Cikkünk frissült.

Hirdetés

Nem tudja ellátni a szemétgyűjtési feladatait a főváros, Karácsony Gergely főpolgármester a Magyar Nemzet értesülései szerint a katasztrófavédelemhez fordult, szedjék össze ők a budapestiek szemetét.

Budapest vezetője szerint közegészségügyi veszélyhelyzet fenyeget, amennyiben nem viszik el a szemetet, erre azonban a fővárosi cég, az FKF jelenleg nem alkalmas.

– Budapest területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) munkavállalói szerdán a társaság egyik telephelyén, ma pedig mindegyik ezzel foglalkozó telephelyén a munkát – a járművek állítólagos műszaki hiányosságaira hivatkozva – érdemben nem vették fel, a munkáltatóval szemben pedig béremelési követelést támasztottak.

Ennek következtében a tegnapi napon számos helyen, a mai napon pedig lényegében mindenhol elmaradt a közszolgáltatás részét képező hulladékgyűjtés – festi le a helyzetet tegnapi levelében a főpolgármester.

A tiltakozások kedden fajultak tettlegességig, aznap már Rákospalotáról és a testvérhegyi telephelyről sem gurult ki a kukáskocsik egy része, a csepeli telephelyen pedig a beszámolók szerint a köztisztasági dolgozók és takarítók is csatlakoztak a sztrájkhoz, valamint az Ecseri úti telephelyen várták azokat a vezetőket, akik tárgyalóképesek.

A szemétszállítók többek között azt sérelmezték, a főváros baloldali vezetése hazugságokat terjeszt a fizetésükről, ráadásul ellenőröket vettek fel, hogy kémkedjenek a dolgozók után, az ellenőrök viszont sokkal többet keresnek, mint ők.

Állításaik szerint keddig nem is tárgyalt velük a vezetés részéről senki. Karácsony Gergelyék korábban kirúgással is fenyegették őket, a munkabeszüntetés hírére viszont a budapesti közműcég vezetője, Mártha Imre tegnap megjelent a Mélyfúró utcai FKF-telephelyen. A luxuséletet élő közművezér kukásautóval érkezett, a jelek szerint viszont nem fogadták el ajánlatát, ugyanis a munkabeszüntetés ma is folytatódik, Budapest utcáit kezdi teljesen elönteni a szemét.

A városvezetés dolgozik a szemétszállítás rendjének helyreállításán

A városvezetés dolgozik azon, hogy helyreálljon a szemétszállítás rendje, a tárgyalások folytatódnak – közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán.

Azon dolgozunk, hogy helyreálljon a szemétszállítás rendje, a kollégák felvegyék a munkát. A szemétszállítás biztosítása a hatályos törvények szerint ma reggeltől a katasztrófavédelem dolga, ma még ezt nem tudták megoldani teljeskörűen – írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte, csütörtök reggel a Budapesti Közművek (BKM) Ecseri úti telepén találkozott a közterület-fenntartó dolgozóival és megerősítette az ajánlatukat: a lehetőségeik határáig elmenve próbálják segíteni a dolgozóikat a megélhetési válságban, ezért az idei 15 százalékos béremelés fölött bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlott.

Erről tárgyalnak majd a budapesti cégek szakszervezeteivel is – írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely kitért arra is, Budapest saját bevétele arra sem elég ma, hogy az „egekbe emelt” áramszámlát kifizessék.

De mi nem engedünk így sem a szolidaritásból, hogy annyit segítsünk, amennyit csak tudunk. Hogy többet tudjunk, ahhoz az kellene például, hogy a kormányzati Kukaholding törlessze az adósságát, adja vissza azt a 15 milliárdot, amit a budapestiek szemétdíjából elvett – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve: szövetségese vagyok a dolgozóknak, hogy ezt visszaszerezzük a városnak.

Korábban írtuk