Közel száz kézműves magyar gazda gasztronómiai remekeit kóstolhatják végig azok, akik 2011. február 11-13-a között kilátogatnak a Millenáris B épületébe a Magyar Kézműves Ízek Vásárára. Magyarországon most először egy helyen, egyszerre lehet végigkóstolni a kézműves magyar ízeket, azaz a sonkákat, kolbászokat, sajtokat, csokoládékat, mézeket, aszalt gyümölcsöket, kézműves borokat valamint pálinkákat. A hazai termelők mellett idén a vásár díszvendége Erdély lesz. A kiállítók ingyen mutathatják be ízeiket, a rendezők ugyanis ezzel szeretnék segíteni a hazai kistermelőket. A rendezvény fővédnöke Schmittné Makray Katalin, szakmai védnöke pedig Dr. Kardeván Endre államtitkár.

Kinyitották Magyarország kincses ládáját, amelyben számtalan, magyar termelők által előállított ízletes termék volt. Az ízekkel bárki megismerkedhet a Kézműves Magyar Ízek Vásárán, amelynek célja, hogy lehetőséget adjon mindenkinek egy feledhetetlen kézműves magyar íz-kalandtúrára. Olyan hazai és erdélyi mestermunkákat kóstolhatnak meg az érdeklődők, mint diós-áfonyás orda vagy tökmagos krémsajt; mangalica- és szarvashúsból készült füstölt kolbász; rózsaszirom lekvár; havasi málnaméz; ibolya, jázmin vagy rózsaszirmos csokoládé; és természetesen jobbnál jobb borok, valamint pálinkák.

„A Kézműves Magyar Ízek Vására egy olyan kezdeményezés, ahol a kiállítók ingyen mutathatják be termékeiket, az érdeklődők pedig kóstoló adagok vásárlásával egy hétvége alatt végig kóstolhatják Magyarország ízeit” – mondta Orosz Pál a rendezvényt rendező Human Telex Kft. ügyvezetője. „Felvállaljuk a küldetést és mindent megteszünk azért, hogy a tradicionális magyar élelmiszerek visszakerüljenek a boltok kínálatába, a kamrák polcaira, az asztalokra és kedvenceink listáira. Munkánkkal a magyar termelőket szeretnénk segíteni, a hamisítatlan magyar ízeket szeretnénk újra megismertetni mindenkivel, mert hisszük, hogy hagyományainkat meg kell mentenünk a feledéstől, és meg kell őriznünk a jövő generációi számára” – tette hozzá Pap Krisztián, a szervező Kézműves Magyar Ízek Kft. ügyvezetője.

Magyarországon éves szinten 40 000 000 kg csokoládét, 5 000 000 kg mézet, 1 600 000 000 liter tejterméket, 330 000 000 liter bort, 14 000 000 kg sonkát 6 500 000 liter pálinkát fogyasztunk. Ha mindezt magyar termelőktől vásárolnánk, több százmilliárd forintot hagynánk a magyar gazdaságban. Egy év alatt 549 800 000 000 forintról döntünk, amikor belépünk a boltba. Ezért fontos, hogy magyar termelők által, Magyarországon előállított Kézműves Magyar Ízeket fogyasszunk.

„Magyarországra eddig nem volt jellemző, hogy a nemzetközi csokoládépiacon „nagyhatalommá” tudjon válni. Ettől még most is messze vagyunk, de az utóbbi pár évben beindult valami: kicsi, pár személyes hazai csokoládémanufaktúrák hihetetlen sikereket érnek el itthon. Az eladási volumenek növekedése mellett pedig azt hiszem, mindannyian büszkék lehetünk arra is, hogy hosszú évek után végre egy magyar nevet is találhatunk a világ 80 legmeghatározóbb csokoládékészítője között, és büszkék lehetünk arra is, hogy ezen az egyedülálló gasztro vásáron is megjelenhetünk” – emelte ki Mészáros Gábor, a chocoMe Kft. ügyvezetője.

A Kézműves Magyar Ízek Vására fővédnöke Schmittné Makray Katalin, szakmai védnöke Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, a rendezvény háziasszonya pedig Borbás Marcsi televíziós szerkesztő-műsorvezető. A Vásár hivatalos díszvendégei Erdély legkiválóbb termelői.


Ma Magyarországon több mint 40 különböző logó hirdeti az adott termék magyar eredetét, és számtalan üzletlánc kampányol azzal, hogy hány százalékban értékesít magyar termékeket, kihasználva ezzel a valódi magyar termékek iránti fogyasztói igényt. Sajnos azonban egyre kevésbé emlékszünk azokra a hagyományos ízekre, amelyeket elődeink tettek elénk az asztalra. A házias, magyar alapanyagokból, kézzel készített finomságok egyre kevesebbek számára érhetők el, így sokan már a valódi ízekre sem emlékeznek igazán. Ezen szeretne változtatni a Kézműves Magyar Ízek Vására, lehetőséget adva mindenkinek, hogy újra felfedezze a hamisítatlan kézműves magyar ízeket.

A Kézműves Magyar Ízek Vására lehetőséget ad arra, hogy a hazánk és az erdélyi magyar kézműves kistermelők ingyen, helybérlet nélkül árulhassák gasztronómiai remekeiket – ezzel is elindítva őket az ismertség és az országos megbecsültség felé vezető úton. „Szerintük, ezen termelők által előállított magyar alapanyagokból házilag készült lekvárok, sajtok, kolbászok, pálinkák, borok az igazi magyar ízek, mely nem egy jogi kategória, és nem egy marketingkommunikációs eszköz” – mondta Pap Krisztián a Kézműves Magyar Ízek Kft. ügyvezetője.

Mindenki máshogy viszonyul, másképp fogja fel a ‘magyar terméket’ mint árukategóriát. Az üzleti szférában sokan kezdeményezték a magyar boltba vidéki magyar árut pl.: Hol vagy magor boltok, Leader szövetség, vagy a Magyar Ízek Háza kezdeményezés, Emese Álma Nemzeti Bolt, vagy A Hangya Szövetkezet (1908-ból), azonban ezek nagy része ismeretlen, vagy már különböző okok miatt csődbe is jutott. Ezen kezdeményezések mellett a marketingkommunikációra áldozó áruházláncok rendezvénysorozatokkal, akciókkal promótálják magukat. Azonban „Nem minden magyar, ami fénylik!”

A ’magyar termék’ mint márka, vagy mint védjegy egy szabályozatlan jogi kategória. Bárki bejegyezhet ilyen védjegyet, gyakorlatilag olyan szabályok nélkül, ami kizárná a megtévesztés lehetőségét. Több mint 40 db különböző magyar termékkel kapcsolatos védjegy van bejegyezve, de szakértők szerint a bejegyzetlenekkel, logókkal együtt ez még több lehet.

A szabályozást illetőleg az sincs egységesítve, hogy mi minősül magyar terméknek, sokszor elég, ha itthon csomagolják az adott árut, vagy csak Magyarországon értékesítik! Mivel a Nemzeti Trikolórt bárki felhasználhatja termékek csomagolásánál– nincs ugyanis erre külön szabályozás – így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy magyar terméknek nézzük a vásárolt árut. Ezeket a kiskapukat és a védjegy fogyasztókra gyakorolt vásárlásösztönző erejét sokan kihasználják pl.: van olyan magyar termék, mely Jordániából származik, vagy szingapúri a tulajdonosa, mégis jogilag teljesen szabályosan visel egy magyar termékre utaló logót.

Számtalan védjegy mellett rengeteg díj, érem és pecsét is van, amivel kitüntetnek magyar termékeket: Prémium Hungaricum, MagyarBrands, vagy ágazati címkék, mint a Baromfi Védjegy stb. A Kézműves Magyar Ízek Vására egy olyan kezdeményezés, ahol nem a jogi kiskapuk, szabályozásbeli problémák és üzleti érdekek érvényesülnek, hanem az a tény, hogy mi magyarok igenis büszkék vagyunk hazánk ízeire: a honfitársaink által termelt kiváló, természetes élelmiszerekre. A szervezők célja megakadályozni ezen ízek feledésbe merülését, és mindennapjaink részévé tenni az itthon, házilag (ugyanakkor engedéllyel) készített lekvárokat, sajtokat, kolbászokat, pálinkákat, borokat.

Éves szinten 549 800 000 000 Ft-ot költünk ezekre az élelmiszerekre, amelynek csak töredéke marad a magyar gazdaságban.