezte személyét: „Abban is különbözik Karácsony Gergely többi helyettesétől, hogy erősebben képviseli pártja, a DK érdekeit. Ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb autonómiája van a politikailag érzékeny ügyekről zajló vitákban. Többször hangzik el az ő szájából, hogy erről meg kell kérdeznem az elnökömet.” A Városházán hatalmat kapó Gyurcsány-fiókák között feltűnik Gyurcsány Ferenc testőre, Handl Tamás, aki a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgatója.

Fotó: MTI
Gy. Németh Erzsébet

Felmerül a kérdés, hogy Karácsony Gergely miért a Gyurcsány-korszak embereivel tölti fel a Városháza fontosabb pozícióit. Mindenekelőtt ne felejtsük el, hogy Karácsony Gergely politikai karrierje a Gyurcsány-kormány Miniszterelnöki Hivatalában, a Koalíciós Koordinációért Felelős Politikai Államtitkárságon indult, családi cége, a Social Report Bt. 25 millió forintnyi megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól 2006 és 2010 között. Ezzel párhuzamosan a Gyurcsány-kormány által leginkább pénzelt Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél volt kutatási igazgató. Még ha 2014-ben úgy nyilatkozott is, hogy Gyurcsány Ferencet csak Unicummal bírja elviselni, 2017-ben már azon az állásponton volt, hogy nincs értelme olyan ellenzéki összefogásnak, amelynek Gyurcsány Ferenc és a DK nem részese. Nos, az összefogásnak annyira részese lett a DK, hogy a fővárost irányító baloldali szivárványkoalíció legerősebb tagja, a Gyurcsány-párti politikusok nélkül Karácsony Gergely a napirendet sem tudná elfogadtatni.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerint Karácsony Gergely főpolgármesteri pozíciójának megszerzése, megtartása és az esetleges újraindulása érdekében szolgáltatta ki a várost Gyurcsánynak és kádereinek. Találóan írta le a két politikus kapcsolatát Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség egykori parlamenti államtitkára a Demokratának (2023. 3. szám) adott interjújában: „Gyurcsány és Karácsony egymás emberei. Fogják egymást, szükségük van a másikra. Gyurcsánynak kell Karácsony, hogy esélyük legyen a fővárosban. Karácsonynak pedig se jelöltsége, se többsége nincs Gyurcsány nélkül.” Hozzátette, „Budapest főpolgármesterét ma valójában Gyurcsány Ferencnek hívják, Karácsony csak árnyékpolgármester. Gyurcsány bábja. És ez mindaddig így lesz, amíg Karácsonyt Gyurcsány segíti hatalomba és tőle függ a többsége.”

Korábban írtuk

A főpolgármester tehát rá van utalva a DK-s politikusok szavazataira, de fogalmazhatunk úgy is, hogy amit Gyurcsány Ferenc nem akar, azt a fővárosi közgyűlés sem fogadja el. Ki is irányítja akkor valójában Budapestet?