Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

A fővárosi önkormányzat civil és diákszervezetekkel közösen tartott rendezvényén az ellenzéki politikus hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a főváros hátat akar fordítani az országnak, hanem azt, hogy „a köztársasági gondolatnak nyújt menedéket”.

A júniusi önkormányzati választások kapcsán azt mondta, tudja, hogy

„Egyre többen vagyunk elégedetlenek a kormánnyal, de tudom, hogy jócskán vannak olyanok is, akik elégedetlenek az ellenzékkel is” – jelentette ki az ellenzéki főpolgármester.

„Én is többet vártam magunktól” – gyakorolt véletlenül önkritikát Karácsony.

Korábban írtuk

Az önkormányzati választás azonban nem a pártokról szól, hanem a helyi közösségekről – emelte ki Karácsony Gergely.

A budapestieknek könnyű dolguk lesz a választással – mondta –, mert a fővárosiak számára a kormánynak csak hadüzenete van. Itt jelen vannak azok az értékek, amelyek tagadására építi a kormány a politikáját – hangoztatta.

Úgy fogalmazott, főpolgármesterként a következő öt évben „életigenlő politikát” akar folytatni, amelynek a középpontjában az egészségügy áll: az egészséges utcák, az egészséges lakhatás és az egészséges levegő.

Június 9-én mindenkinek el kell mennie szavazni, mert akkor Budapest marad a „köztársaság őre” – hangsúlyozta.

Kijelentette: ma az állam a köz társasága helyett részvénytársaság. Ugyanakkor – emelte ki – a köztársaság ott van a civil szervezetekben és a polgárjogi mozgalmakban, ahol kiállnak fontos ügyekért. Hozzátette, hogy a köztársaság azokban az önkormányzatokban is jelen van, ahol nem uralkodni, hanem szolgálni akarnak.

Kifogásolta, hogy a magyar kormány „érdemben nem foglalkozik” a reménytelen helyzetben lévő emberekkel. Példaként említette a pedagógusokat, a diákokat, az állami gondozottakat, a fogyatékossággal élőket, a szegényeket és a hajléktalanokat, és azokat, akik „máshogy szeretnek”. Mint mondta, helyettük a kormány a „figyelmet és a kegyelmet maguknak osztogatja”.

A rendszer leleplezte önmagát, és most recseg-ropog – vélekedett a főpolgármester, hozzátéve, hogy egyre többen lázadnak fel a hatalom ellen.

Egyszer majd vége lesz ennek a rendszernek, igaz, ő nem tudja, ez mikor lesz.

Navalnij özvegyét idézve riadt tekintettel elismételte: „Legyetek bátrak!”, majd hozzátette:

„Szerencsére nekünk nem kell annyira bátornak lennünk, mint amennyire Navalnij volt”.

Magyarország még nem Oroszország – még, de minden percben közelebb kerül hozzá – mondta a főpolgármester, megjegyezve: napról napra „csúszik ki a kezünkből a kontroll a saját életünk felett”.

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala (képernyőfotó)

A Fridays for Future-t képviselő Aschenbrenner Lili arról beszélt, hogy a szabadságért való küzdelemre emlékezni nem pártpolitikai kérdés.

Az Egységes Diákfront nevében felszólaló Perlaki-Borsos Noel többek között egy fővárosi diákönkormányzat felállítását kérte.

Schermann Fruzsina, ADOM Diákmozgalomtól azt mondta, lehetnek ők a változás, az aktív résztvevők, akik formálják a jövőt.

Ádám Zoltán közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem volt oktatója kijelentette, olyanoktól érdemes a demokrácia újjáélesztését várni, akik maguk is demokraták. Hozzátette, nem elég demokrataként viselkedni, de komolyan vehetőnek is kell lenni. Az egyetemtől való távozásának részletgazdag bemutatását hallgathatták végig tőle a jelenlévők.

Julia Navalnaja, a közelmúltban elhunyt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij özvegye az egybegyűlteknek küldött angol nyelvű videóüzenetében úgy fogalmazott, hogy a demokratikus Magyarországnak vannak szövetségesei; az a több tízmillió honfitársa, aki egy demokratikus és szabad Oroszországban akar élni. „Jegyezzétek meg, hogy mögöttetek állunk az országotok jövőjéért folytatott harcban. Legyetek bátrak!” – kérte az egybegyűlteket.

A rendezvényen több ellenzéki politikus is megjelent.