Az államfő Kiskőrösön elmondta: ez az első alkalom, hogy köztársasági elnökként egy vármegye közgyűlésén személyesen részt vesz. Kiemelte: ezek a találkozások is lehetőséget biztosítanak számára, hogy tájékozódhasson az ott élők gondjairól, kihívásairól, ugyanakkor büszkeségeiről és örömeiről.

Hirdetés

Megjegyezte: a vármegye-látogatások alkalmával köztársasági elnöki, hivatali teendőit is ellátja, jelképesen a „Sándor-palotát is kihelyezi”, ami azt jelenti, hogy a ma aláírt 12 törvény államfői szignója mellett Kecskemét neve szerepel majd a Magyar Közlönyben.

A köztársasági elnöki látogatás és a vármegyei közgyűlés egyaránt kiemelt témája a déli határhelyzet, amelynek kapcsán megjegyezte: „sokan, akik távolabb élnek, a migráció jelentette valóságot legfeljebb a televízió képernyőjén keresztül élik meg”.

Korábban írtuk

Novák Katalin hangsúlyozta: sokan gondolják, hogy ez eltúlzott jelenség, holott az illegális tömeges bevándorlás ma már az itt élők mindennapjait is érinti, és komoly kihívást jelentenek azoknak, akik a rendvédelemben, a határőrizetben vesznek részt. Az államfő szerint Magyarország számára kihívás az ország biztonságának megőrzése, és ebben kiemelt feladat a külső határok védelme.

Gulyás Zsolt Bács-Kiskun vármegyei rendőrfőkapitány a közgyűlésen elmondta: a 174,4 kilométer hosszú szerb-magyar határszakasz nagyobbik felét, a 112,7 kilométeres részt a vármegyei rendőrfőkapitányság őrzi.

Beszámolt arról, hogy a rendészeti szervek a vármegyében idén csaknem 4000 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Hozzátette: a migránsok idén eddig több mint húsz alkalommal támadtak járőrökre, valamint a határzárat és a kamerarendszert is többször megrongálták.

A határvédelmi intézkedések fejlesztéséről elmondta: megemelték a kamerákat tartó oszlopokat, megmagasították a határkerítés első vonalát, és a dróthálót is megerősítették. A rendvédelmi szervek kidolgoztak egy olyan ellenőrzési rendszert is, amely határterületen kívüli, „mélységi” elfogásokat eredményez – fűzte hozzá, kiemelve: az új rendszer eredményes, mivel az elmúlt évtől folyamatosan csökken az intézkedések száma.

A vármegyei rendőrfőkapitány beszélt a határforgalmi fejlesztésekről is. Elmondta: jelenleg több olyan beruházás van, amely a vármegye határforgalmát alapvetően befolyásolja. Megemlítette a mohácsi híd projektjét, amellyel egyidejűleg a hercegszántói határátkelőhelyet kibővítik, és beszélt a tompai határátkelőhely átépítéséről is, amellyel csökkeni fog a várakozási idő.

Az államfő Kiskőrösön meglátogatta a Petőfi-emlékházat, majd Bajára utazott, ahol halászléfőzésen vett részt, majd találkozott Nagycsaládosok Országos Egyesülete most megalakult helyi szervezetével.